Paszteciki bakaliowe (drożdżowe)
15 grudnia 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Moja kolejna słodka propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Pachnące rumem, cynamonem i wanilią. Bogate w bakalie, które nieodłącznie kojarzą się właśnie ze świętami. Paszteciki możecie przygotować dzień wcześniej, przełożyć np. na tackę, przykryć ściereczką i schować w chłodne miejsce, np. w lodówce. Następnego dnia wyciągamy je i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–5 godzin i dopiero po tym czasie je pieczemy. Takie lekko ciepłe są najsmaczniejsze!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Zupa grzybowa z karpiem w orzechach
14 grudnia 2018
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Święta niektórych z nas potrafią zaskoczyć. Dzisiaj, wraz z firmą Krakus, proponujemy tym zagonionym i zapracowanym bardzo smaczną zupę grzybową, którą przygotujecie w mig. Podajemy nietypowo, bo ze smażonym karpiem, opanierowanym zmielonymi orzechami. Tym daniem zaskoczysz swoich najbliższych! Zupa jest bardzo smaczna, mocno grzybowa, a tak podany karp dodaje smaku i uroku tej zupie. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Piernik z bakaliami w rumie
13 grudnia 2018
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej, już tylko kilkanaście dni do Pierwszej Gwiazdki! Warto więc pomyśleć o potrawach, jakie podamy naszym najbliższym. Wcześniejsze zaplanowanie i przygotowanie odwdzięczy się nam większym spokojem tuż przed Świętami, gdy zwykle brakuje już czasu.
Mam dziś pierwszą propozycję, na słodko. Piernik z bakaliami, które moczyłam w rumie. Całość jest podana nieco inaczej, niż jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Przekroiłam piernik na 3 blaty, posmarowałam je kremem i powidłami śliwkowymi. Na wierzchu ułożyłam świeże owoce. Jakie? To zależy od Was. Jeżeli ciasto będą jedli tylko dorośli, to wówczas poszczególne blaty możecie nasączyć rumem rozcieńczonym np. mocną herbatą.
I w tym momencie mocno Was zaskoczę. Piernik przygotowałam w… wypiekaczu do chleba firmy MPM. Nie ma chyba nic prostszego. Wrzucamy wszystkie elementy ciasta do formy wypiekacza. Ustawiamy program i – robi się samo. Miesza, wyrasta, piecze. Na koniec ciasto studzimy na kratce i wykańczamy ozdabiając. Banalnie proste, nawet dla osób, które mają dwie lewe ręce do wypieków.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Curry z dynią, kurczakiem i szpinakiem
12 grudnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Idealne danie na obecną pogodę. Rozgrzewające, pięknie pachnące, z sezonową dynią, która jest wręcz stworzona do takich dań, oraz kojąco kolorowe. Do tego lekkie, świetne dla osób, które zerkają na wagę. Znajdziecie w nim mnóstwo mikro- i makroelementów, ale niewiele kalorii. Możecie to curry podać tak, jak ja wam tu zaprezentowałam – z makaronem ryżowym (polecam grubsze wstążki) lub z ryżem jaśminowym, który też świetnie komponuje się z tym daniem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Sernik dyniowy na spodzie orzechowo‑ciasteczkowym
9 grudnia 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Sernik to niby nic takiego, w internecie znajdziecie bardzo dużo propozycji sernika, w różnych odmianach. Ja swoją propozycję, po licznych błędach i paru eksperymentach, oparłam o dynię. Według mnie i mojej rodziny to znakomity pomysł. Przygotowałam go z myślą o Świętach, gdyż pachnie przyprawami, w tym pomarańczami, cynamonem i wanilią. Ale spokojnie możecie go wypróbować już wcześniej. Pokochacie go! Nie jest trudny w wykonaniu. Istotne jest użycie dobrej jakości sera oraz odpowiednich ciasteczek czekoladowych.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Warsztaty z dziećmi alergicznymi w Mościbrodach
6 grudnia 2018
kategoria:
warsztaty
autor:
Jedną z ciekawszych kulinarnych przygód, która mnie ostatnio spotkała, były warsztaty kulinarne, które poprowadziłam na Mazowszu, w Mościbrodach, tuż pod Siedlcami, we współpracy z Fundacją Mazowiecka Micha Szlachecka, na „Szlaku Folkloru i Smaków Mazowsza”. Warsztaty realizowane były w ramach projektu pt. „Promocja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze podczas warsztatów kulinarnych dla rodziców dzieci z nietolerancją pokarmową” dotowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. W trakcie warsztatów wykorzystywaliśmy produkty wpisane na Listę Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza. Elementem warsztatów była praca z dziećmi przedszkolnymi z alergiami pokarmowymi, do pomocy, jako asystentkę, zaangażowałam więc naszą młodszą córkę – Jagodę. Sprawdziła się na medal, co mnie nie dziwi, bo nie był to jej debiut. ☺
Kocioł nr 22
3 grudnia 2018
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty drugi numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- przepisy z jabłkami
- przepisy z drożdżami
- dania z dziczyzny
- jadalne prezenty
- wywiad z Laurą Chołodecką, naszą redakcyjną koleżanką, współzałożycielką Kotła
- reportaż z wydarzenia „Pieczemy najdłuższą Śląską Drożdżówkę”.
