Frytki z polenty


kategoria: dodatki
tagi: Magazyn Kocioł, mąka kukurydziana, olej rzepakowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy mamy tu miłośników frytek? Dziś proponuję przygotować je z mąki kukurydzianej, a konkretnie z polenty. Polenta to typowo włoski składnik, który jest dodatkiem do wielu dań. Doskonała do pozycji zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tym razem przygotowałam z niej frytki. Przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Ja usmażyłam je, ale można także upiec je w piekarniku. Wtedy będą bardziej fit. 😊 Pieczemy je wówczas w temp. 200°C, do ładnego zarumienienia. Można je przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i posypać tartym parmezanem.

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w propozycjach z kukurydzą.

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

Składniki

(4 porcje)

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4,5 szklanki wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • olej

Wykonanie

  1. W garnku z grubym, nieprzywierającym dnem zagotowujemy wodę z solą. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Mieszając gotujemy ok. 5 minut.
  2. Foremkę (26⨉20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy polentę, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Polentę kroimy na grubsze frytki i smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zezłocenia.
  4. Podajemy na przykład posypane parmezanem, z ketchupem i porcją warzyw.

Smacznego!

Frytki z polenty, parmezan, keczup, sałata, pomidorki koktajlowe

comments powered by Disqus