Makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim
6 września 2016
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Propozycja na pyszny obiad. Nie napracujecie się nad nim zbyt wiele. A efekt – cudo! Bakłażan, pomidorki, odrobina wina i serek kozi. Do tego kilka przypraw, makaron i gotowe – obiad podany. ☺
Przepis przygotowałam do 13. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Kocioł nr 13
6 września 2016
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Zapraszam do trzynastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:
- dania ze śliwką w roli głównej
- dania z bakłażanem w roli głównej
- wywiad z Katarzyną Daniłowicz – pierwszą w Polsce Kobietą Top Chefem (zdjęcia robił mój Rafał)
- reportaż z Owoców Lutyni
- przepisy na przeziębienie.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺
Moje przepisy w tym numerze to: makaron z bakłażanem, pomidorami i serem kozim oraz śliwki pod kruszonką migdałowo-owsianą. Niebawem na blogu. Zapraszam do lektury!
Zupka chińska
25 sierpnia 2016
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Idealne danie do zabrania ze sobą do pracy czy na uczelnię. Wystarczy wrzątek i po chwili mamy fajny, smaczny posiłek. Dzień wcześniej tylko ok. 15 minut zajmie nam przygotowanie słoika, który przechowany w lodówce, pozwoli nam dnia następnego cieszyć się aromatycznym, gorącym posiłkiem. Możecie przygotować je w wersji z mięsem, wegetariańskiej, wegańskiej czy z owocami morza. Możecie eksperymentować z dodatkami. Jeśli użyjecie sosu sojowego bez glutenu, uzyskacie wówczas danie bezglutenowe.
Kiszona papryka
13 sierpnia 2016
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Co jak co, ale kiszonki to ja po prostu kocham. Kiszę co się da, a da się wiele. O dobroczynnym działaniu bakterii fermentacyjnych wiemy wszyscy. Sklepy raczej nie oferują prawdziwie kiszonych warzyw, jedynie kwaszone z octem i innymi polepszaczami, przyspieszaczami kwaszenia. Warto więc poświęcić kilka minut na przygotowanie słoika pełnego zdrowia.
Dzisiaj proponuję wam przepyszną paprykę kiszoną. Kisi się ją podobnie jak ogórki, ja dodałam do niej czosnek, koper oraz paprykę chilli. Możecie dodać także gorczycę (½ łyżeczki na słoik), liście laurowe, ziele angielskie, chrzan. Mi przygotowanie tych 2 słoików zajęło ok. 20 minut i użyłam 5 większych papryk. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż uzależnione to jest od ilości i wielkości słoików, które użyjecie. Wodę spod ukiszonej papryki oczywiście wypijamy. ☺ Świetnie smakuje wymieszana z zimną, gazowaną wodą.
Dietetyczny koktajl z owocami, nasionami konopi i owocami goji
12 sierpnia 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Po bułeczkach przyszła pora na coś lżejszego i zdrowszego. Korzystając z sezonu zmiksowałam maliny, borówki i banana z nasionami konopi oraz owocami goji. Do tego szklanka jogurtu naturalnego (lub mleka bez laktozy) i możemy się cieszyć pożywnym i pysznym koktajlem bez odrobiny cukru. Polecam na drugie śniadanie czy podwieczorek.
Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam mój koktajl.
Drożdżówki z porzeczkami
11 sierpnia 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Już dziś podsyłam wam przepis, który śmiało możecie przygotować na weekendowe śniadanie. Przepis jest prosty, 5 minut urabiania ciasta i około godzina czekania aż wyrośnie. Ja przygotowałam je z porzeczkami, ale możecie wykorzystać inne owoce: maliny, jagody, borówki czy morele. Proponuję zrobić z podwójnej porcji, bo znikają w mgnieniu oka. ☺ Niemal równie dobrze smakują na drugi dzień.
Pierogi z soczewicą i kozim serem
10 sierpnia 2016
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Lubimy takie proste dania jak pierogi. Gdyby czasu było więcej, zapewne częściej gościłyby na naszym stole. Pomimo że jest to danie bez mięsa, bardzo moim dzieciom smakowało, a staramy się ostatnio mięso w diecie ograniczać. Rafałowi i tak wszystko co zrobię, to smakuje. ☺ Dzisiejsze połączenie składników może Was zaskoczyć, choć wydaje się banalne, ale smakiem naprawdę zachwyca.