W tym numerze są też moje przepisy: wykwintne pieczone jabłka z rumem, pizza bianca oraz jadalne prezenty. Niebawem na blogu.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Krupnik jaglany na indyku
30 listopada 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Zaczął się okres zup rozgrzewających. Idealnych na pierwsze danie, po powrocie z pracy czy uczelni, szkoły. Proponuję wam krupnik na kaszy jaglanej z indykiem. Danie lekkie, pyszne i dietetyczne. Idealne dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna dzięki dodanym przyprawom z dużą ilością warzyw.
Użyta w zupie kasza jaglana wraca u nas do łask. Jest najstarszą i najzdrowszą kaszą. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Jest jako nieliczna z kasz zasadotwórcza, przywracająca przez to równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Co ważne, wyróżnia się najwyższą wśród innych kasz zawartością witamin z grupy B oraz żelaza i miedzi. Jedzmy kaszę jaglaną na co dzień. Czy to w formie porannej jaglanki, czy jako dodatek do obiadu, czy w formie sałatek.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Zupa krem z białych warzyw, wegańska
13 października 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Jedna z fajniejszych zup-kremów na #post dr Dąbrowskiej. Składniki do niej potrzebne są o tej porze bardzo tanie, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Posypujemy na talerzu, czym dusza zapragnie. U mnie były to suszone pomidory z bazylią, wędzona papryka oraz natka pietruszki. Dla urozmaicenia dodałam kilka słupków surowej marchewki. Zupa bardzo smaczna i sycąca!
Cukinia grillowana w tymianku z warzywami
11 października 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Pyszne śniadanie na #post dr Dąbrowskiej, lub jak kto woli, to np. kolacja. Pyszne połączenie młodziutkiej, grillowanej cukinii z ziołami, a do tego grillowany pomidor oraz kapusta kiszona. Przesmaczne danie, do przygotowania nie dłużej niż w 15 minut. Jest bardzo sycące i spokojnie po takim daniu możecie sobie pozwolić na niewielkie jabłko. ☺
Bigos cukiniowo-kapuściany, wegański
10 października 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Oto kolejne danie na #post dr Dąbrowskiej. Proste, a teraz – wczesną jesienią – ma bardzo tanie składniki. Nie wymagają one długiej obróbki cieplnej. Całość jest naprawdę bardzo smaczna i sycąca. Na początek możecie przygotować go z połowy porcji podanych składników i ocenić, czy to wasz smak. Ale myślę, że go polubicie. ☺
Zupa dyniowo-pomidorowa, wegańska
9 października 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Tak po cichutku zaczęłam dziś kolejny post Dąbrowskiej. Jakoś czuję, że jest mi potrzebny. Nie wiem, ile będzie trwał, pomalutku będę kompletowała kolejne dni. ☺ Jak na pierwszy dzień, to jest bardzo dobrze. Na obiad przygotowałam sobie naprawdę bardzo smaczną zupę. Część z Was widziała ją już dziś na Facebooku, a teraz prezentuję przepis na blogu. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Można oczywiście przygotować więcej i przechowywać w lodówce, czy nawet zapasteryzować.
Przy okazji przypomnę wam o tym, aby pamiętać o przygotowaniu sobie mrożonych ziół, zwłaszcza lubczyku, który nadaje zupom i daniom bardzo dużo aromatu. Tym, którzy są przyzwyczajeni do magi w płynie, na pewno im go zastąpi. Ja już mam pełny zamrażalnik. Mam w ogrodzie jeszcze natkę selera i też już chyba w tym tygodniu ją zamrożę, na zimę jak znalazł. Jak już jesteśmy przy ziołach, to pamiętajcie o jednej zasadzie – suszone dajemy na początku gotowania, natomiast te świeże na koniec, najlepiej po wyłączeniu ognia lub już na talerzach.
Wizyta w Sakana Sushi Bar
3 października 2018
kategoria:
recenzje
autor:
W zeszłym tygodniu gościłam wraz z Rafałem w Sakana Sushi Bar we Wrocławiu na degustacji dań zaprezentowanych przez mistrza sushi, Marcina Jasiurę. Robieniem sushi pan Marcin zajmuje się już od ponad 10 lat, prezentuje styl minimalistyczny, proponując głównie tradycyjne sushi niezawijane (nigiri-zushi) o niewielu składnikach, ale za to o wyszukanym smaku. Pracował w wielu prestiżowych sushi barach na świecie, jest też dwukrotnym uczestnikiem Sushi World Cup w Tokio, podczas którego rywalizował z sushi masterami z całego świata.
