Pizza z karczochami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bakłażan, bazylia, czosnek, figi, Happy Frucht, karczochy, mąka pszenna, Mayflower, mozzarella, olej rzepakowy, oregano, pomidory koktajlowe, Rapso, rukola, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Podrzucam kolejną propozycję na pizzę. W kategorii Pizza mamy jeszcze 6 innych. Przepis na ciasto – sprawdzony wielokrotnie. My lubimy pizzę na średniej grubości ciasta. Jeżeli preferujecie jednak cieńsze, wystarczy ciasto bardziej rozciągnąć. Warto użyć własnych rąk, nie wałka, ciasto rozciągane ma zdecydowanie lepszą strukturę i jest smaczniejsze. Jako dodatki proponuję podać ją z karczochami, anchois i grillowanym bakłażanem.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Mayflower i Rapso.

Pizza z karczochami i anchois

Składniki

(2 średnie pizze na cieście średniej grubości)

Pizza

  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju Rapso

Dodatki

  • ½ puszki karczochów Happy Frucht
  • 1 słoiczek anchois Mayflower
  • 1 figa
  • 4 plastry bakłażana
  • 2 kulki mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • świeże zioła, np. bazylia, oregano
  • garść rukoli
  • sól

Pizza z karczochami i anchois, puszka karczochy Happy Frucht, 390 g

Wykonanie

  1. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki na pizzę. Dodaj wodę. Wyrabiaj ciasto około 5 minut. Najłatwiej zrobisz to przy pomocy robota kuchennego z końcówką do ciasta drożdżowego.
  2. Gdy ciasto będzie elastyczne, dodaj olej i wyrabiaj jeszcze około 1 minuty, do całkowitego wchłonięcia oleju przez ciasto.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
  4. Bakłażana posmaruj z obu stron olejem i grilluj go z obu stron na patelni grillowej.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Uformuj dwa blaty pizzy lekko rozciągając ciasto. Ciasto ułóż na blaszkach, w których będziesz piekł pizzę.
  6. Posmaruj blaty koncentratem pomidorowym, posyp oregano oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Ułóż plastry mozzarelli, osączone anchois, plastry bakłażana, pokrojone figi oraz pomidorki. Pizzę piecz przez 7–10 minut w rozgrzanym do 250°C piekarniku z funkcją góra-dół.
  7. Przed podaniem pizzę pokrój i posyp ziołami i rukolą.

Smacznego!

Pizza z karczochami i anchois

Pizza z karczochami i anchois

comments powered by Disqus