Rosół wegański z makaronem z cukinii


kategoria: zupa
tagi: cebula, cukinia, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, kardamon, marchewka, papryka ostra, papryka piri-piri, pietruszka, pomidory, pomidory koktajlowe, por, seler, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Moja ulubiona zupa na post dr Dąbrowskiej, za każdym razem minimalnie różniąca się smakiem. Inaczej smakuje latem, inaczej zimą. Ale zawsze przesmaczna! Rosół – akurat na niedzielę. Jest to jedno z tych dań, które wymagają więcej czasu, ale pracy nie ma dużo. Wystarczy obrać i umyć warzywa, dodać przyprawy, wodę i gotować ok. 2 godziny. Potem przecedzić i gotowe! Z podanej ilości składników wychodzą 4 duże porcje, można je przelać do słoików i zapasteryzować lub jeśli zużyjemy w ciągu 3–4 dni, to po prostu przechowywać w lodówce.

Fotografia rosołu wegańskiego z makaronem z cukinii

Czytaj dalej…

Dieta według dr Dąbrowskiej


kategoria: o blogu
tagi: dieta dr Dąbrowskiej
autor: Joanna Komorowska

Ostatnimi czasy bardzo popularna stała się dieta warzywno-owocowa – według dr Dąbrowskiej. Jest to w zasadzie post, który z założenia powinien poprawić funkcjonowanie organizmu. Post ten znam od ok. 17 lat, przeprowadziłam trzy pełne 6-tygodniowe cykle oraz wiele krótszych, 1-, 2-tygodniowych. W zeszłym roku na przełomie wiosny i lata przeprowadziłam najświeższy 6-tygodniowy post, a przez 2 tygodnie towarzyszył mi Rafał. Od tego czasu przeprowadzam tzw. przypominajki (o tym niżej) oraz zdrowo, według zaleceń pani doktor się odżywiam. Efekty, jakie osiągnęłam podczas postu, utrzymują się dość długo, a nawet pewne kwestie, w tym waga, mają tendencję spadkową, jeśli będziemy o siebie odpowiednio dbać.

Kolaż fotografii kiszonek

Czytaj dalej…

Witajcie w 2018 roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Witajcie w 2018 roku! Aż trudno mi uwierzyć, że to już piąty rok istnienia tego bloga. Czas płynie szybko, coraz szybciej. Osobiście nie jestem entuzjastą postanowień noworocznych, ale jeśli chodzi o bloga, to wspólnie z Joanną podjęliśmy takie postanowienia, zresztą jak co roku. Zeszłoroczne częściowo udało się zrealizować, ☺ więc może i w tym roku uda się dopiąć swego.

Fotografia kuchni Apetytu Na Kuchnię ☺

Czytaj dalej…

Ciasteczka ucierane z bakaliami


kategoria: deser
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, orzechy, wegetariańskie, żurawina
autor: Joanna Komorowska

Dobre, smaczne, zdrowe, gotowe do spożycia bez czekania, aż skruszeją – ciasteczka z bakaliami, w sam raz na Sylwestra lub Karnawał. Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia ciasteczek ucieranych z bakaliami

Czytaj dalej…

Kiszona cebula z marchewką


kategoria: kiszonki
tagi: cebula, chilli, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, imbir, limonka, Magazyn Kocioł, marchewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kiszonki w Polsce przeżywają renesans. Znani kucharze czy blogerzy przeważnie mają w swoich spiżarniach własne kiszonki. Ja nie mam chłodnej spiżarki, więc ratuję się częstszym kiszeniem mniejszych ilości, na użytek własny lub przyjaciół. Moja dzisiejsza propozycja to ukiszenie cebuli czerwonej z dostępnymi dodatkami, takimi jak marchewka czy papryczka chilli, ale nie tylko. Możemy dodawać rzodkiewkę, kalafiora, kalarepę, seler czy korzeń pietruszki. Nie bójcie się eksperymentować z dodatkami do kiszenia, nie musi to być jedynie popularny liść laurowy, ziele angielskie czy gorczyca. Świetnie sprawdzą się świeże lub suszone zioła: rozmaryn, tymianek, czomber itp. Po więcej inspiracji zapraszam do kategorii kiszonki.

