Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią


kategoria: napoje
tagi: arbuz, bazylia, cytryna, limonka, Magazyn Kocioł, melon, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zimna schłodzona woda, do tego sezonowe owoce, mięta czy bazylia – i mamy idealny pomysł na przyjemny napój, który gwarantuje ugaszenie pragnienia. W upalne dni najlepiej przygotować większą ilość takiej lemoniady i przechowywać ją w lodówce. W ten sposób smaki owoców i ziół mocniej przenikną do wody. Można oczywiście użyć innych dostępnych akurat owoców: truskawek, malin czy poziomek. A po wypiciu napoju owoce warto zjeść. 😊

Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

Składniki

  • arbuz
  • melon
  • cytryny/limonki
  • listki bazylii

Wykonanie

  1. Owoce kroimy w większą kostkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie nabijając owoce oraz bazylię.
  2. Do odpowiedniej ilości wody wyciskamy sok z cytryny.
  3. Szaszłyki owocowe wkładamy do butelek/dzbanków, zalewamy wodą z sokiem cytrynowym i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby aromaty się przegryzły.

Smacznego!

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią

comments powered by Disqus