Sałatka z kurczakiem


kategoria: sałatki
tagi: arbuz, BackMit, cukinia, cytryna, jajka, Kresto, kurczak, melon, olej rzepakowy, orzechy, orzechy arachidowe, Rapso, rukola, siemię lniane, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Dziś przychodzę z czymś bardziej konkretnym. 😊 Dużo smaków, dużo warzyw, arbuz i kurczak panierowany w orzeszkach arachidowych. Kurczak podany w ten sposób jest bardzo smaczny, a do tego bez glutenu. Całość skropiona jest cytryną, którą podsmażyłam podczas smażenia kurczaka. Polecam jako lekki obiad, albo na spotkanie z przyjaciółmi. Całość szykuje się się bardzo szybko, można wszystko wcześniej przygotować i przed podaniem jedynie poskładać elementy sałatki na talerze. Kurczak tak przygotowowany smakuje zarówno na ciepło, jak i chłodny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

Składniki

(4–6 porcji)

Sałatka z kurczakiem, opakowanie orzeszki arachidowe prażone tarte BackMit 200 gram

Wykonanie

  1. Filety oczyść z błon, posyp przyprawami. Jajko rozmąć widelcem, orzechy przesyp do głębokiego talerza.
  2. Otaczaj kolejno części kurczaka w jajku oraz orzechach i smaż na rozgrzanym oleju.
  3. Cukinię pokrój np. przy pomocy obieraczki do warzyw lub nożyka julienne na cieniutkie wstążki. Arbuza pokrój w kostkę, cebulę w cieniutkie plasterki.
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Cytryny pokrój w 2-centymetrowe plastry i smaż je na brązowo.
  5. Na talerzach ułóż porcje sałaty, cukinii, kurczaka. Całość posyp cebulką, arbuzem oraz siemieniem. Przed podaniem skrop wcześniej podpieczoną cytryną oraz olejem spod niej.

Smacznego!

Sałatka z kurczakiem

Sałatka z kurczakiem

comments powered by Disqus