Przepis przygotowałam do osiemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia kiszonej cebuli z marchewką

Czytaj dalej…

Sylwestrowe krążki cebulowe w cieście piwnym


kategoria: przystawka
tagi: cebula, jajka, mąka pszenna, piwo, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chcecie na zabawę sylwestrową coś szybkiego i atrakcyjnego, ale zdrowego? Polecam krążki cebulowe!

Fotografia sylwestrowych krążków cebulowych

Czytaj dalej…

Spaghetti pełnoziarniste z warzywami


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cheddar, czosnek, dynia, glassa, Index Food, limonka, makaron, marchewka, oliwa, papryka, pieczarki, pomidory, pomidory koktajlowe, seler naciowy, spaghetti, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Wszyscy są zapewne w gorączce świątecznych zakupów oraz przy przygotowywaniu pysznych, ale nie ma co się oszukiwać, stosunkowo kalorycznych dań. Ja wybiegam nieco dalej i proponuję od nowego roku danie lżejsze, mniej kaloryczne, bardzo kolorowe i bogate w witaminy, minerały oraz jakże nam potrzebny błonnik. Zapraszam na lekki makaron pełnoziarnisty z warzywami.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spaghetti pełnoziarnistego z warzywami sezonowymi

Czytaj dalej…

Barszcz wigilijny tradycyjny z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, grzyby, kapusta, kapusta kiszona, Krakus, mąka pszenna, szalotka, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W Polsce na stołach wigilijnych najczęściej gości jedna z dwóch zup: grzybowa lub barszcz czerwony, z rzadka rybna. Niedawno podałam wam propozycję szybkiej zupy grzybowej, dziś propozycja na barszcz czerwony, tradycyjny, podany z uszkami. Przy uszkach ciut się napracujecie, ale warto zrobić je samemu, bo są przepyszne. Takie smaczne pierożki podajemy z aromatycznym, gorącym barszczem czerwonym od Krakusa. O delikatnym, ale wyrazistym smaku. Gotując uszka podgrzewamy barszcz, wzbogacając go o majeranek. Danie to przetestowaliśmy wczoraj w naszym domu. No i wpadłam! Tak próbowaliśmy podczas sesji, że uszka przygotowane już na Święta zostały wchłonięte z trzema litrami barszczu… Niestety, w Wigilię lepię od nowa… ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia barszczu wigilijnego tradycyjnego z uszkami z grzybami, kapustą kiszoną i majerankiem

Czytaj dalej…

Naleśniki czekoladowe z dżemem Łowicz truskawkowym


kategoria: naleśniki
tagi: dżem, jajka, jogurt grecki, kakao, Łowicz, mąka pszenna, mascarpone, masło klarowane, mleko, owoce, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ręce w górę, kto lubi słodkie, aromatyczne, naleśniki? Każdy je uwielbia! Zwłaszcza z pysznym dżemem truskawkowym Łowicz! Dodatkowe dodanie do ciasta kakao stwarza danie wręcz wykwintne. Niejedna restauracja mogłaby się takimi pochwalić. Ale możecie wykonać je samodzielnie, używając swoje ulubione dodatki.

Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.

