Tartaletki razowe z ricottą i łososiem
14 grudnia 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Niebanalna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Idealne połączenie dobrych mąk, szpinaku, parmezanu, ricotty i kilku innych magicznych składników. Same tartaletki możecie upiec dzień, a nawet kilka dni wcześniej (3–4) i przechowywać w lodówce, np. w szczelnie zamkniętym słoiku. To samo zróbcie ze szpinakiem, aby nie trzeba było czekać na jego ostygnięcie. Uwaga! Są pyszne! U mnie cała blaszka rozeszła się w mgnieniu oka. ☺
Kocioł nr 18
5 grudnia 2017
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się osiemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim między innymi:
- dania z cebulą w roli głównej
- dania z suszonych owoców
- wywiad z Mariolą Monczak, szefową w Restauracji Pod Papugami
- reportaż z piekarni Złoto Nadodrza
- śniadanie do łóżka.
W tym numerze moje dwa przepisy: kiszona cebula z marchewką oraz ciasteczka ucierane z bakaliami. Niedługo na blogu. Nasza jest też okładka, którą przygotowałam wspólnie z moim Rafałem, a modelką była nasza Jagoda. ☺
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
Zapraszam do lektury!
Pizza ziemniaczana chłopska
29 listopada 2017
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Dziś coś nietypowego! Pizza na spodzie z ziemniaków, bęz mąki, bez drożdży. Łatwa w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania. Jeśli ziemniaki ugotujecie dzień wcześniej, to będziecie mieli danie ekspresowe, a na dodatek bardzo smaczne. Taka pizza to idealne rozwiązanie dla tych, którzy unikają glutenu oraz jako odmiana od tradycyjnej pizzy pieczonej z mąki i drożdży. Dodanie sporej ilości pieczarek oraz kiełbasy czyni danie bardzo sycącym. Polecam na wszelkie „posiadówy” ze znajomymi lub po prostu na kolację z najbliższymi.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Szybka wigilijna zupa grzybowa z topinamburem
24 listopada 2017
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Dzisiejsza propozycja rozpoczyna na blogu prezentację dań na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Zaczynam bardzo szybką, ale i pyszną zupą grzybową, idealną dla wszystkich zagonionych osób. Jej przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 15 minut, wszystko za sprawą koncentratu grzybowej od Krakusa. Miłym urozmaiceniem tej dobrze znanej wszystkim grzybowej zupy są chipsy z topinamburu. Moja propozycja to idealne połączenie tradycji z nowoczesnością.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Placuszki z płatków żytnich
15 listopada 2017
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Problem niejednego rodzica – co przygotować swoim dzieciom rano na śniadanie? Aby było sycące i smaczne. U nas często goszczą wszelkiego rodzaju zupy mleczne ze zbożami, kaszami i najczęściej owocami, świeżymi czy poza sezonem mrożonymi. Alternatywą są placuszki, gdzie oprócz świeżych warzyw towarzyszą również zboża, pod postacią płatków czy kasz – nasze dzieci naprawdę je lubią. Takie dania nie wymagają specjalnych przygotowań. Zrobicie je w kilka, kilkanaście minut, a wiadomo – rano liczy się każda minuta. ☺
Dzisiaj proponuję wam szybkie, smaczne, pełnowartościowe placuszki, w których znajdziecie płatki żytnie, białko – pod postacią serka, łososia oraz jogurtu greckiego. Jako dodatek dodajcie ulubione przez wasze dzieci warzywa. Nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować ten ciepły, pożywny posiłek.
Bruschetta z pieczoną dynią i papryką
30 października 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mój tegoroczny faworyt jesieni – dynia hokkaido. Niby znam ją od lat, ale to w tym roku pokochałam ją miłością bezwzględną. Prosta w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać ze skórki, co w dyniach zawsze mnie odstraszało. Świetna do past, wypieków, zup, gulaszy, itp.
Dzisiaj proponuję pyszną halloweenową pastę z dynią w roli głównej. Upieczona wraz z papryką, połączona z prażonymi pestkami dyni i dobrym olejem. A kanapka z nią przygotowana okraszona pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem, tak jak lubię, na ostro. Polecam.
