Majonez bazyliowy


kategoria: dodatki
tagi: bazylia, cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bazą mojego majonezu bazyliowego jest majonez domowy. Możecie oczywiście skorzystać także z tego sklepowego, ale ja zachęcam do ubicia własnego – wiemy wtedy co jemy. 😊  Majonez bazyliowy idealny jest do kanapek, wrapów, świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem. Przygotowanie jego jest banalne.

Przepis pochodzi z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

Składniki

(1 słoiczek, ok. 0,3 l)

  • 300 ml majonezu (np. domowego)
  • 1 pęczek bazylii

Wykonanie

  1. Bazylię myjemy, odrywamy listka od łodyżek.
  2. Majonez razem z bazylią przekładamy do misy miksera. Całość miksujemy na jednolity krem.
  3. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 6 dni.

Smacznego!

Majonez bazyliowy

Majonez bazyliowy

comments powered by Disqus