Tartaletki razowe z ricottą i łososiem


kategoria: przystawka
tagi: anchois, cytryna, cytryna, czosnek, gałka muszkatołowa, kapary, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, limonka, łosoś, łosoś wędzony, mąka pszenna, mąka razowa, mąka ziemniaczana, masło, natka pietruszki, parmezan, pomidory koktajlowe, ricotta, skórka cytrynowa, szpinak, tartaletki, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Niebanalna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Idealne połączenie dobrych mąk, szpinaku, parmezanu, ricotty i kilku innych magicznych składników. Same tartaletki możecie upiec dzień, a nawet kilka dni wcześniej (3–4) i przechowywać w lodówce, np. w szczelnie zamkniętym słoiku. To samo zróbcie ze szpinakiem, aby nie trzeba było czekać na jego ostygnięcie. Uwaga! Są pyszne! U mnie cała blaszka rozeszła się w mgnieniu oka. ☺

Fotografia tartaletek razowych z ricottą i łososiem

Czytaj dalej…

Kocioł nr 18


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się osiemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:

  • dania z cebulą w roli głównej
  • dania z suszonych owoców
  • wywiad z Mariolą Monczak, szefową w Restauracji Pod Papugami
  • reportaż z piekarni Złoto Nadodrza
  • śniadanie do łóżka.

W tym numerze moje dwa przepisy: kiszona cebula z marchewką oraz ciasteczka ucierane z bakaliami. Niedługo na blogu. Nasza jest też okładka, którą przygotowałam wspólnie z moim Rafałem, a modelką była nasza Jagoda. ☺

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 18, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Pizza ziemniaczana chłopska


kategoria: pizza
tagi: bezglutenowe, cebula, cheddar, Index Food, jajka, kiełbasa, mozzarella, oliwa, pieczarki, tymianek, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Dziś coś nietypowego! Pizza na spodzie z ziemniaków, bęz mąki, bez drożdży. Łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania. Jeśli ziemniaki ugotujecie dzień wcześniej, to będziecie mieli danie ekspresowe, a na dodatek bardzo smaczne. Taka pizza to idealne rozwiązanie dla tych, którzy unikają glutenu oraz jako odmiana od tradycyjnej pizzy pieczonej z mąki i drożdży. Dodanie sporej ilości pieczarek oraz kiełbasy czyni danie bardzo sycącym. Polecam na wszelkie „posiadówy” ze znajomymi lub po prostu na kolację z najbliższymi.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pizzy ziemniaczanej chłopskiej

Czytaj dalej…

Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, bulion, grzyby, Krakus, szalotka, topinambur, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja rozpoczyna na blogu prezentację dań na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Zaczynam bardzo szybką, ale i pyszną zupą grzybową, idealną dla wszystkich zagonionych osób. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut, wszystko za sprawą koncentratu grzybowej od Krakusa. Miłym urozmaiceniem tej dobrze znanej wszystkim grzybowej zupy są chipsy z topinamburu. Moja propozycja to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia zupy grzybowej z topinamburem

Czytaj dalej…

Placuszki z płatków żytnich


kategoria: śniadanie
tagi: curry, czarnuszka, jajka, jogurt grecki, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, łosoś, łosoś wędzony, olej rzepakowy, papryka, płatki żytnie, pomidory suszone, ser biały, słonecznik
autor: Joanna Komorowska

Problem niejednego rodzica – co przygotować swoim dzieciom rano na śniadanie? Aby było sycące i smaczne. U nas często goszczą wszelkiego rodzaju zupy mleczne ze zbożami, kaszami i najczęściej owocami, świeżymi czy poza sezonem mrożonymi. Alternatywą są placuszki, gdzie oprócz świeżych warzyw towarzyszą również zboża, pod postacią płatków czy kasz – nasze dzieci naprawdę je lubią. Takie dania nie wymagają specjalnych przygotowań. Zrobicie je w kilka, kilkanaście minut, a wiadomo – rano liczy się każda minuta. ☺

Dzisiaj proponuję wam szybkie, smaczne, pełnowartościowe placuszki, w których znajdziecie płatki żytnie, białko – pod postacią serka, łososia oraz jogurtu greckiego. Jako dodatek dodajcie ulubione przez wasze dzieci warzywa. Nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować ten ciepły, pożywny posiłek.

