Babka cytrynowa
8 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Bez tej babki nie ma Świąt Wielkanocnych w moim domu. Bardzo łatwa do przygotowania, wilgotna i bardzo aromatyczna. Nie ma możliwości, aby nie wyszła. W tym roku udekoruję ją czekoladą z otartą skórką z pomarańczy oraz kilkoma kroplami rumu. Brzmi fajnie… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.
Składniki
- 5 jaj L
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 180 ml oleju Rapso
- 180–200 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- otarta skórka z 1 dużej cytryny
- skórka pomarańczy Gold Pack
- szczypta soli
Wykonanie
- Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksuj do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.
- Cały czas miksując dodaj olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową.
- Przelej masę do wysmarowanej formy. Piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.
- Przed podaniem babkę posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!