Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem


kategoria: chleb
tagi: mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, oliwki, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zakwas żytni
autor: Joanna Komorowska

Dziś proponuję Wam bardzo prosty i smaczny przepis na chleb na zakwasie. Do ciasta dodałam zioła oraz oliwki, dzięki czemu chleb zyskuje bardzo na atrakcyjności. Ten podstawowy przepis możecie modyfikować o własne dodatki. Sprawdzą się tu różne pestki, orzechy, zioła czy pomidory suszone.

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

Składniki

(keksówka 30 cm długości)

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki żytniej typ 2000
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżki oliwek bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka otrąb pszennych

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

Wykonanie

  1. Wodę i zakwas wymieszaj ze sobą.
  2. Wszystkie suche składniki wsyp do miski. Wymieszaj.
  3. Dodaj zakwas z wodą oraz oliwki. Wymieszaj.
  4. Foremkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami.
  5. Wyłóż ciasto, wygładź powierzchnię (nawilżonymi palcami). Posyp wierzch, na przykład mąką.
  6. Kawałek folii spożywczej posmaruj olejem. Przykryj górę foremki. Odstaw chleb do wyrośnięcia. Trwa to zazwyczaj 5–7 godzin.
  7. Zdejmij folię. Wstaw formę z wyrośniętym ciastem do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piecz 35–40 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z formy i studź na kratce.

Smacznego!

Chleb żytni na zakwasie z oliwkami i tymiankiem, sól, olej z ziołami, nóż, pokrojone kromki

comments powered by Disqus