Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” w EkoPestce – relacja


kategoria: warsztaty
tagi: EkoPestka
autor: Joanna Komorowska

19 lutego przeprowadzałam kolejne warsztaty z kiszonek i fermentacji, tym razem w sklepie EkoPestka przy ul. Św. Antoniego we Wrocławiu. Dziękuję bardzo Pani Małgorzacie z EkoPestki za zaproszenie i gościnne miejsce.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, EkoPestka, Wrocław

Czytaj dalej…

Kocioł nr 23


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się dwudziesty trzeci numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • przepisy z jogurtem
  • przepisy z brokułem
  • dania z bezmleczną alternatywą od Mlecznych Braci
  • sesja specjalna: baby i mazurki
  • wywiad z Aleksandrem Strusiem, współzałożycielem restauracji Nafta.

W tym numerze są też moje przepisy: smoothie bowl z owocami i orzechami, kiszony brokuł oraz kotlety brokułowo-szpinakowe z kaszą bulgur. Niebawem na blogu.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Okładka Kotła nr 23, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja” – relacja


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

2 lutego przeprowadziłam warsztaty z kiszenia i fermentacji w moim rodzinnym Wrocławiu. Warsztaty odbyły się w gościnnych wnętrzach Studia Delikatesy. Uczestnicy zapoznali się z ogólnymi zasadami przy domowej produkcji kiszonek, porozmawialiśmy też o ich dobroczynnym oddziaływaniu na nasz organizm. A podczas wspólnej pracy podzieliliśmy się również własnymi doświadczeniami dotyczącymi kiszenia – nie ma to jak wzajemna wymiana doświadczeń.

Fotografia z warsztatów „Kiszenie i fermentacja”, Studio Delikatesy, Wrocław

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Joanna Komorowska, autorka bloga „Apetyt Na Kuchnię”, współpracuje z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym Kocioł. Miłośniczka dobrej, szybkiej, ale zdrowej kuchni. Ze mną przygotujesz idealną kolację walentynkową, która rozpali wasze zmysły. Użyjemy naturalnych afrodyzjaków, m.in. owoców morza, warzyw i owoców. Zwieńczeniem kolacji będzie idealny suflet czekoladowy z chilli.

Warsztaty „Kolacja pełna namiętności”

Czytaj dalej…

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Joanna Komorowska, autorka bloga Apetyt Na Kuchnię, współpracuje z Dolnośląskim Magazynem Kulinarnym Kocioł. Miłośniczka kiszonek, które kisi przez cały rok. Kiszenia uczyła się od babci pochodzącej ze wschodu. Joanna posiada doświadczenie w prowadzeniu warsztatów z kiszenia, a kiszonki, które podczas nich powstają, zawsze wychodzą. ☺ Wszyscy uczestnicy warsztatów wychodzą z czterema słoikami wyprodukowanych przez siebie kiszonek oraz z kaszą białą niepaloną, której fermentacja będzie ich zadaniem domowym. Uczestnicy otrzymują także dokładne przepisy, jak kiszonki oraz fermentowany, bezglutenowy chleb przygotować w domu.

Warsztaty „Kiszenie i fermentacja”

Czytaj dalej…

Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym


kategoria: obiad
tagi: awokado, brokuł, cebula, ciecierzyca, curry, czosnek, dietetyczne, Halina, imbir, kolendra, kukurydza, kurkuma, kuskus, limonka, mleczko kokosowe, olej kokosowy, papryka, papryka ostra, pomidory, Sawex, ser pleśniowy, szczypior, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co misiaczki lubią najbardziej? Miodzik! A co najbardzie lubi Joanna? Warzywa, kasze i kiszonki (ale kiszonki to odrębny temat). Dziś chcę wam zaproponować wegetariańskie danie na weekend. Ale bez obaw, jest cudowne! Pyszne, ze świetną kaszą, szybkie w przygotowaniu, z grillowanym, ciągnącym się serem i awokado. To lekkie chili przygotujecie w mniej niż 30 minut. Taki zdrowy, domowy fast food. ☺ Z mnóstwem witamin, mikroelementów, białkiem, bardzo dobrymi tłuszczami, rozgrzewające i pięknie pachnące!

