Pasta paprykowa
30 września 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Absolutnie przepyszna pasta ze smażonej papryki z dodatkiem orzechów. Z łatwością przygotujecie ją w domu, a świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jako dip, np. do warzyw, ale i jako pesto do makaronu. Jest ona u nas tej jesieni numerem jeden, jeśli chodzi o ten rodzaj smarowideł. Smakuje także obu naszym córkom. Zachęcam do wypróbowania przepisu!
Przepis pochodzi z dwudziestego dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sesji specjalnej „Pysznie posmarowane”. Autorką wszystkich zdjęć z tej sesji jest Kasia Sieradz (Gotuj Z Kasią).
Składniki
(1 słoiczek)
- 4 duże czerwone papryki
- 1 papryczka ostra (lub ilość według uznania)
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- ½ szklanki słonecznika łuskanego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
Wykonanie
- Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy. Czosnek obieramy.
- Rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę i mieszając smażymy 5–7 minut.
- Dodajemy cebulę, czosnek i słonecznik. Mieszamy, smażymy kolejne 5 minut i odstawiamy do przestudzenia.
- Miksujemy i doprawiamy do smaku.
- Smacznego!