Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami


kategoria: śniadanie
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, jajka, Kresto, mąka pszenna, masło, mleko, owoce goji, pestki dyni, skórka pomarańczowa, słonecznik, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Te bułeczki pokochacie. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Dodatek nasion sprawia, że wystarczy odrobina ulubionego dżemu lub masła. Upiekłam je z mąki orkiszowej jasnej, bogatszej w białko niż tradycyjna mąka pszenna.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami i dżemem

Składniki (ok. 10 bułeczek)

  • 500 g mąki orkiszowej typu 750
  • 250 m ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 jajka L + jajko do posmarowania bułeczek
  • 3 łyżki cukru
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki miksu nasion Kresto (słonecznik, pestki dyni, jagody goji)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara Gold Pack

Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami i dżemem

Wykonanie

  1. Wszystkie suche składniki przesyp do miski. Dodaj jajka i mleko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
  2. Dodaj nasiona, otartą skórkę oraz masło. Wyrabiaj ponownie ciasto aż będzie łatwo odchodzić od ręki. Wyrabianie ciasta możesz także wykonać przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
  3. Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 10 kulek. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Kuleczki z ciastem układaj w formie w odległości około 3 cm od siebie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Odstaw formę z ciastem do wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Po tym czasie piecz bułeczki w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
  6. Upieczone bułeczki studź na kratce, podawaj z ulubionym dżemem lub masłem.

Smacznego!

comments powered by Disqus