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia wegetariańskiego chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym

Czytaj dalej…

Chleb żytnio-orkiszowy


kategoria: chleb
tagi: mąka orkiszowa, mąka pszenna, mąka żytnia, mleko, MPM, siemię lniane, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Testowaliśmy niedawno wypiekacz do chleba firmy MPM i przygotowywaliśmy dla tej firmy przepis na piernik świąteczny z użyciem właśnie tego wypiekacza. A skoro już był u nas, to oczywiście nie mogłam się oprzeć i nie spróbować swoich sił w samodzielnym przygotowaniu chleba. A ponieważ jest to dość proste i przeróżne samodzielnie komponowane chleby nam zasmakowały, to opiekacz został u nas na stałe, a ja kontynuuję eksperymenty z różnymi mąkami, ziarnami i dodatkami.

Dlatego postanowiłam, że od czasu do czasu wrzucę na bloga przepis na chleb, który wyjątkowo nam zasmakował, Tak jest w tym przypadku. Chleb nie jest gumowaty, ani puszysty jak bułka wrocławska. Jest taki akurat, jak lubimy. Podaję wam dwa sposoby przygotowania chleba, w zależności od tego, czy dysponujecie wypiekaczem, czy nie.

Fotografia chleba żytnio-orkiszowego

Czytaj dalej…

Kuskus izraelski z kolorowymi warzywami


kategoria: obiad
tagi: brukselka, cebula, cebula czerwona, czosnek, dietetyczne, fasolka szparagowa, groszek, groszek cukrowy, Halina, imbir, kuskus, marchewka, papryka, papryka ostra, pomidory, pomidory koktajlowe, Sawex, warzywa, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To ulubione wegańskie danie początku tego roku w naszym domu. Mnóstwo chrupiących warzyw i kasza – kuskus izraelski, który jest nowością na naszym rynku i pokochaliśmy go od razu. Duże ziarenka, bardzo przyjemny smak, wręcz stworzony do delikatnych, lekkich dań z warzywami. Myślę, że spodoba się i mięsożercom.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia kuskusa izraelskiego z kolorowymi warzywami

Czytaj dalej…

Smoothie bowl truskawkowe i borówkowe


kategoria: śniadanie
tagi: banan, borówki, kiwi, owoce, smoothie, smoothie bowl, truskawki, warzywa, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To danie jest jednym z hitów ostatnich miesięcy. A co to takiego i skąd ta sława? Smoothie bowl to po prostu gęste smoothie z owoców, z dodatkami np. jogurtu lub wersje warzywne. Podaje się je zazwyczaj na śniadanie, jest idealne dla dzieci i dorosłych.

Fotografia smoothie bowl truskawkowego i borówkowego

Czytaj dalej…

Ciecierzyca po bretońsku


kategoria: obiad
tagi: boczek, cebula, ciecierzyca, Halina, kiełbasa, majeranek, passata pomidorowa, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Tradycyjnie fasolkę po bretońsku – jak sama nazwa wskazuje – przygotowujemy z fasoli. Ja zamiast niej użyłam ciecierzycę i wyszło smaczne, troszkę inne danie. To danie idealne na chłody, robi się je stosunkowo szybko, świetnie sprawdza się na wszelkich domówkach, podane np. z ziemniaczkami hasselbak (przepis tu), aby było bardziej elegancko. Zachęcam do wypróbowania przepisu i myślę, że spodoba się on wam.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia ciecierzycy po bretońsku

Czytaj dalej…

Sałatka z grillowanym serem halloumi


kategoria: obiad
tagi: cytryna, czosnek, Kresto, marchewka, miód, ogórek, olej rzepakowy, orzechy, orzechy nerkowca, pomidory koktajlowe, Rapso, sałata, ser halloumi, sezam, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lekka, wręcz wiosenna propozycja na lekki, smaczny i pożywny obiad. Po takim daniu na długo będziecie syci, a organizmowi dostarczycie mnóstwo potrzebnych witamin, mikrolelementów, białka i dobrych tłuszczy. W zasadzie takie danie to dobry detoks po świąteczno-noworocznej rozpuście. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia sałatki z grillowanym serem halloumi

Czytaj dalej…

Witajcie w 2019 roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2019 roku! Wchodzimy w niego w dobrym nastroju licząc, że tak już zostanie. ☺ Zeszłoroczne postanowienie o zintensyfikowaniu pracy nad blogiem udało nam się zrealizować. W minionym roku opublikowaliśmy jak dotąd największą ilość przepisów. Co prawda blog tylko częściowo pokrywa się z naszą pracą zawodową, kulinarną i fotograficzną (nie wszystko co robimy, ląduje tutaj), ale staramy się jak najwięcej ciekawych pomysłów i pysznych kombinacji przekazać tutaj.

