Krem orzechowo-czekoladowy


kategoria: dodatki
tagi: kakao, Magazyn Kocioł, miód, mleko, orzechy, orzechy ziemne, syrop daktylowy, syrop klonowy, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie dla mego męża Rafała, wIelkiego miłośnika kremu orzechowego znanej firmy. 😊 Myślę jednak, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich kremów. Bazuję w nich na orzechach ziemnych, prażonych, które w połączeniu z kakao i miodem tworzą smaczny krem, idealny na śniadanie do ciepłej grzanki czy croissanta. O ile wcześniej jakiś nocny marek nie wyje go wprost ze słoika… 😄

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Krem orzechowo-czekoladowy

Składniki

(1 słoiczek)

  • 1 i ½ szklanki orzechów ziemnych prażonych bez skórki i bez soli
  • 1 laska wanilii
  • ok. ½ szklanki mleka
  • 4–5 łyżek kakao naturalnego
  • 3–4 łyżki płynnego miodu/syropu daktylowego/klonowego
  • szczypta soli

Wykonanie

  1. Wanilię przecinamy na pół wzdłuż i wyskrobujemy nasionka.
  2. Nasionka wraz z laską przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Studzimy.
  3. Usuwamy połówki laski wanilii, do mleka dodajemy orzechy i miksujemy.
  4. Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
  5. Przechowujemy do tygodnia w lodówce w słoiczku.

Smacznego!

Krem orzechowo-czekoladowy

comments powered by Disqus