Zupa krem z selera
3 lutego 2021
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Czy tylko ja jestem tak zakręcona, że bardzo lubię seler? Wczoraj pokazałam Wam, jak przygotowuję z niego boski hummus, dziś chcę Was przekonać do przygotowania z niego zupy. Tak jak w przypadku hummusu, tak i tu warzywa tego praktycznie nie wyczuwamy. To dobra informacja dla tych, którzy seler omijają szerokim łukiem. 😊 Samo przygotowanie zupy jest proste, szybkie, a zupa jest mega pyszna!
Przepis pochodzi z trzydziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z selerem”.
Składniki
- 1 średni seler (ok. 600 g przed obraniem)
- 3 średnie ziemniaki
- ½ średniej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¾ litra bulionu warzywnego (+ ew. do uzyskania odpowiadającej gęstości zupy)
- ok. 100 ml śmietany 30–36%
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
Dodatkowo
- grzanki z ulubionego pieczywa
- ser blue
- ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, natka pietruszki
Wykonanie
- Seler i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
- Wlewamy olej na patelnię, rozgrzewamy i dodajemy warzywa. Smażymy do lekkiego zezłocenia, pamiętając o częstym mieszaniu.
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy, dodajemy na patelnię, mieszamy i smażymy minutę. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości warzyw (około 5 minut).
- Miksujemy/blendujemy zupę, dodajemy śmietanę, ewentualnie dolewamy bulion według uznania. Doprawiamy do smaku.
- Zupę podajemy gorącą z wybranymi dodatkami.
Smacznego!