Majonez domowy
22 kwietnia 2021
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Samodzielnie przygotowany majonez to częsty gość w moim domu. Lubimy go bardzo. 😊 Jego przygotowanie to kilka minut, robię go od kilku lat i nigdy mi się nie zważył, a wiem, że wielu z Was ma obawy z tym związane. Zajrzyjcie do przepisu, gdyż to właśnie kolejność dodawania składników ma tu zasadnicze znaczenie. Ubity majonez przechowujemy w lodówce, w zakręconym słoiku. Może być on bazą do wariantów smakowych, które znajdziecie w następnych przepisach: majonez bazyliowy, majonez z achois.
Wszystkie trzy przepisy pochodzą z trzydziestego pierwszego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku marca. Znajdziecie je w sekcji „Przepisy z majonezem”.
Składniki
(1 słoiczek, ok. 0,5 l)
- 2 żółtka
- 400 ml oleju mało aromatycznego, np. rzepakowego
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny
- 2 łyżki musztardy, np. rosyjskiej, sarepskiej, francuskiej czy dijon 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu białego lub czarnego
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
Wykonanie
- Jajka szorujemy pod bieżącą, gorącą wodą.
- Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do misy miksera lub wysokiego naczynia, jeżeli będziemy ubijać majonez trzepaczką. Dodajemy ocet (lub sok z cytryny). Miksujemy lub ubijamy trzepaczką 10–15 sekund.
- Dodajemy przyprawy: musztardę, sól, cukier oraz pieprz. Ubijamy do połączenia składników (ok. 5 sekund).
- Sporymi porcjami wlewamy olej, cały czas miksując. Ubijamy do uzyskania odpowiadającej nam gęstości.
- Gotowy majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce, maksymalnie 6 dni.
Smacznego!