Batony wieloziarniste


kategoria: deser
tagi: czekolada, czekolada gorzka, Kresto, masło, masło orzechowe, miód, olej kokosowy, orzechy, orzechy piniowe, pestki dyni, płatki owsiane, słonecznik, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam dziś prosty i szybki przepis na energetyzujące batony, bez pieczenia. Miks pestek i orzechów oraz reszta składników dostarczą szybkiej dawki energii. Świetne jako dodatek do drugiego śniadania, do niebawem rozpoczynającej się szkoły… 😊 Przygotowanie jest naprawdę banalne, a macie pewność, co jecie Wy i wasi bliscy. Ten przepis oczywiście możecie modyfikować pod siebie, zamieniając składniki na ulubione. Za każdym razem mogą być inne.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Batony wieloziarniste

Batony wieloziarniste

Składniki

(forma 22–22 cm)

  • 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
  • 150 g płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki wody
  • szczypta soli

Batony wieloziarniste, opakowanie ziarna słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii Kresto 300 gram

Batony wieloziarniste, opakowanie ziarna słonecznik, pestki dyni, orzeszki pinii Kresto 300 gram

Wykonanie

  1. Płatki przesyp na patelnię i praż je około 2 minuty, często mieszając.
  2. Dodaj ziarna Kresto. Całość praż 3–4 minuty do ładnego zezłocenia, często mieszając.
  3. Wyłącz ogień, odłóż 3 łyżki mieszanki na bok. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszaj do połączenia składników.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż zawartość patelni, wyrównaj masę ręką.
  5. Wysyp na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniataj masę tak, aby wszystko ściśle przylegało do siebie.
  6. Odstaw na 1–2 godziny do lodówki.
  7. Po tym czasie potnij masę na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowuj w słoiku/puszce w lodówce.

Smacznego!

comments powered by Disqus