Frytki z polenty
11 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Czy mamy tu miłośników frytek? Dziś proponuję przygotować je z mąki kukurydzianej, a konkretnie z polenty. Polenta to typowo włoski składnik, który jest dodatkiem do wielu dań. Doskonała do pozycji zarówno wytrawnych jak i słodkich. Tym razem przygotowałam z niej frytki. Przepis jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Ja usmażyłam je, ale można także upiec je w piekarniku. Wtedy będą bardziej fit. 😊 Pieczemy je wówczas w temp. 200°C, do ładnego zarumienienia. Można je przed włożeniem do piekarnika posmarować olejem i posypać tartym parmezanem.
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w propozycjach z kukurydzą.
Składniki
(4 porcje)
- 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
- 4,5 szklanki wody
- 1,5 łyżeczki soli
- olej
Wykonanie
- W garnku z grubym, nieprzywierającym dnem zagotowujemy wodę z solą. Cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Mieszając gotujemy ok. 5 minut.
- Foremkę (26⨉20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy polentę, wyrównujemy powierzchnię i odstawiamy do wystudzenia.
- Polentę kroimy na grubsze frytki i smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zezłocenia.
- Podajemy na przykład posypane parmezanem, z ketchupem i porcją warzyw.
Smacznego!