Sałatka i torcik kanapkowy – idealne na kolację wielkanocną


kategoria: Wielkanoc
tagi: awokado, czarnuszka, czosnek, grzanki, jajka, koper, Krakus, kwiaty jadalne, łosoś, łosoś wędzony, majonez, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, papryka, rzodkiewka, sałata, ser pleśniowy, serek twarogowy, szczypior, tosty, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lekka sałatka czy bogaty torcik kanapkowy? A może jedno i drugie? To moje propozycje na świąteczną kolację. Oba dania przygotujesz z ogólnie dostępnych składników. Ważnym elementem tych potraw są ogórki. Ja sięgnęłam po ogórki od Krakusa, które są gwarancją pysznego smaku i wysokiej jakości.

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem

Tort kanapkowy, słoik ogórki kiszone Krakus

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem
Tort kanapkowy

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem

Składniki (2 porcje)

  • 6 ogórków konserwowych Krakus
  • 100 g sałaty mix
  • 4 rzodkiewki
  • ⅛ papryki
  • 100 g tuńczyka w oliwie
  • 2 jajka
  • ⅓ łyżeczki czarnuszki
  • 2 łodyżki kopru
  • kwiaty jadalne (opcjonalnie, kilka sztuk do ozdoby)
  • grzanki z ulubionego pieczywa

Wykonanie

  1. Jajka ugotuj ma miękko. Warzywa umyj. Rzodkiewki i ogórki pokrój w plasterki, paprykę w większą kostkę.
  2. Przygotuj grzanki.
  3. Wyłóż warzywa na 2 talerze. Dodaj obrane i przekrojone jajka. Tuńczyka odsącz z nadmiaru oliwy i wyłóż go łyżeczką na warzywa.
  4. Jajka posyp czarnuszką, dodaj grzanki, pokrojony koper, kwiaty.

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem, słoik ogórki konserwowe Krakus

Sałatka z jajkiem, ogórkami konserwowymi i tuńczykiem, słoik ogórki konserwowe Krakus

Tort kanapkowy

Składniki (10–12 porcji)

  • 1 słoik ogórków kiszonych Krakus
  • 1,5 opakowania chleba tostowego (27 kromek)
  • 4 jajka (ugotowane)
  • 150 g łososia wędzonego
  • 100 g sera typu blue
  • 1 awokado (miękkie)
  • 2 serki wiejskie (ok. 400 g)
  • majonez
  • ½ pęczka rzodkiewki
  • ½ czerwonej papryki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • koper
  • tymianek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • czarnuszka (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Ułóż na talerzu/tacy kwadrat z chleba 3×3 kromki. Jeżeli chcesz przygotować tort w kształcie kwadratu, możesz wykonywać kolejne kroki. Jeśli chcesz wykonać tort w kształcie okręgu, ułóż jeszcze 2 warstwy na wysokość, następnie przykładając talerz wytnij przy pomocy noża okrąg we wszystkich warstwach chleba.
  2. Odsącz na sitku serek wiejski. Ser przełóż do miski, dodaj pokrojony w kostkę ser blue, rozgniecione awokado, sok z cytryny, 2 łyżki pokrojonego koperku, 1 łyżkę szczypiorku oraz starty czosnek. Wymieszaj, dopraw do smaku.
  3. Umyj i pokrój w kostkę paprykę, ogórki kiszone i łososia.
  4. Pierwszą warstwę chleba posmaruj majonezem, posyp koprem, wyłóż paprykę. Drugą warstwę chleba posmaruj najpierw majonezem, następnie przyklejaj je do pierwszej warstwy (majonezem do dołu). Górną stronę chleba posmaruj majonezem, posyp ogórkami kiszonymi, wyłóż łososia.
  5. Smarując kolejne kromki majonezem przyklejaj je do wcześniejszej warstwy.
  6. Na wierzch tortu wyłóż twarożek z awokado. Ułóż pokrojone jajka, rzodkiewki oraz ogórki kiszone.
  7. Ozdób wierzch tortu ziołami. Podawaj schłodzony.

Tort kanapkowy z ogórkami kiszonymi, jajkiem, rzodkiewką, łososiem, awokado

Przepisy powstały we współpracy z firmą Krakus.

Smacznego!

comments powered by Disqus