Kiszony kalafior z botwiną i burakiem
24 sierpnia 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Kolejna kiszonka do mojej blogowej spiżarki. Buraki kiszone bardzo lubię i łączę je z różnymi warzywami, przyprawami czy ziołami. W tym przepisie stosuję tradycyjne przyprawy, które bardzo dobrze komponują się zarówno z burakiem, jak i z kalafiorem. Gotową kiszonkę możemy tradycyjnie schrupać i wypić sok spod niej na surowo, co jest najzdrowsze i najkorzystniejsze dla naszego organizmu. Teraz podczas fali upałów sok po kiszonych warzywach połączony z wodą gazowaną świetnie gasi pragnienie.
Ale tak ukiszone warzywa po rozdrobnieniu są także świetną bazą do chłodnika z kefirem lub jogurtem, jajkiem czy ziemniakami. W okresie chłodniejszym gotuję wywar warzywny z ziemniakami i na koniec dodaję warzywa ze słoika wraz z sokiem. Zupy takiej nie zagotowujemy jednak, jedynie podgrzewamy. Na koniec można dodać śmietanę czy jogurt.
Składniki
(4–5 słoików 0,9 litra)
- 1 średni kalafior
- 1 pęczek botwinki z buraczkami (lub 3–4 buraki)
- po 5 ząbków czosnku na słoik
- po 4 listki laurowe na słoik
- po 5 kulek ziela angielskiego na słoik
- po 2 baldachimy kopru na słoik
- po kilka ziarenek pieprzu na słoik
- 1 łyżka soli kamiennej na słoik (20 g)
Wykonanie
- Kalafiora podziel na mniejsze części, umyj.
- Botwinkę oczyść, buraczki wyszoruj lub obierz. Umyj i pokrój w większe kawałki.
- Na dno wyparzonych i osuszonych słoików ułóż wszystkie przyprawy.
- Układaj naprzemiennie kalafiora i botwinkę.
- Zalej warzywa przygotowaną solanką.
- Zakręć słoiki i odstaw na 4–6 dni w ciepłe miejsce. Słoiki najlepiej ustawić na talerzykach, gdyż podczas fermentacji płyn może buzować. Po tym czasie przenieś słoiki w chłodne miejsce, np. do lodówki, spiżarki, piwnicy.
Smacznego!