Twarożek z nerkowców


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, Kresto, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, płatki drożdżowe, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Większość wegan zna podobny przepis na serek z orzechów nerkowca. Ja zachęcam do niego wszystkie osoby, które ograniczają nabiał lub po prostu chcą urozmaicić swoje menu. Prosty i smaczny serek z nerkowców zyskuje na smaku dzięki dodaniu płatków drożdżowych, które dają delikatny, serowy smak. Nie ma się jednak co oszukiwać. Taki twarożek to spora bomba kaloryczna, o czym trzeba pamiętać. Jest on tak pyszny, że można się zapomnieć! 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Twarożek z nerkowców

Twarożek z nerkowców

Składniki

  • nerkowce Kresto (łącznie 400 g)
  • ¾ szklanki oleju Rapso
  • ½ szklanki płatków drożdżowych
  • sok ze średniej cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Twarożek z nerkowców, opakowanie orzechy nerkowca Kresto 200 gram, olej rzepakowy Rapso

Twarożek z nerkowców, opakowanie orzechy nerkowca Kresto 200 gram, olej rzepakowy Rapso

Wykonanie

  1. Przesyp orzechy do miski, zalej wodą. Pozostaw na noc.
  2. Rano odcedź orzechy (pozostaw ½ szklanki wody). Zmiksuj je wraz z czosnkiem, olejem i sokiem cytrynowym na gładką masę. W razie potrzeby serek można rozrzedzić wodą spod orzechów do uzyskania zadowalającej nas gęstości.
  3. Dodaj płatki drożdżowe, wymieszaj i dopraw do smaku.
  4. Przed spożyciem najlepiej pastę schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Twarożek z nerkowców, opakowanie orzechy nerkowca Kresto 200 gram, olej rzepakowy Rapso

comments powered by Disqus