Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność – recenzja
29 września 2020
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Na nowy tydzień mam dla Was recenzję nowej książki. „Warzywa, które leczą. Przepisy na zdrowie i odporność” to nowa pozycja wydana przez RM Wydawnictwo. Autorką książki jest Agata Lewandowska, dietetyk, autorka wielu poradników o zdrowym odżywianiu i dietach leczniczych.
Książkę otrzymałam od Wydawnictwa RM.
Autorka opisuje 23 popularne warzywa (w tym warzywa przyprawowe) skupiając się na ich wyjątkowych wartościach dla naszych organizmów. Mają one korzystny, potwierdzony wpływ na nasze zdrowie i wygląd. W książce przeczytamy, jakie składniki zawierają, na jakie schorzenia są one polecane, a w jakich sytuacjach lepiej je omijać.
Jak sama autorka mówi, nie jest to książka przekonywująca do przejścia na wegetarianizm i jedzenia wyłącznie warzyw. Autorka sugeruje zwiększenie udziału warzyw w naszym codziennym menu, co ma potwierdzone naukowo działanie prozdrowotne. Warzywa w naszej codziennej diecie zapobiegają poważnym chorobom, wspierają przy już istniejących schorzeniach, a także spowalniają procesy starzenia. Nie jest tajemnicą, że osoby spożywające sporo warzyw cieszą się lepszym samopoczuciem, ładniejszą cerą, mają zdrowe włosy i skórę.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu warzywu, a na jego końcu znajdziemy przykładowe przepisy z omawianym produktem. Przepisy są bardzo zróżnicowane i znajdziemy wśród nich: zupy, słodkie i wytrawne wypieki, gofry, wrapy, zapiekanki, szaszłyki, pasty do pieczywa, makarony, potrawki, dania z mięsem, jajkami, krewetkami i rybami, a także domowe soki i koktajle.
Po przeczytaniu książki wiem, że wiele z tych przepisów wykorzystam. Są proste, ale dobrze skomponowane. Na pewno możemy nimi uatrakcyjnić nasze menu i tym samym zachęcić domowników do częstszego sięgania po warzywa.
Jak zwykle przy recenzji książki postanowiłam coś ugotować. Jako że lubię szybkie przepisy, wybrałam ten na zupę cebulową. Bardzo szybki i smaczny przepis na rozgrzewającą zupę w 15 minut. 😊
Zupa cebulowa
(przepis z książki)
Składniki
- 2 szklanki bulionu mięsno-warzywnego
- 2–3 białe cebule
- 2 kromki pieczywa razowego
- 2 łyżki startego żółtego sera, np. grana padano
- 1 łyżka oliwy
- zioła: tymianek, rozmaryn
Wykonanie
- Cebulę pokrój ostrym nożem na cienkie talarki.
- Chleb pokrój w kostkę.
- W rondlu rozgrzej oliwę i krótko podsmażaj cebulę.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj 6 minut.
- Gdy bulion się gotuje, na suchej patelni podpraż chleb, tak aby powstały grzanki.
- Gotową zupę posyp ziołami i grzankami oraz serem.
Zupa jest smaczna, aromatyczna od podpieczonej cebuli i ziół, szczególnie od świeżego rozmarynu. Na pewno ważnym elementem jest esencjonalny bulion. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, a co za tym idzie do lektury książki! 😊
Smacznego!