Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: bulion, cebula, grana padano, oliwa, rozmaryn, ser żółty, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Na nowy tydzień mam dla Was recenzję nowej książki. „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność” to nowa pozycja wydana przez RM Wydawnictwo. Autorką książki jest Agata Lewandowska, dietetyk, autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych.

Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.

Zupa cebulowa. Książka „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność”

Autorka opisuje 23 popularne warzywa (w tym warzywa przyprawowe) skupiając się na ich wyjątkowych wartościach dla naszych organizmów. Mają one korzystny, potwierdzony wpływ na nasze zdrowie i wygląd. W książce przeczytamy, jakie składniki zawierają, na jakie schorzenia są one polecane, a w jakich sytuacjach lepiej je omijać.

Jak sama autorka mówi, nie jest to książka przekonywująca do przejścia na wegetarianizm i jedzenia wyłącznie warzyw. Autorka sugeruje zwiększenie udziału warzyw w naszym codziennym menu, co ma potwierdzone naukowo działanie prozdrowotne. Warzywa w naszej codziennej diecie zapobiegają poważnym chorobom, wspierają przy już istniejących schorzeniach, a także spowalniają procesy starzenia. Nie jest tajemnicą, że osoby spożywające sporo warzyw cieszą się lepszym samopoczuciem, ładniejszą cerą, mają zdrowe włosy i skórę.

Każdy rozdział poświęcony jest jednemu warzywu, a na jego końcu znajdziemy przykładowe przepisy z omawianym produktem. Przepisy są bardzo zróżnicowane i znajdziemy wśród nich: zupy, słodkie i wytrawne wypieki, gofry, wrapy, zapiekanki, szaszłyki, pasty do pieczywa, makarony, potrawki, dania z mięsem, jajkami, krewetkami i rybami, a także domowe soki i koktajle.

Po przeczytaniu książki wiem, że wiele z tych przepisów wykorzystam. Są proste, ale dobrze skomponowane. Na pewno możemy nimi uatrakcyjnić nasze menu i tym samym zachęcić domowników do częstszego sięgania po warzywa.

Jak zwykle przy recenzji książki postanowiłam coś ugotować. Jako że lubię szybkie przepisy, wybrałam ten na zupę cebulową. Bardzo szybki i smaczny przepis na rozgrzewającą zupę w 15 minut. 😊

Zupa cebulowa. Książka „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność”

Zupa cebulowa

(przepis z książki)

Składniki

  • 2 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
  • 2–3 białe cebule
  • 2 kromki pieczywa razowego
  • 2 łyżki startego żółtego sera, np. grana padano
  • 1 łyżka oliwy
  • zioła: tymianek, rozmaryn

Wykonanie

  1. Cebulę pokrój ostrym nożem na cienkie talarki.
  2. Chleb pokrój w kostkę.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę i krótko podsmażaj cebulę.
  4. Zalej gorącym bulionem i gotuj 6 minut.
  5. Gdy bulion się gotuje, na suchej patelni podpraż chleb, tak aby powstały grzanki.
  6. Gotową zupę posyp ziołami i grzankami oraz serem.

Zupa jest smaczna, aromatyczna od podpieczonej cebuli i ziół, szczególnie od świeżego rozmarynu. Na pewno ważnym elementem jest esencjonalny bulion. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a co za tym idzie do lektury książki! 😊

Smacznego!

Zupa cebulowa

comments powered by Disqus