Pizza z karczochami i anchois
18 stycznia 2021
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Podrzucam kolejną propozycję na pizzę. W kategorii Pizza mamy jeszcze 6 innych. Przepis na ciasto – sprawdzony wielokrotnie. My lubimy pizzę na średniej grubości ciasta. Jeżeli preferujecie jednak cieńsze, wystarczy ciasto bardziej rozciągnąć. Warto użyć własnych rąk, nie wałka, ciasto rozciągane ma zdecydowanie lepszą strukturę i jest smaczniejsze. Jako dodatki proponuję podać ją z karczochami, anchois i grillowanym bakłażanem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Mayflower i Rapso.
Składniki
(2 średnie pizze na cieście średniej grubości)
Pizza
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oleju Rapso
Dodatki
- ½ puszki karczochów Happy Frucht
- 1 słoiczek anchois Mayflower
- 1 figa
- 4 plastry bakłażana
- 2 kulki mozzarelli
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju Rapso
- świeże zioła, np. bazylia, oregano
- garść rukoli
- sól
Wykonanie
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
- Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
- Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto. Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.
- Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozzarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.
- Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.
Smacznego!