Hummus z selera


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, czosnek, kumin, Magazyn Kocioł, olej sezamowy, seler, tahini, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jestem miłośniczką humusu, mogę go, ot tak, wyjadać ze słoiczka. 😄 Dziś pokazuję Wam, że można go przygotować nie tylko tradycyjnie, z cieciorki, ale także kombinować z innymi warzywami. Moje ulubione warianty to hummusy z selera, korzenia pietruszki i kalafiora. Są naprawdę smaczne, niczym nie ustępują temu tradycyjnemu. A z czym jadam? Bardzo lubię z chlebkami pita, z podpłomykami, warzywami w łupkach. Na kanapce z dodatkami też super!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Hummus z selera

Składniki

  • 1 średni seler (ok. 600 g przed obraniem)
  • 6 łyżek pasty tahini
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu (lub według uznania)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • sól, pieprz
  • około ¼ szklanki wody (lub według potrzeby)

Wykonanie

  1. Seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Wlewamy olej na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy warzywo. Mieszając smażymy seler do zezłocenia.
  3. Miksujemy/blendujemy na gładko, dodawając pozostałe składniki.
  4. Dolewamy wodę, według własnych preferencji. Podajemy np. z opieczonym chlebkiem pita.

Smacznego!

Hummus z selera

Hummus z selera

comments powered by Disqus