Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance


kategoria: dodatki
tagi: cukinia, Happy Frucht, Kresto, mascarpone, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, papryka wędzona, pieczarki, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, sos sojowy, szalotka, tymianek, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Osoby zaczynające swoją przygodę z ograniczaniem lub eliminowaniem mięsa w swojej codziennej diecie bardzo często mają problem – z czym jeść kanapki? Często spotykam się z pytaniami: co na bułkę czy chleb, na śniadanie, kolację? Polecam wtedy wszelkiego rodzaju pasty. Bazą ich są rośliny strączkowe oraz inne warzywa, a do tego przyprawy. Dziś proponuję przygotować prostą pastę z pieczarek i ciecierzycy. Całość sugeruję podać na ciepło z grillowaną cukinią i chrupiącymi orzechami.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance

Składniki

(12 porcji)

  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 500 g pieczarek
  • 1 szalotka
  • 2 średnie cukinie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sałata
  • garść orzechów włoskich Kresto Select
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 6 ulubionych bułek

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance, opakowanie orzechy włoskie Kreso Select, 100 g

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance, opakowanie orzechy włoskie Kreso Select, 100 g

Wykonanie

  1. Szalotkę obierz, drobno pokrój.
  2. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę, zeszklij ją. Dodaj pieczarki, tymianek i sos sojowy. Duś warzywa, mieszając do odparowania płynu.
  4. Ciecierzycę osącz z zalewy, odłóż 3 łyżki, a resztę rozgnieć widelcem.
  5. Dodaj mascarpone, zmiażdżoną ciecierzycę, całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Rozgrzej 1 łyżeczkę oleju na małej patelni, dodaj 3 łyżki ciecierzycy, paprykę i mieszając smaż około 2 minut.
  7. Cukinie umyj i pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości). Plastry cukinii grilluj np. na patelni lub grillu elektrycznym.
  8. Bułki przekrój na pół, posmaruj olejem, opiecz.
  9. Złóż bruschetty: pieczywo posmaruj masą pieczarkową, ułóż warstwowo: sałatę, cukinię, pomidorki. Wierzch posyp orzechami oraz pieczoną ciecierzycą.

Smacznego!

Salsa z ciecierzycą, grillowaną cukinią, pieczarkami i orzechami włoskimi na grzance

comments powered by Disqus