Jabłecznik z budyniem


kategoria: ciasto
tagi: budyń, cynamon, cytryna, jabłka, jajka, mąka pszenna, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli znudził Wam się jabłecznik na kruchym cieście, to zapraszam na moją alternatywną wersję. Jabłka otoczone są miękkim ciastem, do tego przełożone budyniem. Ciasto jest lekkie, puszyste, pachnące cynamonem i cytryną, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.

Jabłecznik z budyniem

Składniki

(foremka 22⨉26 cm)

Ciasto

  • 6 jajek L
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g drobnego cukru
  • 150 ml oleju
  • 70 ml mleka
  • duża cytryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do przełożenia

  • 2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka)
  • 850 ml mleka
  • 1 kg jabłek (np. prażonych ze słoika)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • masło i bułka tarta do wysypania formy

Jabłecznik z budyniem

Jabłecznik z budyniem

Wykonanie

  1. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 175°C.
  2. Całe jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj około 10 minut, do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  3. Wolnym strumieniem wlewaj olej, a potem mleko.
  4. Wyszoruj cytrynę, zetrzyj skórkę, dodaj wraz z solą do masy.
  5. Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
  6. Blaszkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przelej do foremki połowę ciasta i piecz je na środkowej półce do lekkiego zezłocenia (10–12 minut).
  7. Ugotuj budyń.
  8. Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, posyp cynamonem, wylej budyń, a na koniec wyłóż drugą połowę ciasta.
  9. Kratkę do pieczenia podnieś o jedną pozycję wyżej. Piecz ciasto około 30 minut.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Jabłecznik z budyniem

comments powered by Disqus