Marynaty grillowe do mięs
28 czerwca 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Mam dziś coś dla miłośników dań mięsnych z grilla. Trzy proste marynaty, dzięki którym mięso będzie aromatyczne i kruche. Najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Zamknięte w szczelnym opakowaniu (miska z wieczkiem, pudełko, czy np. woreczek) przechowujemy w lodówce. Dobrze jest całość kilka razy zamieszać, aby dokładnie otoczyć wszystkie części mięsa. Przed zamarynowaniem mięso porcjujemy. Podczas grillowania proponuję mięso smarować kilkakrotnie pozostałym sosem. Np. przy pomocy pędzelka.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower oraz Rapso.
1. Marynata z sosem sojowym
Składniki
- ½ szklanki sosu sojowego ciemnego
- ½ cytryny (bez wosku, sparzona)
- gałązki świeżego rozmarynu
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie
- Sos i olej przelej do miseczki. Wyciśnij sok z cytryny, okrój skórkę, wszystko dodaj do miseczki.
- Czosnek pokrój w plasterki. Dodaj wraz z rozmarynem do miski. Całość wymieszaj.
- Marynata idealna do wieprzowiny. Części mięsa natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu i marynuj przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc.
2. Marynata z ciemnym piwem
Składniki
- ½ litra piwa
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1–2 ostre papryczki
- 1 i ⅓ łyżeczki soli (lub do smaku)
- ⅓ łyżeczki pieprzu mielonego
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie
- Piwo i olej przelej do miski. Dodaj przyprawy, musztardę oraz pokrojoną papryczkę. Wymieszaj.
- Marynata idealna do drobiu. Części mięsa (skrzydełka, udka, piersi) przełóż do miski z marynatą. Wymieszaj.
- Przykryj naczynie, przełóż na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie 2–3 razy przemieszaj zawartość miski.
- Przed grillowaniem osącz mięso, a pozostałą marynatę możesz zagotować i zredukować do aromatycznego sosu gotując kilkanaście minut do uzyskania gęstego sosu. Mięso podawaj z powstałym sosem.
3. Marynata z octem balsamicznym
Składniki
- ½ szklanki octu balsamicznego, np. malinowego
- gałązki świeżego cząbru, tymianku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki pieprzu marynowanego Beach Flower
- 1 i ⅓ łyżeczki soli (lub do smaku)
- 3 łyżki oleju Rapso
Wykonanie
- Ocet przelej do miski. Dodaj zioła, sól.
- Pieprz rozgnieć w moździerzu. Dodaj go wraz z pokrojonym czosnkiem do miski. Całość wymieszaj.
- Części ulubionego mięsa natrzyj, ułóż w naczyniu i marynuj przez minimum 2 godziny, a najlepiej przez noc.
Smacznego!