Ciasto migdałowe z morelami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, jajka, Magazyn Kocioł, mąka migdałowa, morele, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przedstawiam bardzo proste i smaczne ciasto. Upiekłam je na bazie mąki z mielonych migdałów, całkowicie rezygnując z dodania mąki tradycyjnej. Akurat ja i moja rodzina nie musimy unikać glutenu, ale ciasta na mąkach orzechowych lubimy bardzo. Są delikatne, wilgotne, bardzo aromatyczne i – co ważne – bardziej odżywcze niż pieczone w sposób tradycyjny. Ubite jajka z cukrem dają nam sztywną bazę do ciasta. Ja dodałam truskawki i morele, ale spokojnie możecie poeksperymentować z innymi miękkimi owocami. Ciasto jest smaczne w dniu upieczenia, jak i w dniu następnym, jeśli wcześniej nie zniknie… 😊

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca.

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

Składniki

(foremka 24 cm)

  • 200 g migdałów mielonych
  • 4 jajka L
  • 200 g cukru trzcinowego lub białego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
  • 12 moreli
  • 300 g truskawek
  • cukier puder

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

Wykonanie

  1. Jajka, cukier, sól umieszczamy w misie miksera i miksujemy do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  2. Dodajemy ekstrakt, mieszamy. Dodajemy migdały i całość mieszamy szpatułką.
  3. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Morele przekrawamy na pół, usuwamy pestki, usuwamy szypułki z truskawek. Owoce wykładamy na ciasto.
  4. Ciasto pieczemy 30–40 minut w 180°C.
  5. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ciasto migdałowe z morelami na talerzyku z widelcem, morele na półmisku

comments powered by Disqus