Majonez bazyliowy
22 kwietnia 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Bazą mojego majonezu bazyliowego jest majonez domowy. Możecie oczywiście skorzystać także z tego sklepowego, ale ja zachęcam do ubicia własnego – wiemy wtedy co jemy. 😊 Majonez bazyliowy idealny jest do kanapek, wrapów, świetnie smakuje z pieczywem i pomidorem. Przygotowanie jego jest banalne.
Przepis pochodzi z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z majonezem”.
Składniki
(1 słoiczek, ok. 0,3 l)
- 300 ml majonezu (np. domowego)
- 1 pęczek bazylii
Wykonanie
- Bazylię myjemy, odrywamy listka od łodyżek.
- Majonez razem z bazylią przekładamy do misy miksera. Całość miksujemy na jednolity krem.
- Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce, maksymalnie 6 dni.
Smacznego!