Kocioł nr 16


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Ukazał się kolejny, szesnasty numer Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, a w nim:

  • dania z truskawkami w roli głównej
  • dania z ogórkiem w roli głównej
  • wywiad z Żanetą Hajnowską – naszą koleżanką z Kotła ☺
  • reportaż z OSM Międzybórz
  • piknik ze zdrowymi przekąskami.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury!

W tym numerze po przerwie także i moje przepisy: omlety biszkoptowe pieczone i ogórki małosolne. Niebawem na blogu. Zapraszam do lektury!

Okładka Kotła nr 16, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Lektura na lato – Sirocco, wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu


kategoria: recenzje
autor: Joanna Komorowska

Do lektury książek kulinarnych podchodzę z pewną rezerwą, ale i ciekawością. Współczesne książki kulinarne często prześcigają się w zdobywaniu klientów. Kuszą barwnymi zdjęciami i obietnicą kulinarnych uniesień. Często jednak wystarczy rzucić okiem na przepis, by stwierdzić, że coś tutaj nie gra… Sabrina Ghayour przenosi nas – dzięki przyprawom, niestandarowym połączeniom oraz fajnej aranżacji dań – w klimat Bliskiego Wschodu. I tutaj ja, miłośniczka przypraw i ziół znajduję wiele inspiracji i cennych wskazówek: co z czym, czy tak się da.

Książkę otrzymałam od wydawnictwa Insignis, wydawcy polskiego wydania książki Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu.

Fotografia książki Sirocco, autorka Sabrina Ghayour, wydawnictwo Insignis

Czytaj dalej…

Curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym


kategoria: obiad
tagi: Britta, curry, czosnek, limonka, mleczko kokosowe, mleko roślinne, orientalne, pomidory koktajlowe, ryż, ryż jaśminowy, Sawex, szpinak
autor: Joanna Komorowska

Czy też tak macie, że chodzą za Wami smaki, aromaty? Mnie ostatnio wzięło na dania z kuchni azjatyckiej. W różnych wersjach, ale najczęściej z krewetkami (ulubione owoce morza mojej młodszej córki) oraz z drobiem. Dania te przygotowuje się stosunkowo szybko, można ugotować wieczorem, a następnego dnia po prostu odgrzać, ewentualnie ugotować ryż czy makaron.

Curry, które dziś wam pokazuję, jest jednym z tych dań, które lubią i dzieci (wówczas można przygotować je w wersji mniej pikantnej), i dorośli biesiadnicy. Zresztą moje córki przyzwyczajane były do pikantnych dań od małego i teraz smakuje im takie bardziej na ostro. Do curry idealnie pasuje ryż jaśminowy, często stosowany w kuchni azjatyckiej. Warto mieć w lodówce składniki na to danie, a przygotujecie je w mniej niż 20 minut. U nas jest to dyżurny obiad, gdy wszystko już się przejadło, a także na niespodziewanych gości. Możecie sami poeksperymentować i zamiast kurczaka użyć rybę, krewetki, czy zrobić danie wegańskie z dynią. Wszystkie te pozycje są pyszne, a każda inna, pięknie prezentując się na talerzach.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia curry z kurczakiem, szpinakiem i ryżem jaśminowym

Czytaj dalej…

Krewetki z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem


kategoria: obiad
tagi: Britta, chilli, curry, jarmuż, krewetki, limonka, mleczko kokosowe, orientalne, pomidory koktajlowe, ryż, ryż dziki, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Kto nie ma pomysłu na obiad? U nas były krewetki z dzikim ryżem. Danie przepyszne, dietetyczne. Ryż dziki – jest on bardzo odżywczy, zawiera wiele przeciwutleniaczy oraz m.in. witaminę E, niezbędną aby zachować paznokcie, włosy, skórę w dobrej kondycji. Danie dla miłośników wschodniej kuchni jak znalazł. ☺ I do tego gotowe w mniej niż 30 minut. Ten rodzaj ryżu jest naprawdę pyszny. Charakteryzuje się długimi, ciemnymi, czarno-brązowymi ziarnami, a jego smak przywołuje aromat orzechowy.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia krewetek z jarmużem, pomidorami i dzikim ryżem

Czytaj dalej…

Ekspresowe śniadanie z owocami na mleku roślinnym


kategoria: śniadanie
tagi: błonnik, Britta, masło orzechowe, mięta, mleczko kokosowe, mleko migdałowe, mleko roślinne, owoce, Sawex, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zdrowie ponoć zaczyna się od żołądka i jelit. Warto na co dzień dbać o dostateczną ilość dobrych składników: błonnika, owoców, warzyw i jedzenia probiotycznego: w postaci kiszonek, czy jogurtów z żywymi kulturami bakterii. Po takim śniadaniu, jakie wam dziś proponuję, spokojnie wytrzymacie do kolejnego posiłku. Zawartość w granulkach i ta występująca naturalnie w owocach zapewni wam uczucie sytości na kilka godzin.

