Sezamki domowe z orzechami


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, Gold Pack, Kresto, miód, orzechy, orzechy arachidowe, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam po nowy słodki przepis. Domowe sezamki to łatwa do przygotowania zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu. Pokrojone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Choć szczerze mówiąc, są tak smaczne, że znikają w oka mgnieniu…

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Sezamki domowe z orzechami

Składniki

Sezamki domowe z orzechami, opakowanie sezam Kresto 200 gram

Sezamki domowe z orzechami, opakowanie sezam Kresto 200 gram

Wykonanie

  1. Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
  2. Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy cukier na średnim ogniu, do skarmelozowania się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy, możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.
  3. Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
  4. Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
  5. Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
  6. Odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

Sezamki domowe z orzechami

Sezamki domowe z orzechami

comments powered by Disqus