Kotlety brokułowe
26 stycznia 2021
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kotlety z brokułów, wegetariańskie, często lądują na naszych talerzach obiadowych – bo są po prostu pyszne! Mają bardzo prosty skład: ugotowany brokuł, jajko (lub w wersji wegańskiej 1 łyżka siemienia lnianego), sól, pieprz, bułka tarta i olej. Najczęściej robię je z dwóch brokułów, to akurat ilość na 4–5 osób. Są delikatne w smaku, dlatego najlepiej podać do nich np. bardziej aromatyczną surówkę. Ja dziś podałam kapustę lodową z marchewką, czosnkiem, koprem i jogurtem greckim. Do tego ryż basmati i ugotowana wcześniej czarna soczewica. Kotlety te sprawdzą się także w domowych burgerach z ostrym czosnkowym sosem.
Składniki
(10–12 kotletów)
- 2 brokuły
- 1 jajko L (w wersji wegańskiej: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego)
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów
- sól, pieprz
- olej, masło klarowane do smażenia
Wykonanie
- Brokuł podziel na różyczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowane różyczki odcedź i ugnieć, np. tłuczkiem do ziemniaków.
- Do lekko przestudzonej papki dodaj jajko (lub siemię lniane), bułkę tartą, sól, pieprz. Mieszaj do połączenia składników.
- Formuj niewielkie kotlety, otocz je w bułce tartej i smaż na złoto z obu stron.
Smacznego!