Wiosna w pełni i mamy coraz większy dostęp do zdrowych owoców, które cudownie wzbogacają pierwszy posiłek dnia. Pamiętajmy jednak, że błonnik potrzebuje do towarzystwa wodę, aby mógł swoją „szczoteczką” wymieść niepotrzebne składniki. Spożywanie większych ilości błonnika, ale bez towarzystwa płynów, powoduje odwrotny efekt – powodując m.in. zaparcia.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia ekspresowego śniadania z owocami na mleku roślinnym

Czytaj dalej…

Suflet serowy


kategoria: śniadanie
tagi: cheddar, gałka muszkatołowa, jajka, Łowicz, masło, parmezan, róża, suflet, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

W nadchodzący weekend proponuję troszeczkę się porozpieszczać. Już od rana możecie być w dobrym humorze, a to dzięki przygotowaniu dla siebie i najbliższych smacznego śniadania. Ucieszą się zwłaszcza ci z Was, którzy lubią poeksperymentować ze smakami. Tym razem przyrządziłam lekki, serowy suflet z aromatami wiosny i lata ukrytymi w nowym dżemie Wiśnia z płatkami róży od marki Łowicz. Choć suflet wymaga precyzyjnego wykonania według przepisu, to niech Was nie przestraszy cały proces, który wcale nie jest zbyt skomplikowany. ☺

Dżemy z serii owocowo-kwiatowych Łowicz znajdziecie już na półkach sklepowych. Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.

Fotografia sufletu serowego

Czytaj dalej…

Focaccia z tuńczykiem


kategoria: chleb
tagi: focaccia, Index Food, kuchnia włoska, mąka pszenna, oliwa, pomidory, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lubię to! Idealnie nadaje się na kolację, zwłaszcza teraz, gdy za oknami plucha. Focaccia tylko z pozoru wydaje się trudna. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, która zostanie wynagrodzona, gdy siądziemy do uczty. ☺ Polecam serdecznie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia focaccii z tuńczykiem

Czytaj dalej…

Wafle słonecznikowe z awokado i jajkiem poszetowym


kategoria: śniadanie
tagi: awokado, Britta, cebula, cebula czerwona, jajka, pomidory, Sawex
autor: Joanna Komorowska

Wraz z pierwszymi wiosennymi słonecznymi dniami staramy się jeść mniej kalorycznie, ale za razem dostarczając organizmowi to, co najlepsze. Dzisiaj proponuję wam połączenie dietetycznych wafli słonecznikowych z awokado i warzywami, do tego zachęcam do przygotowania jajek poszetowych. Nie jest to tak trudne, na jakie wygląda. Dołóżmy do tego porcję owoców i mamy pyszny posiłek.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.

Fotografia wafli słonecznikowych z awokado i jajkiem poszetowym

Czytaj dalej…

Zielone Smoothie


kategoria: śniadanie
tagi: banan, chilli, kiwi, koktajl, limonka, nasiona konopi, seler naciowy, smoothie, szpinak, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kto zagra ze mną w zielone? Zielony koktajl warzywno-owocowy poleca się na śniadanie. Warto swoje menu wzbogacić o porcję zdrowia już z rana. Taka dawka witamin i minerałów działa jak miotełka, usuwając zbędny balast z naszego organizmu. Zachęcam Was do miksowania. Kiedy to robić, jak nie teraz, gdy dostęp do składników będzie z dnia na dzień coraz szerszy?

