Lemoniada arbuzowo-melonowa z bazylią
15 stycznia 2022
kategoria:
napoje
tagi:
autor:
Zimna schłodzona woda, do tego sezonowe owoce, mięta czy bazylia – i mamy idealny pomysł na przyjemny napój, który gwarantuje ugaszenie pragnienia. W upalne dni najlepiej przygotować większą ilość takiej lemoniady i przechowywać ją w lodówce. W ten sposób smaki owoców i ziół mocniej przenikną do wody. Można oczywiście użyć innych dostępnych akurat owoców: truskawek, malin czy poziomek. A po wypiciu napoju owoce warto zjeść. 😊
Przepis pochodzi z trzydziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca 2021 r. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z arbuzem i melonem”.
Składniki
- arbuz
- melon
- cytryny/limonki
- listki bazylii
Wykonanie
- Owoce kroimy w większą kostkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków, naprzemiennie nabijając owoce oraz bazylię.
- Do odpowiedniej ilości wody wyciskamy sok z cytryny.
- Szaszłyki owocowe wkładamy do butelek/dzbanków, zalewamy wodą z sokiem cytrynowym i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki, aby aromaty się przegryzły.
Smacznego!