Kocioł nr 21
3 września 2018
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty pierwszy numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- dania z ziemniakami
- dania z boczkiem
- jesienne napary
- wywiad z Kaliną Pietrzak z Taszki
- reportaż ze Wzgórz Trzebnickich, gdzie powstaje cydr pn. „Tradycyjny Jabłecznik Trzebnicki”.
W tym numerze nie ma moich przepisów, niestety kłopoty zdrowotne córki nie pozwoliły mi na przygotowanie czegoś ciekawego, tym bardziej, że musiałam zdążyć ze składem i korektą numeru. Ale pozostali współautorzy Kotła jak zwykle stanęli na wysokości zadania i w numerze znajdziecie mnóstwo pyszności.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Kawowe eksperymenty z ekspresem Nivona
3 września 2018
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
Jestem wielką miłośniczką dobrej kawy, przygotowanej z dobranych gatunków, zmielonych tuż przed zaparzeniem. Przez ostatnie dni miałam przyjemność testować nowoczesny ekspres do kawy Nivona CafeRomatica 768. Przy okazji testu postanowiłam również spróbować czegoś nowego – Kokosowego Frappe. Uwierzcie, to idealny wybór na upalne, letnie dni.
Przepis na Kokosowe Frappe przygotował Marcin Rusnarczyk, ekspert marki Nivona. Przypadnie on do gustu nawet najbardziej wykwintnym kawoszom. To bardzo smaczna, esencjonalna kawa, idealna na popołudniową sjestę.
Tekst powstał we współpracy z firmą Nivona, producentem ekspresów kawowych.
Zielone smoothie z młodym jęczmieniem
24 sierpnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Koktajle warzywne i warzywno-owocowe są rewelacyjnym sposobem na dostarczenie dużej dawki witamin, mikroelementów oraz błonnika. Możemy je wzbogacać o orzechy, otręby czy np. gorzkie kakao. Możemy dodać do nich wodę, wodę kokosową, mleko, mleka roślinne czy soki albo kefiry. Tylko nasza fantazja i preferencje smakowe są ograniczeniem. Koktajle to idealny posiłek np. poza domem, w szkole, pracy. Sycą na długo i dostarczają tego, co najlepsze. Poza sezonem owocowym możemy użyć owoców mrożonych, pamiętając tylko o wcześniejszym ich rozmrożeniu lub stopniowym dodawaniu ich do kielicha blendera.
Do przygotowania koktajli idealnie sprawdzają się blendery wyposażone w bidony, w których bezpośrednio miksuje się składniki i zmienia się jedynie na koniec pokrywkę, dzięki której możemy smoothie zabrać ze sobą. Firma MPM ma takie w swojej ofercie, np. model MBL-20, przy pomocy którego przygotowałam moją propozycję letniego smoothie.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Kulki mocy orzechowo-słonecznikowe
3 sierpnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Kulki mocy, ostatnio bardzo popularne. Z powodzeniem zastępują tradycyjne słodycze, a do tego dostarczają nam niezbędnych składników odżywczych. Przygotowujemy je z orzechów, nasion, kasz, a jako „zlepiacze” stosujemy miód, dobre masło orzechowe czy np. daktyle. Ich przygotowanie to tylko kilka minut. Lubią je dorośli, ale również i dzieci. Jeżeli stosujecie mączkę orzechową czy orzechy rozdrobnione, warto je lekko podprażyć na suchej patelni, wydobywa się z nich przyjemny aromat. Możecie kombinować z różnymi połączeniami i wybrać te, które wam najbardziej smakują. Możecie otoczyć je w kakao, rozdrobnionych orzechach, liofilizowanych owocach, sezamie lub wiórkach kokosowych. Moje są bardzo proste, składają się tylko z 4 składników i są naprawdę bardzo smaczne. A jedna kulka zaspokaja na kilka godzin apetyt na słodkie. No, może dwie kulki… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Kresto.
Tarta migdałowa z owocami
2 sierpnia 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ciasto szybkie, bardzo smaczne, bardzo migdałowe. Dzięki podprażeniu migdałów wydobywamy ich cały aromat. Lekkie jak chmurka. Idealne po schłodzeniu na popołudniowy deser. Możesz użyć owoce sezonowe, te akurat dostępne, najlepiej miękkie. Zachęcam do wypróbowania!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Lody chałwowe z solonym karmelem i orzechami pecan
1 sierpnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Te lody to naprawdę nic trudnego. Tylko kilka składników i trochę ubijania mascarpone z kremówką. Trzeba się tylko za to zabrać odpowiednio wcześniej, gdyż lody wymagają kilkugodzinnego chłodzenia. Samo przygotowanie karmelu jest banalne. Trzymajcie się krok po kroku mojego przepisu, a zobaczycie, że są boskie! Idealne na te afrykańskie upały… ❤
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Ziołowy łosoś z kaszą bulgur i letnimi dodatkami
25 lipca 2018
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Niby lato zaczęło się już dawno, bo u nas już około 15 kwietnia ☺ ale nadal lubimy usiąść w ogrodzie wraz z rodziną, wieczorem, gdy opadną nas już znoje mijającego dnia i zelży upał… A skoro w domu gorąco, to może gotować także na zewnątrz? W ten weekend miałam przyjemność gotować wspólnie z córkami na świeżym powietrzu. I nie, nie był to grill…
Testowałyśmy nasze umiejętności na nowej indukcyjnej kuchence firmy MPM. Było sympatycznie, rodzinnie i bardzo smacznie. Kuchenka idealnie wpasowuje się w letnie piknikowanie. Jest lekka i przenośna, można ją zabrać nie tylko do przydomowego ogrodu, ale także na kemping czy letnią działkę. A danie, które przygotowałyśmy, było przecudne!
