Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, czekolada, czekolada gorzka, Gold Pack, kakao, karob, kawa, Kresto, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, mleko roślinne, siemię lniane, VOG, wegańskie, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Coraz częściej przygotowuję dania wegańskie, które są alternatywą dla wariantów tradycyjnych. W naszym domu mija już trzeci rok od czasu, gdy wyeliminowaliśmy prawie całkowicie mięso. Pomalutku myślę o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Czy to się uda, nie wiem. Największym problemem na tę chwilę są jajka, które po prostu lubimy i są bardzo częstym elementem naszych dań, zwłaszcza śniadań. Ograniczamy jednak inne produkty mleczne.

Kilka dni temu podawałam Wam przepis na wegański serek, dziś ciasto czekoladowe z wiśniami – wegańskie! Smaczne, wilgotne. W ciastach dosyć łatwo zamienić jajka, jak w tym przepisie: siemieniem lnianym. I nie umniejsza to smaku. Dodaję do nich wiśnie, ale spokojnie można dodać inne miękkie, sezonowe i aromatyczne owoce: maliny, czereśnie, truskawki, brzoskwinie. To ciasto na pewno często będzie u nas gościło.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami

Składniki

(foremka 19⨉28 cm)

  • 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
  • 3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto
  • 130 g margaryny roślinnej
  • 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
  • ½ lub ¾ szklanki cukru trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego gustu)
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 500 g wiśni
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami, opakowanie siemię lniane złote Kresto 200 gram

Wykonanie

  1. Rozpuść margarynę, dodaj czekoladę i mleko, całość podgrzewaj, mieszając do połączenia się składników. Nie doprowadzaj jednak do zagotowania się składników. Odstaw do przestudzenia.
  2. Mąkę przesiej, dodaj wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  3. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wydryluj wiśnie i połącz je z mąką ziemniaczaną. Wylej ciasto, na wierzch wyłóż owoce.
  4. Ciasto piecz w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami, opakowanie siemię lniane złote Kresto 200 gram

Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami, opakowanie siemię lniane złote Kresto 200 gram

comments powered by Disqus