Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze


kategoria: zupa
tagi: curry, czosnek, dynia, imbir, jajka, Kresto, krewetki, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, migdały, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, Rapso, śmietana, szalotka, VOG
autor: Joanna Komorowska

Aksamitna, aromatyczna zupa krem z dyni, a do tego krewetki w tempurze. To przepis na idealną kolację w chłodny, weekendowy wieczór. Zupę możecie przygotować dzień wcześniej – przegryzie się i w dniu podania można ją ewentualnie doprawić. Tempurę też możecie przygotować dzień wcześniej, można przechować ją w zamkniętym pojemniku w lodówce, a przed podaniem wystarczy nią otoczyć oczyszczone krewetki i usmażyć.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Składniki

(2 porcje)

  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni hokkaido
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli (lub wg uznania)
  • ½ łyżeczki curry (lub do smaku)
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany do zupy
  • sól, pieprz

Dodatki

  • 20 krewetek tygrysich
  • 50 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 ml zimnej wody gazowanej
  • 1 jajko L
  • ½ łyżeczki soli
  • olej Rapso do smażenia

Do podania

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze, opakowanie migdały płatki Kresto 150 gram

Wykonanie

Zupa

  1. Szalotkę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, przełóż na zimną patelnię, dodaj olej. Całość smaż około 2 minut.
  2. Po tym czasie dodaj pokrojoną drobno papryczkę oraz przyprawy. Smaż 1 minutę.
  3. Dodaj dynię oraz 1,5 szklanki wody, przykryj patelnię pokrywką i gotuj całość do miękkości dyni.
  4. Na koniec zmiksuj zawartość patelni.
  5. Dodaj wodę, według własnych preferencji.
  6. Dodaj śmietanę i dopraw do smaku.

Krewetki w tempurze

  1. Krewetki obierz z pancerzyków zachowując ogonki (dzięki którym łatwiej będzie je zjeść).
  2. Natnij delikatnie grzbiet krewetki, usuń ciemną nitkę (jelito).
  3. W misce połącz wszystkie składniki na tempurę. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki.
  4. Rozgrzej olej do około 180°C. Jeśli nie masz odpowiedniego termometru, wrzuć na rozgrzany olej odrobinę ciasta i jeśli od razu zacznie skwierczeć, możesz przystąpić do smażenia.
  5. Kolejno łap przy pomocy szczypców kuchennych ogonki krewetek, otaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
  6. Smaż krewetki w małych porcjach, aby nie obniżać znacznie temperatury oleju.
  7. Usmażone krewetki osączaj na papierze kuchennym.

Gorącą zupę przelej na talerze/miseczki, posyp płatkami migdałów. Podawaj z krewetkami. Smacznego!

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

Zupa dyniowa z krewetkami w tempurze

comments powered by Disqus