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Spring rollsy z tuńczykiem i pikantnym sosem
20 września 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Na pożegnanie lata przygotowałam klasyczne spring rollsy. Mnóstwo w nich letnich warzyw oraz bardzo dobrej jakości tuńczyk. Danie dopełnia słodko-kwaśny sos, przyjemnie pikantny. Danie świetnie nadaje się na posiłek w gronie przyjaciół, najbliższych.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Dietetyczne serniczki z chia i winogronami
10 września 2017
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Zapraszam Was na pyszny, zdrowy deser, pełen nasion chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej z bogactwem kwasów Omega-3. Zachęcam do wprowadzenia śniadań lub kolacji tymi zdrowymi nasionkami. W wersji z galaretką z agaru przepis jest wegetariański. Smacznego!
Przepis przygotowałam do siedemnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Babeczki z warzyw, jajka, makaronu
8 września 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mam dla Was dzisiaj wytrawne babeczki. Bogate w dobre składniki, ze szpinakowym makaronem na czele. Możecie oczywiście dodawać swoje ulubione składniki. Równie dobrze będą smakować np. z łososiem czy tuńczykiem. Wytrawne babeczki doskonale sprawdzą się na śniadanie, kolację czy przekąskę. Jeśli upieczecie je dzień wcześniej, ucieszą Twoją pociechę, gdy wylądują w śniadanówce z drugim śniadaniem.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Szaszłyki z paluszkami surimi i sałatką na ciepło
7 września 2017
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Propozycja na gorącą kolację lub obiad. Lekkie szaszłyki z warzywami, surimi i kurczakiem. Do tego ciepła sałatka ze smażonych ziemniaków, fasolki, otoczone złocistą bułką tartą. Całość skropiona cytrynowym, aromatycznym dresingiem. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Kocioł nr 17
5 września 2017
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Ukazał się siedemnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim:
- dania z dynią
- dania z winogronami
- wywiad z Justyną Słupską Kartaczowską, szefową Restauracji jadka
- reportaż z winnicy Adoria
- sałatki na drugie śniadanie do pracy.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!
W tym numerze jeden mój przepis: dietetyczne serniczki z chia i winogronami. Niestety na więcej nie starczyło czasu… Za to w całości przejęłam od Żanety skład tego numeru. ☺
Zapraszam do lektury!
Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem
16 sierpnia 2017
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Zapraszam Was na pyszne, lekkie, delikatne i wegetariańskie pierożki. Lekko podsmażone zyskują na smaku. Oczywiście nie trzeba ich koniecznie obsmażać, wystarczy je ugotować, przełożyć na talerz i podać z łyżeczką masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Kto się skusi? ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Mozzarella panierowana
9 sierpnia 2017
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Mam dla Was ekstra starter, czy np. kolację – smażony ser, ciągnący się, przepyszny. Ale nie byle jaki – mozzarellę mini panierowaną na ostro. Skomponujcie swoje własne danie poprzez dodanie świeżych, ulubionych warzyw i owoców. Do tego lekki sos pomidorowy. I fajne danie może wjechać na stół. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Roladki z chorizo i papryką
30 czerwca 2017
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Grillujecie? Ja już kilka razy w tym roku odpalałam grilla. Królują wówczas na naszych talerzach różnego rodzaju szaszłyki z mięsem lub rybą oraz warzywa. Nie może się wtedy obejść oczywiście bez dodatków, w tym z obowiązkowym dla wielu osób ketchupem. Zarówno w kuchni jak i na grillu uwielbiam dania pikantne, a do nich równie pikantne dodatki. Dlatego mam dla Was aromatyczne, niezwykle smaczne roladki z karkówki, faszerowane kiełbasą chorizo oraz papryką, z mocno pikantnym ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Danie idealne dla naszych panów. Zapraszam do grillowania! ☺
Przepis powstał we współpracy z marką Kotlin.
