Orkiszowe bułeczki maślane z nasionami
2 kwietnia 2020
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Te bułeczki pokochacie. Idealnie pasują na weekendowe śniadanie. Dodatek nasion sprawia, że wystarczy odrobina ulubionego dżemu lub masła. Upiekłam je z mąki orkiszowej jasnej, bogatszej w białko niż tradycyjna mąka pszenna.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki (ok. 10 bułeczek)
- 500 g mąki orkiszowej typu 750
- 250 m ciepłego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka L + jajko do posmarowania bułeczek
- 3 łyżki cukru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- 7 g suszonych drożdży
- 1 cukier waniliowy
- ½ szklanki miksu nasion Kresto (słonecznik, pestki dyni, jagody goji)
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru trzcinowego demerara Gold Pack
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki przesyp do miski. Dodaj jajka i mleko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników.
- Dodaj nasiona, otartą skórkę oraz masło. Wyrabiaj ponownie ciasto aż będzie łatwo odchodzić od ręki. Wyrabianie ciasta możesz także wykonać przy użyciu miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.
- Z wyrobionego ciasta utwórz kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podziel ciasto na 10 kulek. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Kuleczki z ciastem układaj w formie w odległości około 3 cm od siebie. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem. Odstaw formę z ciastem do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Po tym czasie piecz bułeczki w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
- Upieczone bułeczki studź na kratce, podawaj z ulubionym dżemem lub masłem.
Smacznego!