Pascha z bakaliami
9 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Dziś kolejny tradycyjny wielkanocny przepis. Pascha – nie jest to jednak danie, które wyniosłam z domu. Ani babcie, ani mama jej nie przygotowywały. Ja poznałam ją kilka lat temu i pokochaliśmy ją. Mnóstwo bakalii i ser. To jest pyszne!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 1 kg sera białego, zmielonego 3 razy
- 200 g masła (miękkiego)
- ¾–1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g pistacji Kresto
- 50 g moreli suszonych Kresto
- 1 op. kandyzowanej skórki cytronu Gold Pack
- szczypta soli
Wykonanie
- Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Dodawaj stopniowo żółtka, aż do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Dodaj ser, oraz pokrojone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj.
- Sitko (18–20 cm średnicy) wyłóż podwójną gazą i ustaw je na misce (do której będzie ściekała serwatka). Wyłóż masę serową, przyciśnij talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Całość przełóż na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.
- Przed podaniem na stół usuń gazę, a deser wyłóż na talerz i udekoruj.
Smacznego!
Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.