Krem orzechowo-czekoladowy
27 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Mój dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie dla mego męża Rafała, wIelkiego miłośnika kremu orzechowego znanej firmy. 😊 Myślę jednak, że przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkich kremów. Bazuję w nich na orzechach ziemnych, prażonych, które w połączeniu z kakao i miodem tworzą smaczny krem, idealny na śniadanie do ciepłej grzanki czy croissanta. O ile wcześniej jakiś nocny marek nie wyje go wprost ze słoika… 😄
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Składniki
(1 słoiczek)
- 1 i ½ szklanki orzechów ziemnych prażonych bez skórki i bez soli
- 1 laska wanilii
- ok. ½ szklanki mleka
- 4–5 łyżek kakao naturalnego
- 3–4 łyżki płynnego miodu/syropu daktylowego/klonowego
- szczypta soli
Wykonanie
- Wanilię przecinamy na pół wzdłuż i wyskrobujemy nasionka.
- Nasionka wraz z laską przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy. Studzimy.
- Usuwamy połówki laski wanilii, do mleka dodajemy orzechy i miksujemy.
- Dodajemy pozostałe składniki i jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
- Przechowujemy do tygodnia w lodówce w słoiczku.
Smacznego!