Biała kiełbasa pieczona z warzywami
7 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Dziś kolejny wielkanocny klasyk, ale ze śródziemnomorskim twistem. Po jajkach faszerowanych proponuję białe kiełbaski. Upieczone wraz z ziemniakami i innymi warzywami. Dzięki ziołom i oliwkom nabierają nieco bardziej południowego charakteru. Wspaniałe jako obiad czy ciepła kolacja. Minimum pracy, a efekt naprawdę bardzo zaskakujący.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Il Conte di Roma i Rapso.
Składniki (6 porcji)
- 6 kiełbas białych parzonych
- 800 g ziemniaków
- 6 średnich szalotek
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- oliwki Beach Flower (ilość według upodobań)
- papryczki piri-piri Il Conte di Roma (ilość według upodobań)
- olej Rapso
- ulubione świeże zioła, np. rozmaryn, cząber, tymianek
- ½ szklanki wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kiełbasy przekrój na połówki, lekko natnij.
- Ziemniaki obierz lub wyszoruj, następnie pokrój.
- Paprykę oczyść z pestek, pokrój. Szalotki obierz i pokrój na połówki, czosnek pokrój w plasterki.
- Ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek przełóż do formy do pieczenia. Dodaj 2 łyżki oleju, ⅓ łyżeczki soli (lub do smaku), szczyptę pieprzu. Wszystko wymieszaj. Dodaj na wierzch kiełbaski, zioła oraz wlej wino.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika (z funkcją góra-dół) i piecz 45 minut lub do miękkości ziemniaków.
- Po tym czasie dodaj pokrojone oliwki oraz papryczki. Piecz jeszcze 5 minut. Podawaj z ulubioną surówką.
Smacznego!
Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.