Fotografia naleśników czekoladowych z dżemem Łowicz truskawkowym

Czytaj dalej…

Tartaletki razowe z ricottą i łososiem


kategoria: przystawka
tagi: anchois, cytryna, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kapary, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, limonka, łosoś, łosoś wędzony, mąka pszenna, mąka razowa, mąka ziemniaczana, masło, natka pietruszki, parmezan, pomidory koktajlowe, ricotta, skórka cytrynowa, szpinak, tartaletki, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Niebanalna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Idealne połączenie dobrych mąk, szpinaku, parmezanu, ricotty i kilku innych magicznych składników. Same tartaletki możecie upiec dzień, a nawet kilka dni wcześniej (3–4) i przechowywać w lodówce, np. w szczelnie zamkniętym słoiku. To samo zróbcie ze szpinakiem, aby nie trzeba było czekać na jego ostygnięcie. Uwaga! Są pyszne! U mnie cała blaszka rozeszła się w mgnieniu oka. ☺

Fotografia tartaletek razowych z ricottą i łososiem

Czytaj dalej…

Kocioł nr 18


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się osiemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • dania z cebulą w roli głównej
  • dania z suszonych owoców
  • wywiad z Mariolą Monczak, szefową w Restauracji Pod Papugami
  • reportaż z piekarni Złoto Nadodrza
  • śniadanie do łóżka.

W tym numerze moje dwa przepisy: kiszona cebula z marchewką oraz ciasteczka ucierane z bakaliami. Niedługo na blogu. Nasza jest też okładka, którą przygotowałam wspólnie z moim Rafałem, a modelką była nasza Jagoda. ☺

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 18, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Pizza ziemniaczana chłopska


kategoria: pizza
tagi: bezglutenowe, cebula, cheddar, Index Food, jajka, kiełbasa, mozzarella, oliwa, pieczarki, tymianek, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Dziś coś nietypowego! Pizza na spodzie z ziemniaków, bęz mąki, bez drożdży. Łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania. Jeśli ziemniaki ugotujecie dzień wcześniej, to będziecie mieli danie ekspresowe, a na dodatek bardzo smaczne. Taka pizza to idealne rozwiązanie dla tych, którzy unikają glutenu oraz jako odmiana od tradycyjnej pizzy pieczonej z mąki i drożdży. Dodanie sporej ilości pieczarek oraz kiełbasy czyni danie bardzo sycącym. Polecam na wszelkie „posiadówy” ze znajomymi lub po prostu na kolację z najbliższymi.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pizzy ziemniaczanej chłopskiej

Czytaj dalej…

Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, bulion, grzyby, Krakus, szalotka, topinambur, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja rozpoczyna na blogu prezentację dań na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Zaczynam bardzo szybką, ale i pyszną zupą grzybową, idealną dla wszystkich zagonionych osób. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut, wszystko za sprawą koncentratu grzybowej od Krakusa. Miłym urozmaiceniem tej dobrze znanej wszystkim grzybowej zupy są chipsy z topinamburu. Moja propozycja to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia zupy grzybowej z topinamburem

Czytaj dalej…

Placuszki z płatków żytnich


kategoria: śniadanie
tagi: curry, czarnuszka, jajka, jogurt grecki, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, łosoś, łosoś wędzony, olej rzepakowy, papryka, płatki żytnie, pomidory suszone, ser biały, słonecznik
autor: Joanna Komorowska

Problem niejednego rodzica – co przygotować swoim dzieciom rano na śniadanie? Aby było sycące i smaczne. U nas często goszczą wszelkiego rodzaju zupy mleczne ze zbożami, kaszami i najczęściej owocami, świeżymi czy poza sezonem mrożonymi. Alternatywą są placuszki, gdzie oprócz świeżych warzyw towarzyszą również zboża, pod postacią płatków czy kasz – nasze dzieci naprawdę je lubią. Takie dania nie wymagają specjalnych przygotowań. Zrobicie je w kilka, kilkanaście minut, a wiadomo – rano liczy się każda minuta. ☺

Dzisiaj proponuję wam szybkie, smaczne, pełnowartościowe placuszki, w których znajdziecie płatki żytnie, białko – pod postacią serka, łososia oraz jogurtu greckiego. Jako dodatek dodajcie ulubione przez wasze dzieci warzywa. Nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować ten ciepły, pożywny posiłek.