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Grillowane kwiaty cukinii z łososiem i ogórkiem kiszonym
16 lipca 2018
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Lubię zaskakiwać swoich gości ciekawymi daniami i nietuzinkowymi połączeniami smaków. Każdy z nas z łatwością przygotuje atrakcyjną przystawkę, którą proponuję do zaserwowania w ogrodzie. Przygotujemy ją na grillu w ekspresowym tempie. Samo wykonanie jest proste, a kwiaty cukinii są dostępne w lepszych sklepach warzywnych, a nawet supermarketach. Jeśli masz ogród, to śmiało możesz użyć swoich własnych kwiatów cukinii. Wybierz większe okazy – będzie łatwiej je faszerować.
To danie stanowi ciekawe połączenie ogórków kiszonych, łososia wędzonego i serka twarożkowego z szynką prosciutto. Całość podajemy z wcześniej oczyszczonymi i ugotowanymi małymi ziemniaczkami. Danie dopełnia chrzan oraz świeże zioła. Może to być też miły akcent np. na spotkaniu ze swoją drugą połówką. We dwoje będziecie mogli rozkoszować się smakami lata. Z pewnością będziecie zadowoleni!
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Kaszotto gryczane z botwinką, kurczakiem, marchewką i ziołami
15 lipca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Mini tartaletki z kremem z mascarpone i owocami sezonowymi
16 czerwca 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bardzo smaczne ciasteczka, z łatwością przygotujecie je w zaciszu kuchni. Owoce oczywiście można zmieniać w zależności od sezonu czy preferencji smakowych. Zaskoczycie domowników. Mniam!.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit i Rapso.
Risotto z dzikiego ryżu, szparagów i jajka poszetowego
15 czerwca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kocioł nr 20
6 czerwca 2018
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się dwudziesty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- dania z kalafiorem
- dania z jagodami
- relacja z Wrocławskiej Wiosny w Barbarze
- reportaż z plantacji Szparagi Prosto z Pola
- jedzenie na podróż.
W tym numerze są też moje przepisy: steki z kalafiora oraz smoothie z chia, jagód, borówek i malin. Niedługo na blogu. W części „Jedzenie na podróż” znajdziecie też moje przepisy na tortillę z jajkiem i avocado, kokosowo-jaglane kulki mocy oraz kaszę bulgur z kurczakiem w orzechach. Sesję zdjęciową do tej części fotografował mój Rafał, a modelką była m.in. nasza Jagoda. ☺
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Kiszony sok z selera i pietruszki
21 maja 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Przesmaczny kiszony sok selerowo-pietruszkowy. Mój drugi ulubiony zaraz po buraczkowym. Nie wiem, czy wszystkim przypadnie do gustu, bo wiem, że wiele osób nie lub selera, ale smaki świetnie się mieszają i wychodzi petarda! Oczywiście jest zgodny z zasadami postu dr Dąbrowskiej.
Owsianka ze świeżymi truskawkami, ananasem, orzechami piniowymi i rodzynkami
20 maja 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Banalnie proste śniadanie bogate w błonnik, witaminy i białko. Atrakcyjne zarówno dla mniejszych członków rodziny, jak i dla dorosłych. Idealne na pierwsze śniadanie. Gęstość owsianki można sobie regulować ilością dodanych płatków.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Beach Flower.
Burgery drobiowe fit z botwinką
15 maja 2018
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Grill kojarzy nam się najczęściej z kiełbasą i karkówką. A wcale tak być nie musi. Mam dla Was świetną alternatywę – fit burgery z mięsa kurczaka lub indyka z wiosennymi dodatkami. Takie burgery są o wiele lżejsze niż wieprzowina czy wołowina. Prym wśród dodatków wiedzie teraz botwinka, którą najpierw lekko podduszamy, a potem dodajemy do mięsa. Użyłam też świeże listki botwinki, komponując finalnie kanapkę. Skoro fit, to wybieramy zdrowszą odmianę pieczywa. U mnie na talerzach zagościła bułka na zakwasie żytnim. Burgery otoczone są sezamem, a całość podana z ketchupem Kotlin o obniżonej ilości kalorii, aż o 60%. Nie znajdziecie w nim glutenu, konserwantów ani substancji wzmacniających smak.