Jaglanka na mleku kokosowym z masłem orzechowym i figami
21 września 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Zapraszam na idealne śniadanie. Jaglanka z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i figami lub innymi Waszymi ulubionymi owocami. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma dużo białka i witamin z grupy B, a także żelaza. Pomaga obniżać zły cholesterol. Przez to jest polecana przy profilaktyce wielu chorób sercowo-naczyniowych. Figi teraz są najlepsze, jest na nie sezon, a w jednym z popularnych sieci sklepów są dziś po niecałe 80 groszy za sztukę. Jaglankę możecie oczywiście przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać, co zajmie kilka minut. Uważajcie jednak, aby się nie przypaliła. A magiczny składnik, którym jest masło orzechowe, robi całą robotę. To jest pyszne, sycące i mega zdrowe! Jak ktoś nie przepada za mlekiem kokosowym, to można zastąpić innym ulubionym mlekiem roślinnym.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Gołąbki wegańskie z ryżem 4 kolory i ciecierzycą
20 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Tradycyjne gołąbki to mięso i ryż. Ja proponuję równie pyszne gołąbki wegańskie, przygotowane z ryżu „4 kolory”, gdzie głównym składnikiem oprócz ryżu jest ciecierzyca. Wystarczy odpowiednio doprawić i macie coś interesującego i bardzo smacznego. Polubią dzieci i dorośli.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marek Halina oraz Britta.
Kasza bulgur z kurczakiem w orzechach
17 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Tę sałatkę pokochacie. Gruba kasza bulgur to moje najnowsze odkrycie i jest przepyszna. Do tej pory znałam ją tylko w wersji drobnej. Tymczasem wariant gruby idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek oraz oczywiście jako dodatek do obiadu. Świetnie łączy się tu z kurczakiem smażonym w orzechach, przyprawach (najlepiej świeżych) i z warzywami. Idealne danie na dłuższą podróż.
Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, do sesji „Jedzenie na podróż”. Ponownie dziękuję naszej modelce, Jagodzie, za udział w sesji. ❤ Zdjęcia wykonał mój Rafał (Komorowski Foto).
Kokosowo-jaglane kulki mocy
14 września 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Świetna propozycja deseru na podróż. Doda energii, da uczucie sytości na długo, no i nie ma co ukrywać – te kuleczki są po prostu przepyszne. A przy okazji o wiele zdrowsze od słodyczy kupionych w sklepie. Bez dodatków chemicznych, glutaminianu sodu, syropu glukozowo-fruktozowego, ani żadnego złego „E”. Zjecie dwie i macie spokój na długo. ☺
Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, do sesji „Jedzenie na podróż”. Na zdjęciach w roli modelki występuje Natalia Jakubowska (Raj Podniebienia). Na zdjęciach z sesji dla Kotła są widoczne moje kulki kokosowo-jaglane oraz orzechowe kulki Doroty Domino (Fly me to the spoon) w kolorze zielonym. Zdjęcia wykonał mój Rafał (Komorowski Foto). Wszystkie przepisy z sesji „Jedzenie na podróż” znajdziecie w letnim, 20. numerze Kotła, który można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Tortille z jajkiem i awokado
13 września 2018
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Dwudziesty numer Magazynu Kulinarnego Kocioł zdominowała sesja plenerowa z jedzeniem, jakie możemy zabrać w podróż. I niekoniecznie jest to jajko w skorupce z kromką chleba i cebulką. ☺ Niniejszy przepis to jedno z zaproponowanych przeze mnie dań do tej sesji.
W dzisiejszej propozycji też są jajka, ale w towarzystwie innych przesmacznych dodatków. Tortillę można kupić w wielu sklepach, polecam takie w wersji wielozbożowej, z różnymi ziarenkami. Wykonanie tego przepisu jest banalne. W zależności od pudełka, w jakim ułożymy tortille, albo je przekrawamy je na pół, albo układamy całe. Warto zadbać, aby pudełko było w torbie termoizolacyjnej z wkładem lub w lodówce turystycznej.
Dziękujemy naszej modelce, Jagodzie, za cierpliwość na planie i chęć współpracy. ❤ Zdjęcia do tej sesji wykonał mój Rafał (Komorowski Foto). Wszystkie przepisy z sesji „Jedzenie na podróż” znajdziecie w letnim, 20. numerze Kotła, który można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Smothie z chia, jagód, borówek i malin
11 września 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bardzo przyjemny deser, który dostarczy nam wiele cennych składników. Wiem, że niektórzy z Was z różnych powodów boją się nasion chia. Naprawdę bez obaw sprobujcie je, a pokochacie. ☺ Chia bezpiecznie możecie jeść dwa razy dziennie po 2 łyżeczki. A deser naprawdę bomba! Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Steki z kalafiora
10 września 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Stek to kawał mięsa z wołowiny, najlepiej grillowany, prawda? ☺ A ja wam proponuję coś odmiennego, ale zarazem naprawdę pysznego. Stek z kalafiora. Dzięki dobrze dobranym dodatkom nabiera on bardzo przyjemnego aromatu i jest naprawdę boski. Polecam, bardzo. Przepis przygotowałam do dwudziestego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.