Brownie fit z czerwoną fasolą
20 czerwca 2017
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Pyszne brownie! Nie uwierzycie, ale głównym jego składnikiem jest ugotowana, czerwona fasola. Dodanie bardzo dojrzałych bananów pozwoliło zminimalizować użycie cukru. W zasadzie cukru tu nie ma, zastępuje go erytrol. Erytrol jest troszkę mniej słodki w porównaniu do cukru, ale też zawiera bardzo mało kalorii. Ciasto po upieczeniu możecie polać gorzką czekoladą i ozdobić z sezonowymi owocami. Możecie także przygotować mus, np. truskawkowy czy malinowy i nim polewać porcje na talerzykach.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Omlety biszkoptowe pieczone
16 czerwca 2017
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Weekend, nie weekend – jeść trzeba. ☺ Zachęcam Was do wypróbowania mojego kolejnego przepisu na deser. Tym razem na słodko, z owocami sezonowymi. Omlety pieczone w piekarniku, a nie na patelni na tłuszczu. Zamiast tradycyjnej śmietanki możecie użyć wersję kokosową, ta też świetnie się ubija, albo po prostu użyć jogurt grecki.
Smacznego!
Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Lekka zapiekanka z warzywami
15 czerwca 2017
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Kto ma ochotę na lekką zapiekankę z wiosennymi warzywami? Sezon powoli rozkręca się i coraz więcej smacznych, polskich warzyw jest dostępne w sklepach. Dorzućcie jeszcze makaron pełnoziarnisty, łososia wędzonego i będzie naprawdę pysznie. Możecie użyć dwie mniejsze foremki, jak ta na zdjęciu, lub po prostu jedną większą.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Ogórki małosolne – sprawdzony przepis
12 czerwca 2017
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Kisiliście już w tym roku ogórki małosolne? Ogórki gruntowe są coraz smaczniejsze i coraz tańsze. Jeśli nie macie wypróbowanego przepisu, wpadnijcie na bloga, tam czeka na Was sprawdzony w bojach przepis. Ja dzisiaj kupiłam kolejną porcję ogórków i wieczorem wrzucę je do słoika. Podczas bardzo ciepłej aury ogórki kiszą się znacznie szybciej, znam takich smakoszy, co zjadają je już dnia następnego. ☺
W zależności od pory roku – wczesna wiosna czy późne lato – do takich ogórków dodaję zwykły koper, baldachimy kopru, liście chrzanu, liście wiśni lub porzeczki, dębu a także – aby zaostrzyć smak – dodaję chilli, gorczycę, zielę angielskie czy liście laurowe. Ale tak naprawdę wystarczy dodać czosnek, koper i wyjdą wam naprawdę bardzo smaczne i jędrne ogórki. Warto poeksperymentować i wypracować swoje własne ulubione smaki.
Przepis przygotowałam do szesnastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem
7 czerwca 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
To jest naprawdę dobre! Bez glutenu, z niewielką ilością soli, szybkie w przygotowaniu, atrakcyjne również dla wegetarian. Z wykorzystaniem warzyw sezonowych, ale jednocześnie do przygotowania poza sezonem z mrożonego groszku i fasolki szparagowej. Pęczotto z kaszy jęczmiennej przygotowuje się dokładnie tak jak klasyczne risotto z ryżem. Nie ma się czego bać, idąc krok po kroku ze mną stworzycie fajne, lekkie, wiosenno‑letnie danie.
Przygotowując to pęczotto użyłam koncentrat bulionu warzywnego Krakus, dzięki czemu zaoszczędziłam sporo czasu, bo nie gotowałam go samodzielnie. Bulion ten świetnie sprawdza się w daniach warzywnych, a nawet i mięsnych, doskonale dopełniając ich smak. To tradycyjna kompozycja warzyw, koncentrat ten nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków.
Jeśli macie w domu trochę wytrawnego białego wina, to możecie je dodać do pęczotto, zmniejszając odpowiednio ilość wody. Ja pominęłam ten krok i w zasadzie nie było go brak.
Przepis powstał we współpracy z marką Krakus.
Zupa krem z ciecierzycy z chipsami bekonowymi
6 czerwca 2017
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Lubię zupy-kremy, moja rodzina również. W takich zupach łatwo przemycić różne składniki, zwłaszcza warzywa tak, że nasi najmłodsi członkowie rodziny tego nie zauważą. A jak doda się trochę podpieczonego boczku, czy grzanki lub groszek ptysiowy, to już ho, ho! Zapraszam tym razem na zupę krem z ciecierzycy, bogatą w białko i błonnik. Zupa idealna jako samodzielne danie, czy też na wczesną kolację. Świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni, które nawet latem mogą czasem nadejść.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.