Zupa czosnkowa


kategoria: zupa
tagi: bulion, czosnek, jajka, natka pietruszki, olej rzepakowy, Rapso, ser żółty, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pogoda taka, że pozostajemy przy zupach rozgrzewających. Niedawno poleciłam zupę dyniową, a dziś zapraszam na ekspresową zupę czosnkową z grzankami. Zupa jest bardzo aromatyczna i bardzo czosnkowa – dla amatorów tego warzywa! Ostry, aromatyczny smak uzyskujemy poprzez roztarcie surowego czosnku z solą i zalanie gorącym bulionem. Dodanie sera i grzanek daje nam bardzo pożywny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Zupa czosnkowa

Składniki

(3 porcje)

  • 3 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki startego sera żółtego
  • 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego
  • pieczywo na grzanki (może być czerstwe)
  • 2 jajka
  • olej Rapso
  • szczypta soli
  • natka pietruszki

Zupa czosnkowa, butelka olej rzepakowy Rapso, 0,75 litra

Zupa czosnkowa, butelka olej rzepakowy Rapso, 0,75 litra

Wykonanie

  1. Czosnek obierz, zetrzyj, posyp solą i rozetrzyj łyżką, aby uwolnić aromat.
  2. Wyłóż czosnek na talerze, dodaj ser żółty.
  3. Przygotuj grzanki: pokrój pieczywo, rozgrzej na patelni olej i podpiecz grzanki na złoty kolor.
  4. Do gotującego się bulionu wlej jajka i po 10 sekundach rozmąć je przy pomocy widelca.
  5. Wylej na talerze porcje zupy, dodaj grzanki, posyp natką pietruszki. Podawaj od razu.

Smacznego!

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa

comments powered by Disqus