Fotografia placuszków z płatków żytnich

Czytaj dalej…

Bruschetta z pieczoną dynią i papryką


kategoria: przystawka
tagi: bruschetta, czosnek, dynia, ketchup, Kotlin, olej dyniowy, olej lniany, oliwa, papryka, pestki dyni, pomidory, pomidory koktajlowe, pomidory suszone, rukola, tymianek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mój tegoroczny faworyt jesieni – dynia hokkaido. Niby znam ją od lat, ale to w tym roku pokochałam ją miłością bezwzględną. Prosta w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać ze skórki, co w dyniach zawsze mnie odstraszało. Świetna do past, wypieków, zup, gulaszy, itp.

Dzisiaj proponuję pyszną halloweenową pastę z dynią w roli głównej. Upieczona wraz z papryką, połączona z prażonymi pestkami dyni i dobrym olejem. A kanapka z nią przygotowana okraszona pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem, tak jak lubię, na ostro. Polecam.

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia bruschetty z pieczoną dynią i papryką

Czytaj dalej…

Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, cebula, cebula czerwona, chilli, czosnek, glassa, imbir, Index Food, kolendra, marchewka, mięta, papryka, passata pomidorowa, pomidory, ryba, sezam, sos sojowy, szczypior, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Na pożegnanie lata przygotowałam klasyczne spring rollsy. Mnóstwo w nich letnich warzyw oraz bardzo dobrej jakości tuńczyk. Danie dopełnia słodko-kwaśny sos, przyjemnie pikantny. Danie świetnie nadaje się na posiłek w gronie przyjaciół, najbliższych.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spring rollsów z tuńczykiem i pikantnym sosem

Czytaj dalej…

Dietetyczne serniczki z chia i winogronami


kategoria: deser
tagi: chia, deser, galaretka, Magazyn Kocioł, miód, owoce, wegetariańskie, winogrona
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na pyszny, zdrowy deser, pełen nasion chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej z bogactwem kwasów Omega-3. Zachęcam do wprowadzenia śniadań lub kolacji tymi zdrowymi nasionkami. W wersji z galaretką z agaru przepis jest wegetariański. Smacznego!

Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia dietetycznych serniczków z chia i winogronami

Czytaj dalej…

Babeczki z warzyw, jajka, makaronu


kategoria: przystawka
tagi: Index Food, jajka, makaron, papryka, ser pleśniowy, szpinak, szynka
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was dzisiaj wytrawne babeczki. Bogate w dobre składniki, ze szpinakowym makaronem na czele. Możecie oczywiście dodawać swoje ulubione składniki. Równie dobrze będą smakować np. z łososiem czy tuńczykiem. Wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli upieczecie je dzień wcześniej, ucieszą Twoją pociechę, gdy wylądują w śniadanówce z drugim śniadaniem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia babeczek z warzyw, jajka, makaronu

Czytaj dalej…

Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, fasolka szparagowa, figi, Index Food, kurczak, morele, oliwa, orzechy, pomidory, pomidory koktajlowe, ser pleśniowy, surimi, szpinak, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Propozycja na gorącą kolację lub obiad. Lekkie szaszłyki z warzywami, surimi i kurczakiem. Do tego ciepła sałatka ze smażonych ziemniaków, fasolki, otoczone złocistą bułką tartą. Całość skropiona cytrynowym, aromatycznym dresingiem. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia szaszłyków z paluszkami surimi i sałatką na ciepło

Czytaj dalej…

Kocioł nr 17


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się siedemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim:

  • dania z dynią
  • dania z winogronami
  • wywiad z Justyną Słupską Kartaczowską, szefową Restauracji jadka
  • reportaż z winnicy Adoria
  • sałatki na drugie śniadanie do pracy.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

