Jabłecznik z budyniem
25 stycznia 2021
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Jeśli znudził Wam się jabłecznik na kruchym cieście, to zapraszam na moją alternatywną wersję. Jabłka otoczone są miękkim ciastem, do tego przełożone budyniem. Ciasto jest lekkie, puszyste, pachnące cynamonem i cytryną, a do tego bardzo łatwe w przygotowaniu.
Składniki
(foremka 22⨉26 cm)
Ciasto
- 6 jajek L
- 300 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 150 ml oleju
- 70 ml mleka
- duża cytryna
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do przełożenia
- 2 budynie waniliowe (na 500 ml mleka)
- 850 ml mleka
- 1 kg jabłek (np. prażonych ze słoika)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
- masło i bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 175°C.
- Całe jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier i ubijaj około 10 minut, do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
- Wolnym strumieniem wlewaj olej, a potem mleko.
- Wyszoruj cytrynę, zetrzyj skórkę, dodaj wraz z solą do masy.
- Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia, dodaj do masy, całość delikatnie wymieszaj przy pomocy szpatułki.
- Blaszkę wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przelej do foremki połowę ciasta i piecz je na środkowej półce do lekkiego zezłocenia (10–12 minut).
- Ugotuj budyń.
- Na podpieczone ciasto wyłóż jabłka, posyp cynamonem, wylej budyń, a na koniec wyłóż drugą połowę ciasta.
- Kratkę do pieczenia podnieś o jedną pozycję wyżej. Piecz ciasto około 30 minut.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!