Pasta paprykowa


kategoria: dodatki
tagi: cebula, czosnek, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, słonecznik, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Absolutnie przepyszna pasta ze smażonej papryki z dodatkiem orzechów. Z łatwością przygotujecie ją w domu, a świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jako dip, np. do warzyw, ale i jako pesto do makaronu. Jest ona u nas tej jesieni numerem jeden, jeśli chodzi o ten rodzaj smarowideł. Smakuje także obu naszym córkom. Zachęcam do wypróbowania przepisu!

Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).

Pasta paprykowa

Składniki

(1 słoiczek)

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 papryczka ostra (lub ilość według uznania)
  • 2 średnie cebule
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ½ szklanki słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy.
  2. Rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę i mieszając smażymy 5–7 minut.
  3. Dodajemy cebulę, czosnek i słonecznik. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i odstawiamy do przestudzenia.
  4. Miksujemy i doprawiamy do smaku.
  5. Smacznego!

Pasta paprykowa

comments powered by Disqus