Kiszona marchewka na dwa sposoby
29 września 2020
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
No i mamy jesień. Moja spiżarka powoli zapełnia się słoikami z letnio-jesiennymi skarbami. To, co zamkniemy w nich teraz, uzupełni nasze menu późną jesienią oraz zimą. Dziś chcę pokazać Wam, jak łatwo można przygotować kiszone marchewki. Przygotowuję je na dwa sposoby. Pierwszy z nich jest podobny do sposobu na ogórki kiszone – zalewamy warzywo solanką, czyli roztworem wody i soli. Natomiast drugi sposób znają ci z Was, którzy kiszą kapustę – marchewkę kisimy w soku własnym z dodatkiem soli. Stosując jeden z tych dwóch sprawdzonych sposobów możemy przygotować większość warzyw i część owoców. Ja w obu kiszonkach używam tradycyjnych dodatków, czyli kopru, czosnku, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Możecie jednak popróbować z innymi przyprawami. Marchewka lubi towarzystwo np. imbiru, tymianku, cynamonu, goździków, ostrych papryczek, czy pieprzu w ziarnkach.
Kiszona starta marchewka jest dobrym dodatkiem do obiadu. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, dodać odrobinę oliwy czy oleju, wymieszać i gotowe. Marchewka w słupkach świetnie nadaje się z kolei do pochrupania, np. przy lekturze książki, czy podczas seansu filmowego. Dobrze komponuje się z dipami, np. z hummusem. I ważne – przypominam o wypiciu soku spod niej. Można go podać pół na pół z podgrzaną lub chłodną wodą.
Więcej moich propozycji na kiszonki znajdziecie na blogu w kategorii kiszonki. Zachęcam także do zajrzenia na portal Przepisy.pl, gdzie znajdziecie wiele propozycji na kiszonki oraz inne przetwory, które możemy przygotować na zimę: przepisy.pl/blog/kiszonki.
Przepisy powstały we współpracy z portalem Przepisy.pl.
Marchew tarta w soku własnym
Składniki
- 1 kg marchewki (waga po obraniu)
- 15 g (1 łyżka) soli niejodowanej
- 6 dużych ząbków czosnku
- koper do kiszenia (po 2 baldachimy na słoik)
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
Wykonanie
- Marchew i czosnek obierz i zetrzyj na dużych oczkach.
- Dodaj sól, całość dokładnie wymieszaj i pouciskaj marchew, aż puści sok. Odstaw na 10 minut.
- Do wygotowanych słoików poukładaj koper, liście laurowe oraz ziele angielskie. Marchew przełóż do słoików, ugniataj ją, aż na wierzchu pojawi się sok, a marchew będzie mocno ubita.
- Słoiki zakręć, ustaw na talerzykach (kiszonka może buzować podczas fermentacji) w kuchni, w nienasłonecznionym miejscu.
- Marchew jest ukiszona po około 6 dniach. Po tym czasie przestaw słoiki w chłodniejsze miejsce, np. do lodówki, fermentacja tam zwolni.
Marchew w słupkach
Składniki
- 1 kg marchewki (waga po obraniu)
- 15 g (1 łyżka) soli niejodowanej na 1 litr wody
- 6 dużych ząbków czosnku
- koper do kiszenia (po 2 baldachimy na słoik)
- 4 liście laurowe
- 8 kulek ziela angielskiego
Wykonanie
- Marchew obierz, pokrój w słupki.
- Do wygotowanych słoików poukładaj koper, liście laurowe oraz ziele angielskie. Słupki marchewki ułóż ściśle w słoikach, zalej solanką, czyli wymieszaną ciepłą wodę z solą, tak żeby marchewka nie wystawała ponad poziom wody.
- Słoiki zakręć, ustaw na talerzykach (kiszonka może buzować podczas fermentacji) w kuchni, w nienasłonecznionym miejscu.
- Marchew jest ukiszona po około 10–14 dniach. Po tym czasie przestaw słoiki w chłodniejsze miejsce, np. do lodówki, fermentacja tam zwolni.
Smacznego!