Fotografia Zielonego Smoothie

Czytaj dalej…

Serniko-jabłecznik ekspresowy


kategoria: ciasto
tagi: deser, galaretka, jabłka, limonka, owoce, ser biały, truskawki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na dzisiejszy pierwszy dzień wiosny proponuję wam prosty, ekspresowy, tylko 6-składnikowy serniko-jabłecznik. Przy dobrej organizacji pracy przygotowanie go zajmie wam nie więcej niż 2 godziny. Ciasto jest przyjemnie cytrynowe, z grubą warstwą sera i jabłek. Kto się z Was skusi? ☺

Fotografia serniko-jabłecznika ekspresowego

Czytaj dalej…

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem


kategoria: makaron
tagi: bazylia, bezglutenowe, chilli, czosnek, imbir, Index Food, jarmuż, krewetki, kuchnia włoska, makaron, mleczko kokosowe, oliwa, pomidory, spaghetti, szalotka
autor: Joanna Komorowska

Mniammmmm… To jest dobre! Do tego szybkie w przygotowaniu, aromatyczne, bezglutenowe, dzięki użyciu odpowiedniego makaronu. Po prostu odjazd! Takie lekkie dania przywołują i zaklinają wiosnę.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia spaghetti bezglutenowego z krewetkami i jarmużem

Czytaj dalej…

Soki owocowe Andros – recenzja


kategoria: recenzje
tagi: ananas, Andros, grapefruit, mandarynka, pomarańcza, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam Was do krainy soków, pełnych witamin i mikroelementów, bez dodatków w postaci cukru czy sztucznych konserwantów. Pochodzące z Francji soki Andros produkowane są z najwyżej jakości owoców z rodzimych upraw, a technika wyciskania gwarantuje, że dostarczamy swojemu organizmowi to co najlepsze.

Fotografia soków Andros

Czytaj dalej…

Kotlety jajeczno-jaglane


kategoria: obiad
tagi: Index Food, jajka, kasza, kasza jaglana, koperek, kuchnia włoska, oliwa, orzechy, pomidory, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza propozycja na obiad jest lekka, smaczna, aromatyczna od koperku i pachnie wiosną. Idealne danie na szybko. Wieczorem ugotujcie kaszę i jajka. Następnego dnia będziecie musieli jedynie wymieszać składniki i usmażyć. Nie zapomnijcie o solidnej porcji świeżych warzyw. Jeżeli kotlety opanierujecie w mielonych orzechach zamiast bułki tartej, to otrzymacie danie w pełni bezglutenowe.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Kotlety jajeczno-jaglane na patelni. Oliwa Olitalia Extra Vergine, pomimory koktajlowe półsuszone Ponti

Czytaj dalej…

Zabajone mango


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, deser, Index Food, jajka, karnawał, kuchnia włoska, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Zabajone (zabaglione) to typowo włoski deser, najczęściej podawany z likierem alkoholowym. Ja przygotowałam wersję bez alkoholu, likier zastąpiłam syropem Sunquick Mango. Taka wersja idealnie wpasowuje się w karnawał, na deser dla kierowców, czy też dzieci. Dodałam do niego mrożone owoce, oraz biszkopty. Jest to tylko moja propozycja, możecie rozwinąć fantazję.

Wybierając jajka warto kupić te ekologiczne, lub od znanej osoby, hodującej kury. Deser można podawać ciepły, my jednak (ze względu na sesję foto) zjedliśmy go chłodnego. Poprawka, to Jagoda, nasza młodsza córka, wchłonęła oba pucharki, my liznęliśmy łyżeczki… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia deseru zabajone mango

Czytaj dalej…

Witajcie w nowym roku


kategoria: o blogu
autor: Rafał Komorowski

Ledwo się człowiek obróci, a tu mijają kolejne Święta i Sylwester. Miniony rok 2016 był dla nas bardzo wyczerpujący. Zarówno pod względem zawodowym (dużo pracy), jak i prywatnym (sporo rodzinnych spraw, problemów zdrowotnych oraz nieuniknionych przedsięwzięć i obowiązków). Niestety ucierpiał na tym blog, na którym ostatni wpis jest z początku października… W świecie współczesnych mediów społecznościowych to niemal śmierć. ☺

Fotografia Colocheckera na patelni ☺

Czytaj dalej…

Polędwica w winie podana na płatach lasagne z pesto i fasolką


kategoria: danie mięsne
tagi: cebula, cebula czerwona, czosnek, fasolka szparagowa, Index Food, kuchnia włoska, makaron, pesto, polędwica wieprzowa, rozmaryn, sałata, wieprzowina, wino
autor: Joanna Komorowska

Eleganckie danie, idealne na proszony obiad czy kolację. Zachwyci męża, zachwyci też teściową. Dzięki marynowaniu mięsa w winie i rozmarynie jest ono soczyste, mięciutkie, aromatyczne. Świetnie komponuje się z proponowanymi dodatkami. Kolejnym plusem jest szybki czas przygotowania. Same czynności w kuchni nie powinny zająć wam więcej niż 20 minut (oczywiście plus czas marynowania).