Fotografia placuszków z płatków żytnich

Czytaj dalej…

Bruschetta z pieczoną dynią i papryką


kategoria: przystawka
tagi: bruschetta, czosnek, dynia, ketchup, Kotlin, olej dyniowy, olej lniany, oliwa, papryka, pestki dyni, pomidory, pomidory koktajlowe, pomidory suszone, rukola, tymianek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój tegoroczny faworyt jesieni – dynia hokkaido. Niby znam ją od lat, ale to w tym roku pokochałam ją miłością bezwzględną. Prosta w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać ze skórki, co w dyniach zawsze mnie odstraszało. Świetna do past, wypieków, zup, gulaszy, itp.

Dzisiaj proponuję pyszną halloweenową pastę z dynią w roli głównej. Upieczona wraz z papryką, połączona z prażonymi pestkami dyni i dobrym olejem. A kanapka z nią przygotowana okraszona pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem, tak jak lubię, na ostro. Polecam.

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia bruschetty z pieczoną dynią i papryką

Czytaj dalej…

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, cebula, cebula czerwona, chilli, czosnek, glassa, imbir, Index Food, kolendra, marchewka, mięta, papryka, passata pomidorowa, pomidory, ryba, sezam, sos sojowy, szczypior, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Na pożegnanie lata przygotowałam klasyczne spring rollsy. Mnóstwo w nich letnich warzyw oraz bardzo dobrej jakości tuńczyk. Danie dopełnia słodko-kwaśny sos, przyjemnie pikantny. Danie świetnie nadaje się na posiłek w gronie przyjaciół, najbliższych.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spring rollsów z tuńczykiem i pikantnym sosem

Czytaj dalej…

Dietetyczne serniczki z chia i winogronami


kategoria: deser
tagi: chia, deser, galaretka, Magazyn Kocioł, miód, owoce, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na pyszny, zdrowy deser, pełen nasion chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej z bogactwem kwasów Omega-3. Zachęcam do wprowadzenia śniadań lub kolacji tymi zdrowymi nasionkami. W wersji z galaretką z agaru przepis jest wegetariański. Smacznego!

Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia dietetycznych serniczków z chia i winogronami

Czytaj dalej…

Babeczki z warzyw, jajka, makaronu


kategoria: przystawka
tagi: Index Food, jajka, makaron, papryka, ser pleśniowy, szpinak, szynka
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was dzisiaj wytrawne babeczki. Bogate w dobre składniki, ze szpinakowym makaronem na czele. Możecie oczywiście dodawać swoje ulubione składniki. Równie dobrze będą smakować np. z łososiem czy tuńczykiem. Wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli upieczecie je dzień wcześniej, ucieszą Twoją pociechę, gdy wylądują w śniadanówce z drugim śniadaniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia babeczek z warzyw, jajka, makaronu

Czytaj dalej…

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, fasolka szparagowa, figi, Index Food, kurczak, morele, oliwa, orzechy, pomidory, pomidory koktajlowe, ser pleśniowy, surimi, szpinak, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na gorącą kolację lub obiad. Lekkie szaszłyki z warzywami, surimi i kurczakiem. Do tego ciepła sałatka ze smażonych ziemniaków, fasolki, otoczone złocistą bułką tartą. Całość skropiona cytrynowym, aromatycznym dresingiem. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia szaszłyków z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Czytaj dalej…

Kocioł nr 17


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się siedemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim:

  • dania z dynią
  • dania z winogronami
  • wywiad z Justyną Słupską Kartaczowską, szefową Restauracji jadka
  • reportaż z winnicy Adoria
  • sałatki na drugie śniadanie do pracy.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

W tym numerze jeden mój przepis: dietetyczne serniczki z chia i winogronami. Niestety na więcej nie starczyło czasu… Za to w całości przejęłam od Żanety skład tego numeru. ☺

Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 17, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Strona 14 z 24 << >>