Feta zapiekana z pomidorami
9 kwietnia 2021
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Dziś zapraszam po mój przepis na aktualny hit foodowy internetu – fetę zapiekaną z pomidorami. Nie da się ukryć, że to jest naprawdę pyszne. Ważne: używamy tylko prawdziwej fety, nie fetopodobnych sałatkowych serków. Danie to jest idealne na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Ja przygotowałam je już 3-krotnie i zjedliśmy je z dziećmi na obiad, z bagietkami. 😊
Przygotowuje się je w kilkanaście minut, możecie podać to danie tak jak, ja z bagietką, ale widziałam też warianty z makaronem. Danie to na 100% będzie nam często towarzyszyło, gdy pojawią się pyszne, polskie pomidory. Teraz użyłam aromatyczne pomidory koktajlowe, do tego dobra oliwa. Jeżeli chcecie podać potrawę z makaronem, to zachęcam do dodania większej ilości oliwy, aby było z czym makaron wymieszać.
Danie przygotowałam w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.
Składniki
(4 porcje)
- 400 g fety greckiej
- 500 g pomidorków koktajlowych
- oliwki (ilość według uznania)
- ok. 3 łyżki oliwy
- 2–3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła suszone, np. prowansalskie
Wykonanie
- Fetę kroimy dowolnie, układamy na blaszce lub na patelni z odpinaną rączką (patelnie-tytanowe.pl), dodajemy pomidory (większe można poprzekrawać), ząbki czosnku przekrojone na połówki, oliwki.
- Posypujemy solą (uwaga: feta i oliwki są słone, więc ostrożnie), pieprzem, ziołami, skrapiamy oliwą.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, z termoobiegiem.
- Pieczemy do uzyskania takiego koloru, jak na zdjęciach (około 10 minut). Ale jak to z piekarnikami, każdy zna swój, każdy zachowuje się inaczej.
- Proponuję podać z pieczoną bagietką.
Smacznego!