Fotografia napisu 2019 ułożonego z owoców i warzyw

Czytaj dalej…

Wigilijny wieniec z kapustą i grzybami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, grzyby, grzyby suszone, jajka, kapusta, kapusta kiszona, kminek, majeranek, mąka orkiszowa, mąka pszenna, marchewka, masło, mleko, pieczarki, śliwki suszone, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Święta w moim domu pachną grzybami, kapustą kiszoną, oczywiście rybami i suszonymi, wędzonymi owocami i bakaliami. Kapustę i zakwas na barszcz, który jest u nas obowiązkowy na Wigilię, przygotowuję sama. Moja rodzina uwielbia w tym świątecznym czasie wszelkie uszka, pierogi, krokiety z nadzieniem. Ale tym razem na naszym stole zagości wieniec, który tu proponuję. Zastąpi nam on krokiety, które są bardziej pracochłonne i zawierają znacznie więcej kalorii. Wieniec jest przepyszny, aromatyczny, ciasto jest lekkie, farsz idealnie zbalansowany. Jego przygotowanie nie jest wcale trudne, nie przejmujcie się dużą ilością kroków. ☺ Jest to doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. A jeśli macie dzieci, to zapewne mogą one pomóc w całym procesie tworzenia tego dania. Sprawi im to frajdę i będzie od razu bardziej rodzinnie i świątecznie.

Zdrowych, spokojnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!

Przepis napisałam na konkurs „Pojedynki blogerów”, na który zostałam zaproszona przez Warzywa i owoce – na szczęście.

Fotografia wigilijnego wieńca z kapustą i grzybami

Czytaj dalej…

Nalewka z cytryn, ekspresowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: alkohol, Boże Narodzenie, cytryna, limonka, Magazyn Kocioł, wódka
autor: Joanna Komorowska

Na Wigilię z tym prezentem raczej już nie zdążycie, ale jeśli ktoś wybiera się do rodziny na drugi dzień Świąt, to jest jeszcze szansa… ☺ Alkoholowy jadalny prezent, który przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Znajdziecie go w sekcji „Jadalne prezenty”.

Sesję fotograficzną do „Jadalnych prezentów” urządziliśmy wspólnie u Laury z Cafe Babilon, a udział w niej wzięły i prezenty przygotowały także Kasia z Gotuj z Kasią i Dorota z Fly me to the spoon.

Fotografia nalewki z cytryn, ekspresowej

Czytaj dalej…

Gwiazda makowa, wigilijna


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cynamon, deser, jajka, Kresto, mak, mąka pszenna, masło, miód, mleko, pomarańcza, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Efektownie podany bożonarodzeniowy makowiec w formie gwiazdy, który zachwyci Waszych gości. Jest trochę kroków do wykonania, ale nie są trudne. Sam mak z dodatkami możecie przygotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia mieć mniej pracy. Gwiazdę można polukrować, posypać cukrem pudrem, czy polać białą czekoladą.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia gwiazdy makowej, wigilijnej

Czytaj dalej…

Domek piernikowy


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, jajka, kakao, karob, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, miód, piernik, pomarańcza, skórka pomarańczowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Może w przedświąteczny weekend skusicie się na wspólne z dziećmi wykonanie piernikowego domku? Jest okazja się wykazać (jako rodzic lub jako dziecko!), do tego będzie co postawić na świątecznym stole, albo sprezentować komuś bliskiemu? My z Jagodą pokusiłyśmy się o przygotowanie takiego cuda do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia. Znajdziecie go w sekcji „Jadalne prezenty”.

Sesję fotograficzną do „Jadalnych prezentów” urządziliśmy wspólnie u Laury z Cafe Babilon, a udział w niej wzięły i prezenty przygotowały także Kasia z Gotuj z Kasią i Dorota z Fly me to the spoon.

Fotografia domku piernikowego

Czytaj dalej…

Warzywna sałatka fit


kategoria: sałatki
tagi: Boże Narodzenie, cebula, dietetyczne, erytrol, groszek, jajka, Kala Namak, kalafior, marchewka, MPM, musztarda, ogórek kiszony, pietruszka, seler, wegańskie, wegetariańskie, Wielkanoc, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

I na razie ostatnia moja propozycja na świąteczne danie, ale również do przygotowania na co dzień, zwłaszcza dla osób ceniących swój czas oraz ilość spożywanych kalorii.

