Jabłka pieczone pod kruszonką
14 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jabłko pieczone to chyba najszybszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy ciepły deser, jaki przygotowuję. Podstawą jest dobre, twarde jabłko, najlepiej szara reneta. A dodatki? To już nasze preferencje smakowe. Możemy użyć suszone lub świeże owoce, ale bardzo pasują orzechy. Suszone dodatki warto namoczyć przez noc, np. w rumie. U mnie zwieńczeniem takiego deseru jest kruszonka z dodatkiem posiekanych orzechów. Posypane nią jabłka są po prostu przepyszne!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
(4 porcje)
- 4 duże jabłka (twarde)
- ½ szklanki rodzynek Kresto
- ½ szklanki żurawiny Kresto
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ⅓ łyżeczki kardamonu
Dodatki
- 4 duże śliwki
- ½ szklanki świeżej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- gałązki rozmarynu do podania
Kruszonka
- ½ szklanki orzechów laskowych Kresto
- 50 g masła (miękkiego)
- 50 g cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 100 g mąki pszennej
Wykonanie
- Jabłka umyj, zetnij górę, wydrąż ogryzek. Rodzynki i żurawinę zalej wodą i odstaw na 15 minut. Orzechy posiekaj.
- Składniki na kruszonkę połącz, przełóż na 10 minut do zamrażalnika.
- Osącz owoce z wody, połącz z miodem, cynamonem i kardamonem.
- Ułóż jabłka w formie do zapiekania. W środek każdego jabłka włóż miks rodzynek i żurawiny. Obok jabłek ułóż połówki śliwek, świeżą żurawinę oraz ścięte wcześniej góry jabłek. Polej owoce miodem, pokrusz na wierzch kruszonkę.
- Owoce piecz w temp. 175°C na środkowej półce przez około 40 minut, do zarumienienia kruszonki i upieczenia jabłek.
- Podawaj na ciepło, posypując całość rozmarynem.
Smacznego!