W tym numerze jeden mój przepis: dietetyczne serniczki z chia i winogronami. Niestety na więcej nie starczyło czasu… Za to w całości przejęłam od Żanety skład tego numeru. ☺

Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 17, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem


kategoria: pierogi
tagi: czosnek, dietetyczne, gorgonzola, groszek, Halina, masło, masło klarowane, Sawex, ser feta, soczewica, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na pyszne, lekkie, delikatne i wegetariańskie pierożki. Lekko podsmażone zyskują na smaku. Oczywiście nie trzeba ich koniecznie obsmażać, wystarczy je ugotować, przełożyć na talerz i podać z łyżeczką masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Kto się skusi? ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia pierogów z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem

Czytaj dalej…

Mozzarella panierowana


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, czosnek, Index Food, kuchnia włoska, mozzarella, oliwa, papryka, pomidory
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was ekstra starter, czy np. kolację – smażony ser, ciągnący się, przepyszny. Ale nie byle jaki – mozzarellę mini panierowaną na ostro. Skomponujcie swoje własne danie poprzez dodanie świeżych, ulubionych warzyw i owoców. Do tego lekki sos pomidorowy. I fajne danie może wjechać na stół. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia mozzarelli panierowanej

Czytaj dalej…

Roladki z chorizo i papryką


kategoria: grill
tagi: boczek, chilli, chorizo, karkówka, ketchup, Kotlin, musztarda, papryka, piwo, roladki
autor: Joanna Komorowska

Grillujecie? Ja już kilka razy w tym roku odpalałam grilla. Królują wówczas na naszych talerzach różnego rodzaju szaszłyki z mięsem lub rybą oraz warzywa. Nie może się wtedy obejść oczywiście bez dodatków, w tym z obowiązkowym dla wielu osób ketchupem. Zarówno w kuchni jak i na grillu uwielbiam dania pikantne, a do nich równie pikantne dodatki. Dlatego mam dla Was aromatyczne, niezwykle smaczne roladki z karkówki, faszerowane kiełbasą chorizo oraz papryką, z mocno pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Danie idealne dla naszych panów. Zapraszam do grillowania! ☺

Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.

Fotografia roladek z chorizo i papryką

Czytaj dalej…

Brownie fit z czerwoną fasolą


kategoria: ciasto
tagi: banan, ciasto warzywne, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, czereśnie, dietetyczne, erytrol, fasola, Halina, jajka, kakao, mąka owsiana, maliny, masło orzechowe, owoce, Sawex, truskawki, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne brownie! Nie uwierzycie, ale głównym jego składnikiem jest ugotowana, czerwona fasola. Dodanie bardzo dojrzałych bananów pozwoliło zminimalizować użycie cukru. W zasadzie cukru tu nie ma, zastępuje go erytrol. Erytrol jest troszkę mniej słodki w porównaniu do cukru, ale też zawiera bardzo mało kalorii. Ciasto po upieczeniu możecie polać gorzką czekoladą i ozdobić z sezonowymi owocami. Możecie także przygotować mus, np. truskawkowy czy malinowy i nim polewać porcje na talerzykach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia brownie fit z czerwoną fasolą

Czytaj dalej…

Omlety biszkoptowe pieczone


kategoria: deser
tagi: borówki, deser, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, owoce, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Weekend, nie weekend – jeść trzeba. ☺ Zachęcam Was do wypróbowania mojego kolejnego przepisu na deser. Tym razem na słodko, z owocami sezonowymi. Omlety pieczone w piekarniku, a nie na patelni na tłuszczu. Zamiast tradycyjnej śmietanki możecie użyć wersję kokosową, ta też świetnie się ubija, albo po prostu użyć jogurt grecki.

Smacznego!

Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia omletów biszkoptowych pieczonych

Czytaj dalej…

Lekka zapiekanka z warzywami


kategoria: makaron
tagi: cukinia, Index Food, jogurt naturalny, kuchnia włoska, łosoś, łosoś wędzony, parmezan, pomidory suszone, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Kto ma ochotę na lekką zapiekankę z wiosennymi warzywami? Sezon powoli rozkręca się i coraz więcej smacznych, polskich warzyw jest dostępne w sklepach. Dorzućcie jeszcze makaron pełnoziarnisty, łososia wędzonego i będzie naprawdę pysznie. Możecie użyć dwie mniejsze foremki, jak ta na zdjęciu, lub po prostu jedną większą.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia lekkiej zapiekanki z warzywami

Czytaj dalej…

Ogórki małosolne – sprawdzony przepis


kategoria: kiszonki
tagi: chrzan, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, Magazyn Kocioł, ogórek, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kisiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ogórki gruntowe są coraz smaczniejsze i coraz tańsze. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu, wpadnijcie na bloga, tam czeka na Was sprawdzony w bojach przepis. Ja dzisiaj kupiłam kolejną porcję ogórków i wieczorem wrzucę je do słoika. Podczas bardzo ciepłej aury ogórki kiszą się znacznie szybciej, znam takich smakoszy, co zjadają je już dnia następnego. ☺

W zależności od pory roku – wczesna wiosna czy późne lato – do takich ogórków dodaję zwykły koper, baldachimy kopru, liście chrzanu, liście wiśni lub porzeczki, dębu a także – aby zaostrzyć smak – dodaję chilli, gorczycę, zielę angielskie czy liście laurowe. Ale tak naprawdę wystarczy dodać czosnek, koper i wyjdą wam naprawdę bardzo smaczne i jędrne ogórki. Warto poeksperymentować i wypracować swoje własne ulubione smaki.

Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia ogórków małosolnych

Czytaj dalej…

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem


kategoria: obiad
tagi: groszek, kasza, kasza pęczak, Krakus, masło, parmezan, por, szparagi, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To jest naprawdę dobre! Bez glutenu, z niewielką ilością soli, szybkie w przygotowaniu, atrakcyjne również dla wegetarian. Z wykorzystaniem warzyw sezonowych, ale jednocześnie do przygotowania poza sezonem z mrożonego groszku i fasolki szparagowej. Pęczotto z kaszy jęczmiennej przygotowuje się dokładnie tak jak klasyczne risotto z ryżem. Nie ma się czego bać, idąc krok po kroku ze mną stworzycie fajne, lekkie, wiosenno­‑letnie danie.

Przygotowując to pęczotto użyłam koncentrat bulionu warzywnego Krakus, dzięki czemu zaoszczędziłam sporo czasu, bo nie gotowałam go samodzielnie. Bulion ten świetnie sprawdza się w daniach warzywnych, a nawet i mięsnych, doskonale dopełniając ich smak. To tradycyjna kompozycja warzyw, koncentrat ten nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.

Jeśli macie w domu trochę wytrawnego białego wina, to możecie je dodać do pęczotto, zmniejszając odpowiednio ilość wody. Ja pominęłam ten krok i w zasadzie nie było go brak.

Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.

Fotografia pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Czytaj dalej…

Zupa krem z ciecierzycy z chipsami bekonowymi


kategoria: obiad
tagi: boczek, ciecierzyca, Halina, kumin, mleczko kokosowe, mleko roślinne, natka pietruszki, por, Sawex, sezam, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Lubię zupy-kremy, moja rodzina również. W takich zupach łatwo przemycić różne składniki, zwłaszcza warzywa tak, że nasi najmłodsi członkowie rodziny tego nie zauważą. A jak doda się trochę podpieczonego boczku, czy grzanki lub groszek ptysiowy, to już ho, ho! Zapraszam tym razem na zupę krem z ciecierzycy, bogatą w białko i błonnik. Zupa idealna jako samodzielne danie, czy też na wczesną kolację. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, które nawet latem mogą czasem nadejść.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia zupy-kremu z ciecierzycy z chipsami bekonowymi

Czytaj dalej…

Strona 15 z 24 << >>