Zastanawiacie się zapewne, dlaczego ta sałatka jest – tak jak w tytule – fit. Ano dlatego, że proponuję wam przygotować majonez z kalafiora! Doprawcie go do smaku, tak jak lubicie, pamiętając o tym, że sałatka musi się przegryźć i najlepiej ją przygotować dzień przed podaniem, a doprawić ją ewentualnie przed podaniem. Jeśli obawiasz się reakcji gości, nie mów im o majonezie z kalafiora, a zobaczysz, że się nie połapią. ☺

I jeszcze jedno. Osoby będące na diecie wegańskiej mogą ją przygotować bez jajek, zastępując je solą czarną – Kala Namak. Jest to sól oddająca aromat jajek. Dzięki takiemu majonezowi oszczędzamy niepotrzebne kalorie, co jest szczególnie istotne przy stołach świątecznych, zastawionych cięższymi daniami.

Jeżeli jeszcze nadal tradycyjnie kroicie warzywa na świąteczną warzywną sałatkę, tracąc mnóstwo czasu, to zapomnijcie o tym! Firma MPM przygotowała robota kuchennego, dzięki któremu pokroisz ugotowane wcześniej warzywa w kilka minut. Cały proces jest bardzo prosty i bardzo oszczędzający czas. A to tylko jedna z wielu jego funkcji, bo potrafi on wykonywać także inne typowe dla robota kuchennego prace (np. mikser, malakser).

Urządzenie i majonez idealne dla osób ceniących swój czas oraz dbających o linię.

Fotografia warzywnej sałatki fit

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Paszteciki drożdżowe z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cebula, czarnuszka, grzyby, grzyby suszone, jajka, kapusta, kapusta kiszona, kminek, Lubella, mak, mąka pszenna, masło, mleko, olej rzepakowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Paszteciki drożdżowe z grzybami – u mnie takie paszteciki zazwyczaj pojawiają się jedynie na święta Bożego Narodzenia. Podaję je z czystym barszczem czerwonym. Piec ciasto drożdżowe nauczyłam się od babci i do dziś to mój ulubiony rodzaj ciasta. Idealny do dań wytrawnych, tak jak tutaj, ale też do ciast słodkich, czy przez wszystkich uwielbianej pizzy. Ale wróćmy do pasztecików. Przepis ten jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Farsz jest tradycyjny, z grzybami suszonymi i kiszoną kapustą. Jedynie posypanie ich czarnuszką jest nieco mniej tradycyjne. Posypać je można też Waszymi ulubionymi dodatkami, np. kminkiem, makiem, czy grubo mielonym pieprzem.

Ciasto po wyrobieniu jest elastyczne, łatwo się je wałkuje i pięknie wyrasta. Możecie przygotować je już teraz, po wystudzeniu zapakować i zamrozić, a w dniu podania rozmrozić i ewentualnie podgrzać. To pozwoli nam zmniejszyć ilość pracy tuż przed Świętami.

Fotografia pasztecików drożdżowych z grzybami suszonymi i kapustą kiszoną oraz czarnuszką

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Czytaj dalej…

Wykwintne pieczone jabłka z rumem


kategoria: deser
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, jabłka, Magazyn Kocioł, orzechy, orzechy macadamia, pomarańcza, rum, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lekki, bardzo aromatyczny i prosty przepis na deser świąteczny, ale równie dobrze można go przygotować na inną okazję. Aromat dodatków podczas pieczenia zapełnia dom przyjemnymi zapachami. Deser sprawdza się na zimową chandrę, rozgrzewając i dostarczając wiele cennych składników.

Przepis przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia.

Fotografia wykwintnych pieczonych jabłek z rumem

Czytaj dalej…

Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry


kategoria: danie mięsne
tagi: Boże Narodzenie, cebula, cherry, cynamon, czosnek, grzyby, kapusta, mąka pszenna, masło, miód, MPM, papryka, papryka ostra, pomarańcza, pomidory, rodzynki, sos sojowy, Wielkanoc, wino, wołowina, zioła
autor: Joanna Komorowska

A teraz coś na świąteczny, Bożonarodzeniowy obiad. Pyszna, mięciutka, aromatyczna wołowina przygotowana w wolnowarze firmy MPM. Do tego cudowna, pachnąca pomarańczami modra kapusta.

Kolejna potrawa, która robi się praktycznie sama. Sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze jest pozbawione praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.

Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowanym przyjęciem marynujemy mięso, po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ulożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.

Mięso podawaj z ciepłą kapustą (przepyszną modrą, z wyraźnym świątecznym smakiem pomarańczy, cherry i cynamonu) oraz z kluseczkami. Możesz je samodzielnie przygotować, ale coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie świeże kluski (w lodówkach), naprawdę dobrej jakości. Mięso można też podać z ziemniakami czy kaszami.

Fotografia wołowiny w winie z czerwoną kapustą w cherry

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Czytaj dalej…

Strona 10 z 24 << >>