Wegańskie ciasto czekoladowe z wiśniami
25 sierpnia 2020
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Coraz częściej przygotowuję dania wegańskie, które są alternatywą dla wariantów tradycyjnych. W naszym domu mija już trzeci rok od czasu, gdy wyeliminowaliśmy prawie całkowicie mięso. Pomalutku myślę o całkowitej rezygnacji z produktów odzwierzęcych. Czy to się uda, nie wiem. Największym problemem na tę chwilę są jajka, które po prostu lubimy i są bardzo częstym elementem naszych dań, zwłaszcza śniadań. Ograniczamy jednak inne produkty mleczne.
Kilka dni temu podawałam Wam przepis na wegański serek, dziś ciasto czekoladowe z wiśniami – wegańskie! Smaczne, wilgotne. W ciastach dosyć łatwo zamienić jajka, jak w tym przepisie: siemieniem lnianym. I nie umniejsza to smaku. Dodaję do nich wiśnie, ale spokojnie można dodać inne miękkie, sezonowe i aromatyczne owoce: maliny, czereśnie, truskawki, brzoskwinie. To ciasto na pewno często będzie u nas gościło.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
(foremka 19⨉28 cm)
- 1 szklanka mąki pszennej (160 g)
- 3 łyżki siemienia lnianego złocistego Kresto
- 130 g margaryny roślinnej
- 4 łyżki kakao gorzkiego lub karobu
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mleka roślinnego niesłodzonego
- ½ lub ¾ szklanki cukru trzcinowego Gold Pack (ilość według własnego gustu)
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo
- 500 g wiśni
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Wykonanie
- Rozpuść margarynę, dodaj czekoladę i mleko, całość podgrzewaj, mieszając do połączenia się składników. Nie doprowadzaj jednak do zagotowania się składników. Odstaw do przestudzenia.
- Mąkę przesiej, dodaj wszystkie suche składniki, wymieszaj. Dodaj rozpuszczony płyn czekoladowy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wydryluj wiśnie i połącz je z mąką ziemniaczaną. Wylej ciasto, na wierzch wyłóż owoce.
- Ciasto piecz w temp. 175°C, na środkowej półce, bez termoobiegu, przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!