Zupa krem z selera


kategoria: zupa
tagi: bulion, cebula, czosnek, gałka muszkatołowa, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, seler, śmietana, wegetariańskie, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Czy tylko ja jestem tak zakręcona, że bardzo lubię seler? Wczoraj pokazałam Wam, jak przygotowuję z niego boski hummus, dziś chcę Was przekonać do przygotowania z niego zupy. Tak jak w przypadku hummusu, tak i tu warzywa tego praktycznie nie wyczuwamy. To dobra informacja dla tych, którzy seler omijają szerokim łukiem. 😊 Samo przygotowanie zupy jest proste, szybkie, a zupa jest mega pyszna!

Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.

Zupa krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler (ok. 600 g przed obraniem)
  • 3 średnie ziemniaki
  • ½ średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¾ litra bulionu warzywnego (+ ew. do uzyskania odpowiadającej gęstości zupy)
  • ok. 100 ml śmietany 30–36%
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • ser blue
  • ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, natka pietruszki

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

Wykonanie

  1. Seler i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  2. Wlewamy olej na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy warzywa. Smażymy do lekkiego zezłocenia, pamiętając o częstym mieszaniu.
  3. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy, dodajemy na patelnię, mieszamy i smażymy minutę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut).
  4. Miksujemy/blendujemy zupę, dodajemy śmietanę, ewentualnie dolewamy bulion według uznania. Doprawiamy do smaku.
  5. Zupę podajemy gorącą z wybranymi dodatkami.

Smacznego!

Zupa krem z selera

Zupa krem z selera

comments powered by Disqus