Jabłka pieczone pod kruszonką


kategoria: ciasto
tagi: cukier trzcinowy, cynamon, Gold Pack, jabłka, kardamon, Kresto, mąka pszenna, masło, miód, orzechy, orzechy laskowe, rodzynki, rozmaryn, śliwki, VOG, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Jabłko pieczone to chyba najszybszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy ciepły deser, jaki przygotowuję. Podstawą jest dobre, twarde jabłko, najlepiej szara reneta. A dodatki? To już nasze preferencje smakowe. Możemy użyć suszone lub świeże owoce, ale bardzo pasują orzechy. Suszone dodatki warto namoczyć przez noc, np. w rumie. U mnie zwieńczeniem takiego deseru jest kruszonka z dodatkiem posiekanych orzechów. Posypane nią jabłka są po prostu przepyszne!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Jabłka pieczone pod kruszonką

Składniki

(4 porcje)

Dodatki

  • 4 duże śliwki
  • ½ szklanki świeżej żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • gałązki rozmarynu do podania

Kruszonka

Jabłka pieczone pod kruszonką, opakowanie orzechy laskowe Kresto, 200 g

Wykonanie

  1. Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
  2. Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
  3. Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
  4. Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
  5. Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
  6. Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.

Smacznego!

Jabłka pieczone pod kruszonką

Jabłka pieczone pod kruszonką

comments powered by Disqus