Sałatka z kurczakiem
27 sierpnia 2020
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Dziś przychodzę z czymś bardziej konkretnym. 😊 Dużo smaków, dużo warzyw, arbuz i kurczak panierowany w orzeszkach arachidowych. Kurczak podany w ten sposób jest bardzo smaczny, a do tego bez glutenu. Całość skropiona jest cytryną, którą podsmażyłam podczas smażenia kurczaka. Polecam jako lekki obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Całość szykuje się się bardzo szybko, można wszystko wcześniej przygotować i przed podaniem jedynie poskładać elementy sałatki na talerze. Kurczak tak przygotowowany smakuje zarówno na ciepło, jak i chłodny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Składniki
(4–6 porcji)
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 opakowanie orzechów arachidowych prażonych tartych BackMit
- 100 g rukoli
- 1 średnia cukinia
- 1 średni plaster arbuza lub melona miodowego
- 2 cytryny
- 1 średnia szalotka
- 1 łyżka siemienia lnianego złotego Kresto
- 2 jajka M
- przyprawa 5 smaków
- olej Rapso
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Filety oczyść z błon, posyp przyprawami. Jajko rozmąć widelcem, orzechy przesyp do głębokiego talerza.
- Otaczaj kolejno części kurczaka w jajku oraz orzechach i smaż na rozgrzanym oleju.
- Cukinię pokrój np. przy pomocy obieraczki do warzyw lub nożyka julienne na cieniutkie wstążki. Arbuza pokrój w kostkę, cebulę w cieniutkie plasterki.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Cytryny pokrój w 2-centymetrowe plastry i smaż je na brązowo.
- Na talerzach ułóż porcje sałaty, cukinii, kurczaka. Całość posyp cebulką, arbuzem oraz siemieniem. Przed podaniem skrop wcześniej podpieczoną cytryną oraz olejem spod niej.
Smacznego!