Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance
17 stycznia 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Osoby zaczynające swoją przygodę z ograniczaniem lub eliminowaniem mięsa w swojej codziennej diecie bardzo często mają problem – z czym jeść kanapki? Często spotykam się z pytaniami: co na bułkę czy chleb, na śniadanie, kolację? Polecam wtedy wszelkiego rodzaju pasty. Bazą ich są rośliny strączkowe oraz inne warzywa, a do tego przyprawy. Dziś proponuję przygotować prostą pastę z pieczarek i ciecierzycy. Całość sugeruję podać na ciepło z grillowaną cukinią i chrupiącymi orzechami.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Składniki
(12 porcji)
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 500 g pieczarek
- 1 szalotka
- 2 średnie cukinie
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżki serka mascarpone
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- sałata
- garść orzechów włoskich Kresto Select
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 6 ulubionych bułek
Wykonanie
- Szalotkę obierz, drobno pokrój.
- Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, tymianek i sos sojowy. Duś warzywa, mieszając do odparowania płynu.
- Ciecierzycę osącz z zalewy, odłóż 3 łyżki, a resztę rozgnieć widelcem.
- Dodaj mascarpone, zmiażdżoną ciecierzycę, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni, dodaj 3 łyżki ciecierzycy, paprykę i mieszając smaż około 2 minut.
- Cukinie umyj i pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry cukinii grilluj np. na patelni lub grillu elektrycznym.
- Bułki przekrój na pół, posmaruj olejem, opiecz.
- Złóż bruschetty: pieczywo posmaruj masą pieczarkową, ułóż warstwowo: sałatę, cukinię, pomidorki. Wierzch posyp orzechami oraz pieczoną ciecierzycą.
Smacznego!