Chlebek dyniowo-cynamonowy
27 stycznia 2022
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Bardzo prosty przepis na mniej słodki dodatek do kawy. Świetnie sprawdzi się solo, ale i z dodatkiem dżemu, miodu czy masła orzechowego. Nienachalnie cynamonowy smak podkreślony chrupiącą skorupką. Zachęcam do przygotowania teraz, gdyż niebawem zakup dyni będzie trudniejszy. Cukier możemy zastąpić erytrolem czy ksylitolem, a mąkę zamienić na np. orkiszową. Uzyskamy zdrowszą i mniej kaloryczną wersję tego ciasta. Warto w tym przypadku zachować jednak cukier do uzyskania chrupiącej skorupki.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.
Składniki
(mała keksówka)
- 250 g dyni pieczonej (około 400 g surowej)
- ½ szklanki oleju Rapso
- 100 g drobnego cukru trzcinowego demerara Gold Pack
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka L (temperatura pokojowa)
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- szczypta soli
Dodatkowo
- 1 łyżka masła (temp. pokojowa)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
- Włącz piekarnik na 175°C, góra-dół.
- Wszystkie suche składniki wsyp do jednej miski.
- Upieczoną dynię (przestudzoną) zmiksuj z jajkami i olejem.
- Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do keksówki, wyrównaj powierzchnię.
- Masło połącz z cukrem i cynamonem. Utworzoną kruszonką posyp wierzch ciasta.
- Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 minut, do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki (wraz z papierem) i przestudź.
Smacznego!