Danie przygotowałam wraz z Lidl Polska. Do końca tygodnia w sklepach Lidl możecie kupić produkty z linii Bio (wybór jest naprawdę duży) i właśnie z nich przygotowałam moje pierożki. Czerwona soczewica, kozi twardy ser, cebulka i dobra mąka robią swoje. Do tego szklaneczka kefiru i pyszny obiad gotowy. Dodanie do ciasta masła powoduje, że ciasto jest bardzo elastyczne, łatwo się wałkuje i nie wysycha.
Kompot z czerwonych porzeczek
21 lipca 2016
kategoria:
napoje
tagi:
autor:
Niby wszyscy wiemy, że soki w kartonach i napoje kolorowe to bomby cukrowo-chemiczne. Niewiele znajdziemy takich napojów, które z czystym sumieniem możemy wypić sami, czy podać dziecku. Dlatego u mnie w domu staram się gotować kompoty (w sezonie częściej), przygotowuję lemoniady owocowe, czy cytrynowo-miętowe. Staram się wówczas unikać zwykłego rafinowanego cukru. Świetnie w takich napojach sprawdza się ksylitol (cukier brzozowy) mający o połowę mniej kalorii niż cukier. Istotną jego cechą jest też fakt, że nie powoduje próchnicy. Można też po przestudzeniu dosłodzić napój miodem, ale tylko wtedy, gdy płyn ma mniej niż 40°C. Powyżej tej temperatury miód traci swe dobroczynne właściwości. Dzisiaj prezentuję wam kompot z czerwonej porzeczki, ale możecie go przygotować z praktycznie dowolnego owocu. Teraz w sezonie świetnie sprawdzą się porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, brzoskwinie, papierówki (tutaj można kompot wzbogacić o cynamon) itp. Taki kompot po przestudzeniu i dodaniu kostek lodu świetnie chłodzi i gasi pragnienie.
Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Pizza chłopska
14 lipca 2016
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Moja rodzina to kabanożercy. Ile nie kupię, tyle zjedzą. Tym razem jednak udało mi się ukryć kilka opakowań i przyrządziłam im pizzę na bogato, z kabanosami Henryka Kani. Są to kabanosy pieczone, kruche, aromatyczne. Według producenta na 100 g produktu użyto 168 g mięsa. Dodatkowym plusem jest opakowanie, eleganckie i nowatorskie. Dzięki niemu kabanosy nie wymagają do przechowywania warunków chłodniczych. Możecie tę pizzę przygotować na cienkim cieście, ale jeśli jesteście zwolennikami grubszego ciasta, także takie można z tego przepisu uzyskać. Wystarczy rozwałkowane ciasto umieścić w foremki, przykryć ściereczką i ok. 30 minut cierpliwie czekać, aż nam podrośnie.
Przepis powstał we współpracy z firmą Henryk Kania.
Pleśniak z czerwoną porzeczką
8 lipca 2016
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Nie piekę zbyt często ciasta. Ale w sezonie letnim robię to częściej niż w innych miesiącach. Lato rządzi się innymi prawami. Pleśniak możecie upiec w dowolnym miesiącu roku, ale teraz posypany świeżymi owocami – ma to COŚ! Dziś proponuję wam powrót do dawnego przepisu, który niegdyś często gościł na naszych polskich stołach. Wydaje się dosyć trudne w wykonaniu, jednak idąc krok po kroku ze mną, na pewno wam się uda. Poczęstowana nim teściowa stwierdziła, że częściej muszę piec takie ciasta ☺ – czyli dobre…
Przepis przygotowałam do 12. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Kocioł nr 12
7 lipca 2016
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Zapraszam do dwunastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:
- dania z porzeczką w roli głównej
- dania z bobem w roli głównej
- wywiad z Eweliną Żygadło z Milejowego Pola (zdjęcia robił mój Rafał)
- reportaż z gospodarstwa pani Ireny Piechoty
- recenzję Świeże Na Talerze.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺
W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: pleśniak z porzeczkami oraz kompot z czerwonych porzeczek. Niebawem na blogu. Zapraszam!
Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą
16 czerwca 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Na dzisiejszy meczyk możecie przygotować takie ślimaczki-naleśniczki. Pyszne połączenie ricotty, łososia wędzonego i szpinaku. Naleśniki warto usmażyć wcześniej. Do tego garść świeżych warzyw i pyszna kolacja gotowa. POLSKA DO BOJU!!!
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami
25 maja 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut. Sprawdźcie też inne, podobne moje propozycje – znajdziecie je pod tagiem szakszuka.
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Podudzia kurczaka w ciemnym piwie
22 maja 2016
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Lubię dania, które „same” się robią. Wystarczy je tylko przyprawić, zamarynować i poczekać aż się upieką. W tym czasie można poczytać lub poleniuchować. ☺ Dzisiejsze danie zachwyci Was delikatnością mięsa i łagodną jego goryczką. Świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Tosty francuskie na śniadanie
18 maja 2016
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Nie wiem jak Wy, ale ja mimo diety chyba bym się takiemu śniadaniu nie oparła. ☺ Zwłaszcza podanemu do łóżka. ☺ Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową na nadchodzący weekend. Możecie śmiało użyć kilkudniowe pieczywo, ja tutaj użyłam słodką chałkę. Do tego garść świeżych owoców, odrobina miodu i akumulatory naładowane na kilka dobrych godzin…
Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Kocioł nr 11
17 maja 2016
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Zapraszam do jedenastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:
- dania z piwem w roli głównej
- dania ze szpinakiem w roli głównej
- wywiad z Kubą Korczakiem (zdjęcia robił mój Rafał)
- reportaż ze Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry
- recenzję Browaru Chrząstawa.
Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺
W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą, szaszukę ze szpinakiem i pomidorami, podudzia kurczaka w ciemnym piwie oraz tosty francuskie na śniadanie. Niebawem na blogu. Zapraszam!
Sernik z rabarbarem
1 maja 2016
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Miałam naprawdę bardzo trudny tydzień, wczoraj dla zapomnienia o problemach zabrałam się za porządki i upiekłam coś naprawdę pysznego, na osłodę. Sernik, ale jaki? Z wiosennym zwiastunem ciepła, truskawek, szparagów itp. – z rabarbarem! Coś fantastycznego. A po dobrym cieście, dzisiaj od rana dobre wieści. ☺ Po prawie dwóch tygodniach odnalazł się nasz kochany kotek Kropka. Szczęśliwie nam się maj zapowiada.
Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik jest delikatny z nutą wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Szybki w przygotowaniu. Nie musicie nic miksować, ucierać. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Tylko kilka minut pracy!
Grillowe przepisy dla Tesco
30 kwietnia 2016
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Pogoda w długi majowy weekend miała nas nie rozpieszczać. Ale jednak we Wrocławiu temperatura i słoneczko dziś zagościły. Może zostaną z nami na kilka kolejnych dni. Dla Tesco Polska przygotowaliśmy kilka przepisów grillowych, które możecie wypróbować. Przepisy sprawdzone i bardzo smaczne! Zapraszam na Smaczną Stronę.
Mercato, gwarancja dobrego, włoskiego smaku
28 kwietnia 2016
kategoria:
recenzje
autor:
Na początku marca, wraz z mężem i zaprzyjaźnioną blogerką Joanną Krzewińską (Królestwo Garów) i jej mężem – Piotrem, mieliśmy okazję gościć w restauracji Mercato na ulicy Pięknej 15 w Warszawie. Drugą lokalizację restauracji znajdziecie na ulicy Próżnej 7. Dwie restauracje w centrum Warszawy, w uroczych kamieniczkach.
Wielkanocne przepisy dla Tesco
22 marca 2016
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Święta Wielkanocne już za kilka dni. Zapraszam Was do galerii zdjęć i przepisów przygotowanych przez nas dla Tesco. Nasze zdjęcia i przepisy znajdziecie na witrynach i aplikacjach Tesco: Smaczna Strona oraz Zdrowy Apetyt. Znajdziecie też je w nowym wydaniu Kulinarium Tesco. Wszystkie przepisy są przepyszne, przetestowane przez moją rodzinę i warte grzechu! ☺