Pasztety wielkanocne idealne na Twój stół
10 kwietnia 2020
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Pasztet tradycyjny czy wegetariański? Który z nich w tym roku zagości na Twoim wielkanocnym stole? Ja przygotowałam oba. Pierwszy, drobiowy, proponuję podać z chrzanem. Drugi, warzywny, idealnie dopełni delikatna ćwikła. Bez tych tradycyjnych dań i dodatków ciężko obejść się podczas nadchodzących świąt, prawda? Ja w święta sięgam po produkty Krakusa, które dają gwarancję smaku oraz wysoką jakość. Zapraszam do wypróbowania moich propozycji.
Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem
Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą
Wielkanocny pasztet drobiowy z chrzanem
Składniki (keksówka 15×30 cm)
- chrzan Krakus
- 4 ćwiartki kurczaka
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 300 g serc drobiowych
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- ¼ średniego selera
- biała część pora (około 15 cm)
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 4 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾–1 łyżka soli
- ¾–1 łyżka pieprzu
- 1,5 łyżki majeranku
- 2 jajka L
- 100 g masła
- bułka tarta
Wykonanie
- Kurczaka przełóż do garnka, dodaj 1 litr wody oraz obrane: marchew, pietruszkę, seler i por. Postaw na ogniu.
- Cebulę opal nad gazem lub podpiecz na suchej patelni, dodaj ją wraz z obranym czosnkiem do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu 60 minut, pod przykryciem.
- Po tym czasie wyjmij kurczaka i dodaj oczyszczone podroby. Gotuj całość jeszcze 30 minut.
- Bułkę zalej mlekiem. Obierz ćwiartki kurczaka z kości. Wyjmij z garnka liście laurowe, zielę angielskie.
- Warzywa, mięso, podroby i bułkę zmiel przy pomocy maszynki lub blendera na najdrobniejszych oczkach. Do ciepłej jeszcze masy dodaj masło oraz przyprawy. Całość wymieszaj, dodaj jajka i wymieszaj ponownie.
- Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.
- Pasztet piecz przez 90 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
- Podawaj schłodzony z chrzanem Krakus.
Wegetariański pasztet z pieczarkami i ćwikłą
Składniki (keksówka 13×25 cm)
- ćwikła Krakus
- 500 g pieczarek
- 3 duże cebule
- 3 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 2 jajka L
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki tahiny
- sos sojowy grzybowy
- sól, pieprz
- olej
- masło + bułka tarta
Wykonanie
- Pieczarki oczyść z piasku lub obierz. Cebulę i czosnek obierz, pokrój.
- Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj obraną i pokrojoną marchew. Smaż mieszając około 5 minut. Po tym czasie dodaj pokrojone pieczarki i mieszając smaż całość do lekkiego zbrązowienia.
- Przełóż zawartość patelni do miski, dodaj ciecierzycę i jajka. Zmiksuj np. przy użyciu blendera.
- Dodaj tahinę, sos sojowy, pieprz sól. Wszystko wymieszaj.
- Foremkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przełóż masę, wyrównaj w foremce.
- Pasztet piecz przez 60 minut w temp. 180°C na środkowej półce.
- Podawaj schłodzony z ćwikłą.
Przepisy powstały we współpracy z firmą Krakus.
Smacznego!