Śniadanie dietetyczne „Przegląd lodówki”
28 kwietnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Jeśli chodzi o dania dietetyczne i postowe, zazwyczaj prezentuję na blogu dania na ciepło – obiadowe. Ale śniadania i kolacje przecież też jadam. Często jest to taki misz-masz, jak dziś, czasami kilka ogórków kiszonych, czy trochę kapusty kiszonej popitej kiszonką lub wodą z imbirem i cytryną. Bez spinki, jem to, na co mam akurat ochotę. Zdarza się i obiad z dnia poprzedniego. Chłodniejszymi wieczorami bywa kompot z jabłka z cynamonem, kardamonem i np. goździkami.
Najszybsze smaczne śniadanie na diecie to w zasadzie przegląd lodówki. ☺ Do świeżych warzyw dochodzi porcja kiszonego buraka oraz szklanka wody z ogórkiem, cytryną i rozmarynem. Dla jadających w pracy/szkole, można warzywa pokroić, włożyć do pudełka, cytrynę położyć obok. Zabrać trochę przypraw i mamy gotowe śniadanie na wynos. Z cebuli możecie wtedy zrezygnować na rzecz np. świeżych ziół. Nie zapomnicie o widelcu. A, policzyłam kalorie, całą ta porcja to 110–120 kcal, więc wcinajcie śmiało!
Gofry na słodko dla całej rodziny
27 kwietnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Długi majowy weekend. To wtedy wyciągamy grille i rozpoczyna się kulinarna uczta. W ruch idą karkówki, kiełbaski, warzywa, sałatki. Dobrym zakończeniem takiej biesiady są gofry z owocami, kremem i bitą śmietaną, czy po prostu z miodem. Przygotowanie ich zajmuje chwilę, a słodka nagroda smakuje znacznie dłużej…
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem zmechanizowanego sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją.
Tani wegański gulasz wiosenny
24 kwietnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Kolejna propozycja na ciepłe danie na poście Dąbrowskiej. Smaczne, sycące, niedrogie. Do tego szybko się robi, można przygotować większą ilość i przechować w lodówce.
Kiszony sok z włoskiej kapusty i brokuła
23 kwietnia 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Lubię eksperymentować ze smakami. Kiszonki bardzo często mnie zaskakują, najczęściej pozytywnie. Proponowane dziś przeze mnie połączenie jest smaczne i nie wymaga wiele pracy, aby je przygotować. Dodanie papryczek pepperoni dodaje lekkiej pikantności. I jest ta zaleta, że po ukiszeniu warzywa nadal są przesmaczne. ♥ Sok idealny na post dr Dąbrowskiej oraz dla osób ceniących swoje zdrowie.
#dieta dr Dąbrowskiej
#kiszonki
Puszysty omlet z pomidorami i orzechami nerkowca
20 kwietnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Co może być lepszego od leniwego poranka w sobotę lub niedzielę? Mamy wtedy zazwyczaj czas przygotować coś smaczniejszego na śniadanie niż na co dzień. Ja ostatnio rozpieszczam rodzinkę omletami, wytrawnie i na słodko. Dziś polecam wariant wytrawny, przesmaczny, puszysty i gotowy w kilka minut. Do tego dobre dodatki i brzuszki się cieszą.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Domowa granola
19 kwietnia 2018
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Coś zdrowego, przygotowanego od początku do końca samemu? Szybkie śniadanie, idealne na dobre rozpoczęcie dnia przez Twoje dziecko i ciebie. Wystarczy dodać mleko (ciepłe lub zimne), mleko roślinne czy jogurt, a pożywne, pełnowartościowe białko i tłuszcze jest w Twoim zasięgu. Zachęcam poświęcić te kilknaście minut, bo warto!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Papryka zapiekana z kaszą orkiszową, kurczakiem i pomidorami
17 kwietnia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Pyszne danie, bardzo mi smakowało. Smaczne, dietetyczne, pełne białka, witamin, aromatyczne i mega kolorowe. Jedno z lepszych połączeń zapiekanej papryki. O niebo lepsze niż tradycyjne nadziewane mielonym mięsem i ryżem. Zasmakuje dorosłym i dzieciom., I nie napracujecie się przy nim zbyt dużo. Możecie wszystko przygotować wieczorem, a następnego dnia tylko zapiec. Muszę to powtórzyć!