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia polędwicy w winie podanej na płatach lasagne z pesto i fasolką

Czytaj dalej…

Biała pizza ze szparagami i anchois


kategoria: pizza
tagi: anchois, bazylia, gorgonzola, Index Food, kuchnia włoska, mąka pszenna, mozzarella, oliwa, oliwki, pomidory koktajlowe, szparagi
autor: Joanna Komorowska

Moimi ulubionymi dodatkami do pizzy są anchois i papryka pepperoni. Lubię, gdy pizza jest pikantna, a odrobina anchois podkręca jej smak. Dzisiejszą pizzę serwowałam mojej rodzince, więc ograniczyłam się jedynie do anchois, ale za to wzbogaciłam ją szparagami i białym sosem, który świetnie zastępuje tradycyjny. Lekko skropiona przed podaniem oliwą truflową pizza sprawia, że danie smakuje wybornie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia białej pizzy ze szparagami i anchois

Czytaj dalej…

Śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, deser, Magazyn Kocioł, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka owsiana, masło, migdały, owoce, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czyżby już jesień? Za oknem od kilku dni chłodno, pochmurno, bardziej nostalgicznie. W sklepach królują śliwki, gruszki, pomidory. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię ten okres, przechodzenie w kolejną porę roku, w jesień. Początki potrafią być naprawdę śliczne. Aby osłodzić trochę wieczorne chłody, mam dla Was ciepłe, pachnące zapiekane śliwki, z orzechowo-owsianą chrupiącą kruszonką. Aby przygotowanie crumble było szybsze, przygotujcie sobie więcej kruszonki i używajcie, gdy tylko najdzie Was ochota na nie.

Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia śliwek pod kruszonką migdałowo-owsianą

Czytaj dalej…

Cukinia faszerowana wołowiną, pomidorami i kaparami


kategoria: danie mięsne
tagi: cukinia, cytryna, czosnek, Index Food, kapary, kuchnia włoska, mozzarella, pomidory, pomidory suszone, rozmaryn, szalotka, szybkie danie, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Szybkie, aromatyczne, dietetyczne danie. Właśnie teraz cukinie i pomidory mają ten najlepszy, unikalny aromat, którego nie poczujecie zimą czy też wiosną. Warto więc z nich przygotowywać jak najwięcej potraw, poddając je minimalnej obróbce cieplnej. Moja cukinia jest lekko chrupiąca, pachnąca latem. Przygotowanie tego dnia nie zajmie wam dużo czasu, poza tym możecie je przygotować wieczorem, schować do lodówki, a przed posiłkiem tylko zapiec. Jest to danie bezglutenowe, niskokaloryczne. Dopełnieniem którego jest lekka sałatka.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia cukinii faszerowanej

Czytaj dalej…

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii


kategoria: danie rybne
tagi: cebula, cukinia, cytryna, czosnek, Index Food, kasza, kasza jaglana, kuchnia włoska, pomidory, skórka cytrynowa, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Ponoć większość osób nie lubi ryb. Właśnie jedna z blogerek mnie uświadomiła… Ja jednak w swoim otoczeniu bliższym i dalszym mam praktycznie samych miłośników ryb. W różnych formach – od śledzia, poprzez dorsze, pstrągi, na tuńczykach i łososiach skończywszy. A Wy do jakiej kategorii należycie? Jadacie, czy omijacie skrzętnie? Czy tylko jedna porcja, raz w roku nad morzem i druga w Wigilię? ☺

Dla większych i mniejszych miłośników ryb proponuję pulpeciki z tuńczyka (szukajcie tego w słoiczkach!), kaszy jaglanej z pięknym aromatem cytryny. Dopełnieniem jest lekki sos i makaron… warzywny – cukiniowy. Możecie oczywiście użyć innego makaronu, ale ten cukiniowy świetnie komponuje się z całością, dając nam lekkie danie, bezglutenowe. Proponuję kupić za niewielkie pieniądze temperówkę do warzyw i tworzyć makarony: marchewkowe, cukiniowe, pietruszkowe. Można oczywiście użyć deski i noża, ale taki zakup szybko wam się zwróci, a wzbogacicie swoje menu o kolejne porcje warzyw. Możecie dodawać taki makaron do zup, sałatek czy drugich dań.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia pulpetów z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

Czytaj dalej…

Strona 16 z 24 << >>