Sałatka z grillowanym halloumi
8 czerwca 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Czy są obecni miłośnicy szparagów? Ja jestem zakręcona na ich punkcie na maksa. Dziś proponuję Wam świetną sałatkę z grillowanych, sezonowych warzyw i sera halloumi. Szparagi najczęściej gotuję na parze, ale dziś sugeruję je szybko zgrillować. Po takiej obróbce są chrupiące i zachowują najwięcej wartości odżywczych. Taka sałatka może być samodzielnym daniem albo stanowić przystawkę podczas dłuższej biesiady. Świetnie sprawdzi się podczas grillowania na świeżym powietrzu, ale i przygotowana w domu, na patelni grillowej.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Składniki (4 porcje)
- 200 g sera halloumi
- pęczek zielonych szparagów (grubszych)
- 1 papryka
- 2 średnie pomidory
- 1 mała cukinia
- miks sałat
- kiełki, np. groszku
- płatki migdałowe Kresto
- olej Rapso
- sól, pieprz
Wykonanie
- Ser pokrój w plastry.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
- Pomidory pokrój na połówki.
- Paprykę pokrój na 8 części, bez gniazd nasiennych.
- Cukinię pokrój w plastry.
- Wszystkie warzywa skrop olejem, posyp solą i pieprzem, wymieszaj.
- Ser i warzywa ułóż na tackach i grilluj z obu stron.
- Wyłóż na talerze porcje sałaty, kiełki oraz ser i zgrillowane warzywa.
- Całość posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!