Paluchy drożdżowe z sezamem


kategoria: przystawka
tagi: jajka, Kresto, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Paluchy drożdżowe są fajnym dodatkiem do sałatki, zupy, do zabrania do pracy czy w trasę. Przygotowanie ich jest łatwe, wymaga jedynie kilka godzin oczekiwania, jak to przy cieście drożdżowym. Po przestudzeniu możemy je przechować w szczelnym pojemniku przez 2–3 dni, choć najsmaczniejsze są na świeżo. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Paluchy drożdżowe z sezamem

Składniki

(22 paluchy)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju Rapso

Dodatkowo

Paluchy drożdżowe z sezamem, opakowanie sezam Kresto, 200 g

Paluchy drożdżowe z sezamem, opakowanie sezam Kresto, 200 g

Wykonanie

  1. Mąkę, drożdże, sól i cukier wsyp do misy miksera. Dodaj wodę i zacznij całość miksować. Dodaj 1 łyżkę oleju i miksuj ciasto 10–12 minut.
  2. Po tym czasie uformuj z ciasta kulę, posmaruj ją kolejną łyżką oleju, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 5–6 godzin.
  3. Wyrośnięte ciasto podziel na 22 części, uformuj z nich paluchy o grubości około 1 cm.
  4. Przełóż paluchy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryj ściereczką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją góra-dół. Po 20 minutach posmaruj paluchy rozmąconym jajkiem i posyp sezamem.
  6. Piecz paluchy przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Smacznego!

Paluchy drożdżowe z sezamem

Paluchy drożdżowe z sezamem

Paluchy drożdżowe z sezamem

comments powered by Disqus