Batony wieloziarniste
23 sierpnia 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Podrzucam dziś prosty i szybki przepis na energetyzujące batony, bez pieczenia. Miks pestek i orzechów oraz reszta składników dostarczą szybkiej dawki energii. Świetne jako dodatek do drugiego śniadania, do niebawem rozpoczynającej się szkoły… 😊 Przygotowanie jest naprawdę banalne, a macie pewność, co jecie Wy i wasi bliscy. Ten przepis oczywiście możecie modyfikować pod siebie, zamieniając składniki na ulubione. Za każdym razem mogą być inne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki
(forma 22–22 cm)
- 1 opakowanie Kresto słonecznik/dynia/pinia 300 g
- 150 g płatków owsianych górskich
- 6 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 50 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki wody
- szczypta soli
Wykonanie
- Płatki przesyp na patelnię i praż je około 2 minuty, często mieszając.
- Dodaj ziarna Kresto. Całość praż 3–4 minuty do ładnego zezłocenia, często mieszając.
- Wyłącz ogień, odłóż 3 łyżki mieszanki na bok. Na patelnię dodaj: masło, masło orzechowe, miód, czekoladę i wodę. Całość mieszaj do połączenia składników.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż zawartość patelni, wyrównaj masę ręką.
- Wysyp na wierzch odłożone wcześniej ziarna i przy pomocy np. niewielkiego garnuszka ugniataj masę tak, aby wszystko ściśle przylegało do siebie.
- Odstaw na 1–2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie potnij masę na batony przy pomocy ostrego noża. Gotowe przechowuj w słoiku/puszce w lodówce.
Smacznego!