Pascha z bakaliami


kategoria: Wielkanoc
tagi: Gold Pack, jajka, Kresto, masło, morele, pascha, pistacje, ser biały, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dziś kolejny tradycyjny wielkanocny przepis. Pascha – nie jest to jednak danie, które wyniosłam z domu. Ani babcie, ani mama jej nie przygotowywały. Ja poznałam ją kilka lat temu i pokochaliśmy ją. Mnóstwo bakalii i ser. To jest pyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Pascha z bakaliami

Pascha z bakaliami

Składniki

Pascha z bakaliami, opakowania Kresto morele suszone, Kresto pistacje, Gold Pack skórka cytronu

Pascha z bakaliami, opakowania Kresto morele suszone, Kresto pistacje, Gold Pack skórka cytronu

Wykonanie

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy, sól przełóż do misy miksera i zacznij ubijać. Dodawaj stopniowo żółtka, aż do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Dodaj ser, oraz pokrojone bakalie. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  2. Sitko (18–20 cm średnicy) wyłóż podwójną gazą i ustaw je na misce (do której będzie ściekała serwatka). Wyłóż masę serową, przyciśnij talerzykiem, obciążonym np. słoikiem z wodą. Całość przełóż na noc do lodówki. Następnego dnia pascha jest gotowa do podania.
  3. Przed podaniem na stół usuń gazę, a deser wyłóż na talerz i udekoruj.

Smacznego!

Dziękujemy pracowni MG ART za udostępnienie naczyń.

comments powered by Disqus