Feta zapiekana z pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: Woll
autor: Joanna Komorowska

Dziś zapraszam po mój przepis na aktualny hit foodowy internetu – fetę zapiekaną z pomidorami. Nie da się ukryć, że to jest naprawdę pyszne. Ważne: używamy tylko prawdziwej fety, nie fetopodobnych sałatkowych serków. Danie to jest idealne na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Ja przygotowałam je już 3-krotnie i zjedliśmy je z dziećmi na obiad, z bagietkami. 😊

Przygotowuje się je w kilkanaście minut, możecie podać to danie tak jak, ja z bagietką, ale widziałam też warianty z makaronem. Danie to na 100% będzie nam często towarzyszyło, gdy pojawią się pyszne, polskie pomidory. Teraz użyłam aromatyczne pomidory koktajlowe, do tego dobra oliwa. Jeżeli chcecie podać potrawę z makaronem, to zachęcam do dodania większej ilości oliwy, aby było z czym makaron wymieszać.

Danie przygotowałam w ramach testowania patelni Woll Diamond 28 cm. Więcej o samej patelni przeczytacie w recenzji.

Feta zapiekana z pomidorami

Feta zapiekana z pomidorami

Składniki

(4 porcje)

  • 400 g fety greckiej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • oliwki (ilość według uznania)
  • ok. 3 łyżki oliwy
  • 2–3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła suszone, np. prowansalskie

Feta zapiekana z pomidorami

Wykonanie

  1. Fetę kroimy dowolnie, układamy na blaszce lub na patelni z odpinaną rączką (patelnie-tytanowe.pl), dodajemy pomidory (większe można poprzekrawać), ząbki czosnku przekrojone na połówki, oliwki.
  2. Posypujemy solą (uwaga: feta i oliwki są słone, więc ostrożnie), pieprzem, ziołami, skrapiamy oliwą.
  3. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C, z termoobiegiem.
  4. Pieczemy do uzyskania takiego koloru, jak na zdjęciach (około 10 minut). Ale jak to z piekarnikami, każdy zna swój, każdy zachowuje się inaczej.
  5. Proponuję podać z pieczoną bagietką.

Smacznego!

Feta zapiekana z pomidorami

Feta zapiekana z pomidorami

comments powered by Disqus