Twarożek z nerkowców
24 sierpnia 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Większość wegan zna podobny przepis na serek z orzechów nerkowca. Ja zachęcam do niego wszystkie osoby, które ograniczają nabiał lub po prostu chcą urozmaicić swoje menu. Prosty i smaczny serek z nerkowców zyskuje na smaku dzięki dodaniu płatków drożdżowych, które dają delikatny, serowy smak. Nie ma się jednak co oszukiwać. Taki twarożek to spora bomba kaloryczna, o czym trzeba pamiętać. Jest on tak pyszny, że można się zapomnieć! 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
- nerkowce Kresto (łącznie 400 g)
- ¾ szklanki oleju Rapso
- ½ szklanki płatków drożdżowych
- sok ze średniej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
Wykonanie
- Przesyp orzechy do miski, zalej wodą. Pozostaw na noc.
- Rano odcedź orzechy (pozostaw ½ szklanki wody). Zmiksuj je wraz z czosnkiem, olejem i sokiem cytrynowym na gładką masę. W razie potrzeby serek można rozrzedzić wodą spod orzechów do uzyskania zadowalającej nas gęstości.
- Dodaj płatki drożdżowe, wymieszaj i dopraw do smaku.
- Przed spożyciem najlepiej pastę schłodzić w lodówce.
Smacznego!