Sałatka z grillowanym halloumi


kategoria: sałatki
tagi: cukinia, groszek, kiełki, Kresto, migdały, olej rzepakowy, papryka, pomidory, Rapso, sałata, ser halloumi, szparagi, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy są obecni miłośnicy szparagów? Ja jestem zakręcona na ich punkcie na maksa. Dziś proponuję Wam świetną sałatkę z grillowanych, sezonowych warzyw i sera halloumi. Szparagi najczęściej gotuję na parze, ale dziś sugeruję je szybko zgrillować. Po takiej obróbce są chrupiące i zachowują najwięcej wartości odżywczych. Taka sałatka może być samodzielnym daniem albo stanowić przystawkę podczas dłuższej biesiady. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania na świeżym powietrzu, ale i przygotowana w domu, na patelni grillowej.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym halloumi

Składniki (4 porcje)

  • 200 g sera halloumi
  • pęczek zielonych szparagów (grubszych)
  • 1 papryka
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała cukinia
  • miks sałat
  • kiełki, np. groszku
  • płatki migdałowe Kresto
  • olej Rapso
  • sól, pieprz

Sałatka z grillowanym halloumi z opakowaniami, olej rzepakowy Rapso, płatki migdałowe Kresto

Sałatka z grillowanym halloumi z opakowaniami, olej rzepakowy Rapso, płatki migdałowe Kresto

Wykonanie

  1. Ser pokrój w plastry.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
  3. Pomidory pokrój na połówki.
  4. Paprykę pokrój na 8 części, bez gniazd nasiennych.
  5. Cukinię pokrój w plastry.
  6. Wszystkie warzywa skrop olejem, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
  7. Ser i warzywa ułóż na tackach i grilluj z obu stron.
  8. Wyłóż na talerze porcje sałaty, kiełki oraz ser i zgrillowane warzywa.
  9. Całość posyp płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Sałatka z grillowanym halloumi

comments powered by Disqus