Majonez domowy


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, jajka, kurkuma, Magazyn Kocioł, majonez, musztarda, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Samodzielnie przygotowany majonez to częsty gość w moim domu. Lubimy go bardzo. 😊  Jego przygotowanie to kilka minut, robię go od kilku lat i nigdy mi się nie zważył, a wiem, że wielu z Was ma obawy z tym związane. Zajrzyjcie do przepisu, gdyż to właśnie kolejność dodawania składników ma tu zasadnicze znaczenie. Ubity majonez przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku. Może być on bazą do wariantów smakowych, które znajdziecie w następnych przepisach: majonez bazyliowy, majonez z achois.

Wszystkie trzy przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.

Majonez domowy

Składniki

(1 słoiczek, ok. 0,5 l)

  • 2 żółtka
  • 400 ml oleju mało aromatycznego, np. rzepakowego
  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ⅓ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Jajka szorujemy pod bieżącą, gorącą wodą.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do misy miksera lub wysokiego naczynia, jeżeli będziemy ubijać majonez trzepaczką. Dodajemy ocet (lub sok z cytryny). Miksujemy lub ubijamy trzepaczką 10–15 sekund.
  3. Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Ubijamy do połączenia składników (ok. 5 sekund).
  4. Sporymi porcjami wlewamy olej, cały czas miksując. Ubijamy do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
  5. Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce, maksymalnie 6 dni.

Smacznego!

Majonez domowy

Majonez domowy

comments powered by Disqus