Pasztety wielkanocne idealne na Twój stół


kategoria: Wielkanoc
tagi: cebula, chrzan, ciecierzyca, ćwikła, czosnek, gałka muszkatołowa, jajka, Krakus, kurczak, majeranek, marchewka, masło, mleko, olej rzepakowy, pasztet, pieczarki, pietruszka, por, seler, sos sojowy, tahini, wątróbka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pasztet tradycyjny czy wegetariański? Który z nich w tym roku zagości na Twoim wielkanocnym stole? Ja przygotowałam oba. Pierwszy, drobiowy, proponuję podać z chrzanem. Drugi, warzywny, idealnie dopełni delikatna ćwikła. Bez tych tradycyjnych dań i dodatków ciężko obejść się podczas nadchodzących świąt, prawda? Ja w święta sięgam po produkty Krakusa, które dają gwarancję smaku oraz wysoką jakość. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem
Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem

Składniki (keksówka 15×30 cm)

  • chrzan Krakus
  • 4 ćwiartki kurczaka
  • 0,5 kg wątróbek drobiowych
  • 300 g serc drobiowych
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • ¼ średniego selera
  • biała część pora (około 15 cm)
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾–1 łyżka soli
  • ¾–1 łyżka pieprzu
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 2 jajka L
  • 100 g masła
  • bułka tarta

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem, słoik Krakus chrzan

Wykonanie

  1. Kurczaka przełóż do garnka, dodaj 1 litr wody oraz obrane: marchew, pietruszkę, seler i por. Postaw na ogniu.
  2. Cebulę opal nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj ją wraz z obranym czosnkiem do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu 60 minut, pod przykryciem.
  3. Po tym czasie wyjmij kurczaka i dodaj oczyszczone podroby. Gotuj całość jeszcze 30 minut.
  4. Bułkę zalej mlekiem. Obierz ćwiartki kurczaka z kości. Wyjmij z garnka liście laurowe, zielę angielskie.
  5. Warzywa, mięso, podroby i bułkę zmiel przy pomocy maszynki lub blendera na najdrobniejszych oczkach. Do ciepłej jeszcze masy dodaj masło oraz przyprawy. Całość wymieszaj, dodaj jajka i wymieszaj ponownie.
  6. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.
  7. Pasztet piecz przez 90 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
  8. Podawaj schłodzony z chrzanem Krakus.

Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem, słoik Krakus chrzan

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Składniki (keksówka 13×25 cm)

  • ćwikła Krakus
  • 500 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 3 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka L
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahiny
  • sos sojowy grzybowy
  • sól, pieprz
  • olej
  • masło + bułka tarta

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą, słoik Krakus ćwikła z chrzanem

Wykonanie

  1. Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. Cebulę i czosnek obierz, pokrój.
  2. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj obraną i pokrojoną marchew. Smaż mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i mieszając smaż całość do lekkiego zbrązowienia.
  3. Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ciecierzycę i jajka. Zmiksuj np. przy użyciu blendera.
  4. Dodaj tahinę, sos sojowy, pieprz sól. Wszystko wymieszaj.
  5. Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.
  6. Pasztet piecz przez 60 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
  7. Podawaj schłodzony z ćwikłą.

Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą

Przepisy powstały we współpracy z firmą Krakus.

Smacznego!

comments powered by Disqus