Restaurant Week Wrocław – CK Restauracja


kategoria: recenzje
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

W piątkowy wieczór kończącego się weekendu miałam przyjemność testować menu restauracji CK Restauracja & Bar przed rozpoczynającym się festiwalem Restaurant Week, jako przedstawicielka redakcji Kotła. Po długiej przerwie, wywołanej epidemią, wraca nasz ulubiony festiwal kulinarny. Od 17 czerwca aż do 5 lipca najlepsze polskie restauracje zapraszają na swoje popisowe dania. Na uczestników czeka 3-daniowe menu w cenie 49 złotych, plus do tego festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic oraz Coca Cola w cenie.

Festiwal odbywa się w około 35 miastach na terenie Polski, w 13 regionach kraju. Na liście znajdujemy: Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Podhale, Poznań, Rzeszów, Górny Śląsk, Szczecin, Toruń, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław. W każdym mieście/regionie do wyboru jest lista restauracji biorących udział w Festiwalu. Szczegóły znajdziecie na stronie WWW wydarzenia. Pierwsza edycja odbyła się w 2014 roku. Jeżeli nie braliście udziału w poprzednich edycjach, to podpowiadamy, że rezerwacji dokonujemy online, wybierając restaurację i termin, korzystając ze strony: Restaurant Week. Warto się pospieszyć, gdyż stoliki szybko znikają.

CK Restauracja & Bar, Wrocław, Rynek 19

Razem z Rafałem wybraliśmy się do restauracji umiejscowionej w samym Rynku Wrocławia – CK Restauracja & Bar. Cesarsko-Królewska Restauracja dołączyła do Festiwalu w tym roku i bierze w nim udział po raz pierwszy. Nowy szef kuchni – Grzegorz Jurkowski – po wieloletniej pracy w restauracjach za granicą postanowił osiąść we Wrocławiu. Przygotował nową kartę, bazującą na produktach regionalnych. Jego propozycje na 3-daniowe menu festiwalowe to połączenie lekkości, świeżości i produktów sezonowych. Nowa oferta CK nieco zmienia charakter tego miejsca, wcześniej znanego z kuchni bardziej tradycyjnej.

Oferta festiwalowa to dwa menu do wyboru. Zacznę od Menu B, przygotowanego głównie z myślą o paniach, które cenią delikatne, subtelne połączenia smakowe. Rozpoczynamy od carpaccio z pieczonego buraka, które bardzo ciekawie przełamuje nuta kandyzowanej pomarańczy. Danie subtelnie przygotowuje nas na sandacza w lekkim sosie cytrynowym na bazie białego wina. Uzupełnieniem dania są delikatne młode marchewki oraz bardzo smaczne młode ziemniaczki. Młoda marchewka podana jest z liściem, który razem z Rafałem oczywiście zjedliśmy. Na deser dostajemy delikatną, muślinową panna cottę, bardzo ciekawie połączoną z wytrawną galaretką.

Carpaccio z buraka pieczonego oraz z rzepy, podane z sosem wiśniowym, sałatami, pomidorkami koktajlowymi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Carpaccio z buraka pieczonego oraz z rzepy, podane z sosem wiśniowym, sałatami, pomidorkami koktajlowymi oraz kandyzowaną skórką pomarańczy

. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Smażony sandacz z sosem cytrynowym na białym winie, z dodatkiem chilli i owocu granatu, podany z ziemniakami z wody z koperkiem oraz młodą marchewką

. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Panna cotta z owocami

Menu A zaczyna się od mocnego akcentu na start: caprino z koziego sera zaskakuje chrupkością skórki oraz przełamaną słodyczą kandyzowanej czerwonej cebuli. Danie główne: polędwiczki w sosie z niebieskim serem pleśniowym bardzo przyjemnie komponują się z fasolką al dente z klarowanym masłem, odrobiną bułki tartej i młodymi ziemniaczkami. Fajnym dodatkiem smakowym są plasterki chili, które nadają daniu lekkiej pikantości i równowagi smakowej. Deser to przepyszne czekoladowe lody w korzennym sosie z całymi wiśniami, z wyraźną kardamonową nutą. Całość uzupełnia chałwa. Danie pyszne, aż chce się wylizać talerz. ☺

. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Caprino z koziego sera na plastrze pomidora, serwowany z kandyzowaną cebulką, oliwą z oliwek i glazurą balsamiczną

. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Medaliony z polędwiczek wieprzowych w sosie z niebieskim serem pleśniowym, podane z gotowanymi ziemniakami, fasolką szparagową z klarowanym masłem, bułką tartą oraz chilli

. CK Restauracja & Bar, Wrocław, menu na Restaurant Week czerwiec 2020

Wiśnie korzenne z lodami czekoladowymi oraz chałwą

Osoby obawiające się jeszcze wizyty w restauracji mogę uspokoić. Dostępne jest sporo stolików na zewnątrz. Przestrzegane są wszystkie obowiązujące obecnie obostrzenia sanitarne. Nie ma jednak napięcia, czy odczucia zagrożenia. Na zewnątrz, w ogródku, jak i wewnątrz panuje bardzo miła atmosfera. Restaurację wizytowaliśmy w piątkowy wieczór, na wrocławskim Rynku kręci się już sporo ludzi, widać wielu turystów, prawie wszystkie stoliki na zewnątrz były zajęte, przy każdym siedziała co najmniej 2-osobowa grupa. Siedząc na zewnątrz obserwowaliśmy z Rafałem przechadzających się po Rynku ludzi. To spora atrakcja po trzech miesiącach dystansowania się… Życie wraca powoli do normy?

CK Restauracja & Bar, Wrocław, Rynek 19

Niniejszą recenzję przeczytacie także na stronie WWW Kotła: magazynkociol.pl/2020/06/restaurant-week-wroclaw-ck-restauracja-bar/

comments powered by Disqus