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Pikantne tagliatelle z pomidorami suszonymi
5 kwietnia 2018
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Coś na smaczny śródziemnomorski posiłek. Pyszne pulpeciki rybne z ekstra dodatkami. Trochę pracy i możemy rozkoszować się eleganckim, smacznym i pełnowartościowym posiłkiem. Danie idealne dla całej rodziny, na przykład na niedzielny obiad. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Dwie różne babki za jednym zamachem
27 marca 2018
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Zapowiada się dużo gości w domu na Wielkanoc? Możemy sobie pomóc i przygotować dwie różne babki świąteczne, pracując tylko raz. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Żurek wielkanocny z pulpecikami z białej kiełbasy i chrzanem
26 marca 2018
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Wielkanoc coraz bliżej. To czas spotkań rodzinnych. W zasadzie każda pani domu stara się przygotować jak najsmaczniejsze dania, ale czasem brakuje czasu na realizację wszystkiego, co zaplanowane. Aby ułatwić sobie pracę możemy, skracając czas przygotowania potrawy, wypróbować dwa produkty. Koncentrat żurku Krakus na naturalnym zakwasie oraz chrzan Krakus, który bardzo wzbogaca smak zupy. Proponuję podanie żuru z klopsikami z białej kiełbasy, z jajkiem, ale możecie przygotować tę zupę na bardzo wiele sposobów. Popuśćcie wodze fantazji i zaskoczcie swoich gości.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Jajka marynowane w burakach z domowym majonezem
21 marca 2018
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Puk, puk – tu wiosna! A co za tym idzie – Wielkanoc. Aby uraczyć swoch gości, proponuję wam coś fajnego na wielkanocne śniadanie. Różowiutkie jajka z własnoręcznie ukręconym majonezem. Pyszne, szybkie w przygotowaniu oraz bardzo smaczne.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Rapso.
Zupa kalafiorowo-dyniowa, wegańska
17 marca 2018
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Ekspresowa, pyszna zupa z kalafiorem, dynią i włoszczyzną. Jak dla mnie bomba. Całe szczęście, że jeszcze trochę jej mam – można ją zrobić na zapas. Zupa jest aromatyczna, delikatna w smaku, z delikatną nutą chilli. Zapraszam do gotowania!
Makaron pełnoziarnisty z pesto z bobu z krewetkami i bazylią
15 marca 2018
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Pesto to jedno z moich bardziej ulubionych dań. Można je przygotować prawie ze wszystkich zielonych ziół (np. natki pietruszki) i niektórych warzyw (np. z jarmużu, suszonych pomidorów). Przygotowuje się je w kilka minut, w zasadzie potrzebujemy tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. W przepisie użyłam makaron pełnoziarnisty, który zawiera mnóstwo wartościowych składników.
Ten przepis wzbogacony jest o krewetki, które tylko trochę wydłużają czas przygotowania dania. Ale warto! To jest pyszne!
Szpinak curry z pomidorami
12 marca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Stosując post zimą posiłkuję się daniami gorącymi, gotowanymi. Warto przygotować sobie większą ilość, na kilka dni, poprzekładać do pojemniczków i przechowywać w lodówce. Po powrocie z pracy/szkoły wystarczy tylko danie podgrzać. To danie jest smaczne i zgodne z moją zasadą, aby było tanio, smacznie i zdrowo. I szybko! ☺ Polecam do wypróbowania.
Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pecan
8 marca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Mnóstwo pysznych, zdrowych i smacznych składników. Danie nie jest ciężkie, idealne dla wegetarian. Bardzo ciekawym połączeniem jest bób z kaszą jaglaną, kapary lekko te składniki zakwaszają, a efekt końcowy jest bardzo smaczny. No i ta kapusta z cherry!…
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht, Kresto i Rapso.
Pavlova z owocami brzoskwini i granatem
24 lutego 2018
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Z tą Pavlową to niełatwa sprawa. Wyjdzie albo nie wyjdzie. ☺ Mi wyszła, choć trochę popękała. Trzeba ubić białka idealnie, nie za mocno, nie za słabo. To była moja pierwsza Pavlowa i uważam, że nie wyszła źle. Za konsultacje dziękuję Żanecie z Cupcake Factory. ♥
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Beach Flower.
Patelnia pełna białka – ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem
21 lutego 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dziś coś sycącego, rozgrzewającego i cudnie pachnącego indyjskimi przyprawami. Danie idealne na rodzinny obiad lub wieczorną biesiadę. Danie bardzo bogate w składniki zawierające białko. Dodanie ryżu brązowego zaś to porcja błonnika, który znajdziemy też w ciecierzycy i dyni. Danie polecam serdecznie. My na pewno będziemy do niego wracać!
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina oraz Britta.
Ciasteczka owsiane z żurawiną i orzechami
19 lutego 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Idealne do szkoły, do pracy, do porannej kawy. Ciasteczka pełne błonnika (dzięki płatkom owsianym), orzechów i żurawiny. Do tego pysznie aromatyczne dzięki świeżej skórce pomarańczowej. Można je polać czekoladą, posypać cukrem pudrem, czy po prostu, ot tak zjeść. A do tego naprawdę bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Postny bigos, tylko 5 składników
17 lutego 2018
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Jest kapusta, musi być bigos. Nie wiem jaka tkwi w nim tajemnica, ale z ręką na sercu mówię wam, że jem go od 10 dni codziennie. Jutro też zjem. ☺ Coś pysznego. Bardzo proste składniki i szybka obróbka. Spróbujcie może mniejszą porcję, czy wam zasmakuje. Bo wiem, że w czerwcu, jak robiłam poprzedni post, to ten dzisiejszy bigos raczej by nie przeszedł. Wtedy miało być bardzo bogato w smaku, pikantnie, bardzo aromatycznie. Teraz natomiast cieszą mnie prostsze smaki.
Bigos gotuję praktycznie bez przypraw, doprawiam każdego dnia inaczej, najczęściej jednak jem go w wersji podstawowej.
Kolorowe kanapki z chrupiących bagietek
16 lutego 2018
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Kiedyś było łatwiej: „Chleb poproszę.” ☺ A teraz żytni, orkiszowy, fitness, na zakwasie – możliwości jest wiele! Dziś dopasowujemy pieczywo do stosowanej diety i naszych predyspozycji. Dzieci przeważnie wolą pieczywo pszenne, warto jednak urozmaicać kanapki i wykonywać je na bazie różnego rodzaju pieczywa. Ciekawym pomysłem może okazać się wspólne pieczenie chleba. Ja najczęściej wybieram chleb fitness z błonnikiem i nasionami lub żytni na zakwasie, wzbogacony w otręby.
Same kanapki to inna bajka, dziś dostęp do warzyw, serów, wędlin, ryb, twarogu jest przeogromny. Powinniśmy kierować się tym, co lubimy, ale też uwzględniać dobowe zapotrzebowanie. Możemy urozmaicać kanapki dodając za każdym razem inne warzywa czy sery. Warto włączyć ryby, np. wędzone. Możemy także samodzielnie przygotowywać pasty na kanapki: z ryb, warzyw, nasion, olei.
Dziś przedstawiam trzy różne pomysły na kanapki, z użyciem różnego rodzaju pieczywa, dla nowoczesnych kobiet, dla rodzin, dla każdego! Do wyboru w zależności od naszych preferencji smakowych, ważne aby produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowiły codzienny element naszej zrównoważonej diety.