Ciasto migdałowe z morelami
15 lipca 2020
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Przedstawiam bardzo proste i smaczne ciasto. Upiekłam je na bazie mąki z mielonych migdałów, całkowicie rezygnując z dodania mąki tradycyjnej. Akurat ja i moja rodzina nie musimy unikać glutenu, ale ciasta na mąkach orzechowych lubimy bardzo. Są delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i – co ważne – bardziej odżywcze niż pieczone w sposób tradycyjny. Ubite jajka z cukrem dają nam sztywną bazę do ciasta. Ja dodałam truskawki i morele, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi miękkimi owocami. Ciasto jest smaczne w dniu upieczenia, jak i w dniu następnym, jeśli wcześniej nie zniknie… 😊
Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca.
Składniki
(foremka 24 cm)
- 200 g migdałów mielonych
- 4 jajka L
- 200 g cukru trzcinowego lub białego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 12 moreli
- 300 g truskawek
- cukier puder
Wykonanie
- Jajka, cukier, sól umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Dodajemy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy migdały i całość mieszamy szpatułką.
- Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki, usuwamy szypułki z truskawek. Owoce wykładamy na ciasto.
- Ciasto pieczemy 30–40 minut w 180°C.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!