Całość jest naprawdę smaczna, aromatyczna i lekka. Rekomendacją niech będzie fakt, że młodsza córka, która za botwinką nie przepada, tu stwierdziła, że jest pysznie! I zjadła dwa burgery. ☺
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Wrzuć na ruszt, czyli perfekcyjne grillowanie z Tesco
7 maja 2018
kategoria:
warsztaty
tagi:
autor:
Sezon grillowy to doskonały moment na spędzenie czasu z bliskimi albo przyjaciółmi, gdy przy wspólnie przygotowywanym i spożywanym jedzeniu jest czas na rozmowy, relaks czy rozrywkę. 25 kwietnia temu wzięłam udział w warsztatach grillowych, a w zasadzie w pikniku grillowym, przygotowanym przez Jakuba Steuermarka i Jurka Nogala pod auspicjami Tesco. Spotkanie odbyło się w Warszawie w restauracji Ruszt, na terenie Fortu Mokotów, a warsztaty promowały nową kampanię Tesco: Historie pisane smakiem.
Kalafiornica z botwinką
5 maja 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
„Dąbrowszczaki”, jutro na śniadanie jecie jajecznicę! Tak, tak… nie przeczytaliście źle. ☺ Potrzebna będzie jedyna w swoim rodzaju sól – o smaku jajek – Kala Namak (sól czarna). To jej dodanie powoduje, że zwykły kalafior nabiera smaku jajka. Sól jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością, w większych supermarketach, a nawet w dobrze zaopatrzonych warzywniczych. Bardzo modna ostatnio, więc nietrudno ją znaleźć. Pamiętajcie jednak o tym, aby przesypać ją do szczelnego słoika, bo szybko traci swój aromat.
Kimchi według zasad Dąbrowskiej
3 maja 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Dziś na tapecie kimchi, ale nie takie koreańskie, tylko dostosowane do potrzeb postu Dąbrowskiej. Jadłam je dziś, jest moc! To pyszna kiszonka, pełna warzyw i papryki słodkiej i tej pikantnej. Na paprykę pikantną uważajcie, mieszajcie najlepiej w rękawiczkach, ale doprawiajcie śmiało – podczas procesu kiszenia nabiera łagodniejszego smaku. Nie żałujcie świeżego imbiru (ja ścierałam, umyty, na tarce na dużych oczkach). Na tę porcję zużyłam 2 główki czosnku. Polecam!
Wiosenna zupa kalafiorowa z lubczykiem, koperkiem i czosnkiem niedźwiedzim
30 kwietnia 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Czasami trzeba długo siedzieć w kuchni, aby przygotować coś wegańskiego i zgodnego z postem Dąbrowskiej, na przykład gołąbki czy pizzę. Ja, jak już wiecie, staram się minimalizować czas spędzony w kuchni. Czasem warto przygotować sobie coś na zapas. Jak mam czas i siły, to kroję włoszczyznę, dodaję lubczyk, pietruszkę, koper, liście selera, pakuję i chowam do zamrażalnika – jak znalazł na jesienne i zimowe dni. Tak możemy robić, jak jest dostęp do fajnych, świeżych warzyw i ziół. Ale teraz, u schyłku wiosny, muszę już się wspierać mrożoną włoszczyzną ze sklepu (pamiętajcie, że wiele mrożonek nie nadaje się na post Dąbrowskiej – zawierają „zakazane” warzywa). Natomiast zioła już w warzywniakach są dostępne, a to one dodają aromatu i w zasadzie robią całą robotę.
Przepis jest banalnie prosty, pyszny, a rezultat gotowania znika w kilka chwil. Przez ostatnie 5 dni gotowałam to codziennie! A Rafał (mięsożerca) właśnie wyjada mi zupę w kuchni, podczas gdy ja siedzę przy komputerze. ☺
Gofry wytrawne fit
28 kwietnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Co jak co, ale dobre śniadanie to podstawa. Nudne kanapki z szynką i serem? O, nie! Mam dla Was coś lepszego, a wcale nie wymagającego zbyt dużego nakładu pracy. Proponuję gofry z mąką jaglaną, szparagami, awokado, jajkami poszetowymi i innymi doskonale skomponowanymi dodatkami. Możecie w weekend zaprosić przyjaciół i rozkoszować się pysznymi, wytrawnymi goframi w wersji fit. Zwłaszcza teraz, gdy pogoda dopisuje i możemy zjeść śniadanie w ogrodzie, na tarasie czy balkonie, razem z weekendowymi gośćmi, zgodnie z aktualnym hasłem przewodnim firmy MPM: „Włączamy gościnność”. Ponownie używamy gofrownicę MGO-31M tej firmy – jej innowacyjny kształt umożliwia zarówno wypieczenie małych gofrów, jak i całych „koszyczków”, które prezentujemy na dwóch pierwszych zdjęciach.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.