Babka cytrynowa


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, Rapso, skórka cytrynowa, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bez tej babki nie ma Świąt Wielkanocnych w moim domu. Bardzo łatwa do przygotowania, wilgotna i bardzo aromatyczna. Nie ma możliwości, aby nie wyszła. W tym roku udekoruję ją czekoladą z otartą skórką z pomarańczy oraz kilkoma kroplami rumu. Brzmi fajnie… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Babka cytrynowa na talerzyku z łyżeczką

Składniki

  • 5 jaj L
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 180 ml oleju Rapso
  • 180–200 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • otarta skórka z 1 dużej cytryny
  • skórka pomarańczy Gold Pack
  • szczypta soli

Babka cytrynowa, opakowania Gold Pack skórka pomarańczowa, olej rzepakowy Rapso

Wykonanie

  1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, cukier z wanilią i sól. Całość miksuj do uzyskania jasnego kremu i rozpuszczenia się cukru.
  2. Cały czas miksując dodaj olej, dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj otartą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową.
  3. Przelej masę do wysmarowanej formy. Piecz przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 175°C piekarniku z funkcją góra-dół.
  4. Przed podaniem babkę posyp cukrem pudrem, polej lukrem lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!

comments powered by Disqus