Kiszona marchewka na dwa sposoby


kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, marchewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

No i mamy jesień. Moja spiżarka powoli zapełnia się słoikami z letnio-jesiennymi skarbami. To, co zamkniemy w nich teraz, uzupełni nasze menu późną jesienią oraz zimą. Dziś chcę pokazać Wam, jak łatwo można przygotować kiszone marchewki. Przygotowuję je na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest podobny do sposobu na ogórki kiszone – zalewamy warzywo solanką, czyli roztworem wody i soli. Natomiast drugi sposób znają ci z Was, którzy kiszą kapustę – marchewkę kisimy w soku własnym z dodatkiem soli. Stosując jeden z tych dwóch sprawdzonych sposobów możemy przygotować większość warzyw i część owoców. Ja w obu kiszonkach używam tradycyjnych dodatków, czyli kopru, czosnku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Możecie jednak popróbować z innymi przyprawami. Marchewka lubi towarzystwo np. imbiru, tymianku, cynamonu, goździków, ostrych papryczek, czy pieprzu w ziarnkach.

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona starta marchewka jest dobrym dodatkiem do obiadu. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, dodać odrobinę oliwy czy oleju, wymieszać i gotowe. Marchewka w słupkach świetnie nadaje się z kolei do pochrupania, np. przy lekturze książki, czy podczas seansu filmowego. Dobrze komponuje się z dipami, np. z hummusem. I ważne – przypominam o wypiciu soku spod niej. Można go podać pół na pół z podgrzaną lub chłodną wodą.

Więcej moich propozycji na kiszonki znajdziecie na blogu w kategorii kiszonki. Zachęcam także do zajrzenia na portal Przepisy.pl, gdzie znajdziecie wiele propozycji na kiszonki oraz inne przetwory, które możemy przygotować na zimę: przepisy.pl/blog/kiszonki.

Przepisy powstały we współpracy z portalem Przepisy.pl.

Marchew tarta w soku własnym

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Składniki

  • 1 kg marchewki (waga po obraniu)
  • 15 g (1 łyżka) soli niejodowanej
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • koper do kiszenia (po 2 baldachimy na słoik)
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Marchew i czosnek obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Dodaj sól, całość dokładnie wymieszaj i pouciskaj marchew, aż puści sok. Odstaw na 10 minut.
  3. Do wygotowanych słoików poukładaj koper, liście laurowe oraz ziele angielskie. Marchew przełóż do słoików, ugniataj ją, aż na wierzchu pojawi się sok, a marchew będzie mocno ubita.
  4. Słoiki zakręć, ustaw na talerzykach (kiszonka może buzować podczas fermentacji) w kuchni, w nienasłonecznionym miejscu.
  5. Marchew jest ukiszona po około 6 dniach. Po tym czasie przestaw słoiki w chłodniejsze miejsce, np. do lodówki, fermentacja tam zwolni.

Marchew w słupkach

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Kiszona marchewka w słoiku

Składniki

  • 1 kg marchewki (waga po obraniu)
  • 15 g (1 łyżka) soli niejodowanej na 1 litr wody
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • koper do kiszenia (po 2 baldachimy na słoik)
  • 4 liście laurowe
  • 8 kulek ziela angielskiego

Wykonanie

  1. Marchew obierz, pokrój w słupki.
  2. Do wygotowanych słoików poukładaj koper, liście laurowe oraz ziele angielskie. Słupki marchewki ułóż ściśle w słoikach, zalej solanką, czyli wymieszaną ciepłą wodę z solą, tak żeby marchewka nie wystawała ponad poziom wody.
  3. Słoiki zakręć, ustaw na talerzykach (kiszonka może buzować podczas fermentacji) w kuchni, w nienasłonecznionym miejscu.
  4. Marchew jest ukiszona po około 10–14 dniach. Po tym czasie przestaw słoiki w chłodniejsze miejsce, np. do lodówki, fermentacja tam zwolni.

Smacznego!

comments powered by Disqus