Sezamki domowe z orzechami
25 listopada 2020
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Zapraszam po nowy słodki przepis. Domowe sezamki to łatwa do przygotowania zdrowsza alternatywa dla tych ze sklepu. Pokrojone można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej w lodówce. Choć szczerze mówiąc, są tak smaczne, że znikają w oka mgnieniu…
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 200 g sezamu Kresto
- 100 g orzechów arachidowych Kresto (wyłuskanych)
- 300 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 łyżki wody
Wykonanie
- Sezam i orzechy przesypujemy na patelnię i prażymy do lekkiego zbrązowienia.
- Cukier mieszamy z wodą i przekładamy na patelnię. Podgrzewamy cukier na średnim ogniu, do skarmelozowania się. Podczas tego procesu cukru nie mieszamy, możemy potrząsać patelnią. Karmelizacja trwa kilka minut.
- Przygotowujemy 2 arkusze papieru do pieczenia. Wyłączamy ogień, dodajemy miód, mieszamy i dodajemy sezam z orzechami. Szybko mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia.
- Całość przykrywamy drugim kawałkiem papieru i przy pomocy wałka rozwałkowujemy masę na grubość 3–4 milimetrów.
- Po uzyskaniu odpowiadającej nam grubości sezamków ściągamy górną warstwę papieru i od razu kroimy masę sezamową.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!




