Hummus z selera
2 lutego 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Jestem miłośniczką humusu, mogę go, ot tak, wyjadać ze słoiczka. 😄 Dziś pokazuję Wam, że można go przygotować nie tylko tradycyjnie, z cieciorki, ale także kombinować z innymi warzywami. Moje ulubione warianty to hummusy z selera, korzenia pietruszki i kalafiora. Są naprawdę smaczne, niczym nie ustępują temu tradycyjnemu. A z czym jadam? Bardzo lubię z chlebkami pita, z podpłomykami, warzywami w łupkach. Na kanapce z dodatkami też super!
Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Składniki
- 1 średni seler (ok. 600 g przed obraniem)
- 6 łyżek pasty tahini
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu (lub według uznania)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz
- około ¼ szklanki wody (lub według potrzeby)
Wykonanie
- Seler obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
- Wlewamy olej na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy warzywo. Mieszając smażymy seler do zezłocenia.
- Miksujemy/blendujemy na gładko, dodawając pozostałe składniki.
- Dolewamy wodę, według własnych preferencji. Podajemy np. z opieczonym chlebkiem pita.
Smacznego!