Zupa czosnkowa
12 stycznia 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Pogoda taka, że pozostajemy przy zupach rozgrzewających. Niedawno poleciłam zupę dyniową, a dziś zapraszam na ekspresową zupę czosnkową z grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo czosnkowa – dla amatorów tego warzywa! Ostry, aromatyczny smak uzyskujemy poprzez roztarcie surowego czosnku z solą i zalanie gorącym bulionem. Dodanie sera i grzanek daje nam bardzo pożywny posiłek.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Składniki
(3 porcje)
- 3 duże ząbki czosnku
- 3 łyżeczki startego sera żółtego
- 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
- pieczywo na grzanki (może być czerstwe)
- 2 jajka
- olej Rapso
- szczypta soli
- natka pietruszki
Wykonanie
- Czosnek obierz, zetrzyj, posyp solą i rozetrzyj łyżką, aby uwolnić aromat.
- Wyłóż czosnek na talerze, dodaj ser żółty.
- Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo, rozgrzej na patelni olej i podpiecz grzanki na złoty kolor.
- Do gotującego się bulionu wlej jajka i po 10 sekundach rozmąć je przy pomocy widelca.
- Wylej na talerze porcje zupy, dodaj grzanki, posyp natką pietruszki. Podawaj od razu.
Smacznego!