Naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, łosoś, łosoś wędzony, Magazyn Kocioł, pomidory koktajlowe, ricotta, szpinak, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Na dzisiejszy meczyk możecie przygotować takie ślimaczki-naleśniczki. Pyszne połączenie ricotty, łososia wędzonego i szpinaku. Naleśniki warto usmażyć wcześniej. Do tego garść świeżych warzyw i pyszna kolacja gotowa. POLSKA DO BOJU!!!

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia naleśników ze szpinakiem, łososiem i ricottą

Czytaj dalej…

Szakszuka ze szpinakiem i pomidorami


kategoria: śniadanie
tagi: cebula, czarnuszka, czosnek, jajka, Magazyn Kocioł, pomidory koktajlowe, szakszuka, szpinak, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Co powiecie na ciepłe śniadanie? Ja często takie podaję swojej rodzinie. Dzisiejsza propozycja to danie lekkie, pożywne i bogate w białko i warzywa. Szakszuka to danie z kuchni tunezyjskiej i oznacza w dokładnym tłumaczeniu „wielki bałagan”. Danie to najlepiej przygotowywać na małych patelniach, np. do naleśników i serwować prosto z patelni. Szakszukę przygotujecie w mniej niż 20 minut. Sprawniejsi poradzą sobie w 10 minut. Sprawdźcie też inne, podobne moje propozycje – znajdziecie je pod tagiem szakszuka.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Szakszuka na patelni, jajka, pomidory, szpinak, cebula, czosnek, czarnuszka

Czytaj dalej…

Podudzia kurczaka w ciemnym piwie


kategoria: danie mięsne
tagi: kurczak, Magazyn Kocioł, miód, piwo, rozmaryn
autor: Joanna Komorowska

Lubię dania, które „same” się robią. Wystarczy je tylko przyprawić, zamarynować i poczekać aż się upieką. W tym czasie można poczytać lub poleniuchować. ☺ Dzisiejsze danie zachwyci Was delikatnością mięsa i łagodną jego goryczką. Świetnie sprawdzi się ze świeżym pieczywem i lekką sałatką.

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia podudzi kurczaka w ciemnym piwie

Czytaj dalej…

Tosty francuskie na śniadanie


kategoria: śniadanie
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, miód, syrop klonowy, szybkie danie, tosty, truskawki, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie wiem jak Wy, ale ja mimo diety chyba bym się takiemu śniadaniu nie oparła. ☺ Zwłaszcza podanemu do łóżka. ☺ Dzisiaj mam dla Was propozycję śniadaniową na nadchodzący weekend. Możecie śmiało użyć kilkudniowe pieczywo, ja tutaj użyłam słodką chałkę. Do tego garść świeżych owoców, odrobina miodu i akumulatory naładowane na kilka dobrych godzin…

Przepis przygotowałam do 11. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia tostów francuskich na śniadanie

Czytaj dalej…

Kocioł nr 11


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do jedenastego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania z piwem w roli głównej
  • dania ze szpinakiem w roli głównej
  • wywiad z Kubą Korczakiem (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż ze Spółdzielni Mleczarskiej KaMos z Kamiennej Góry
  • recenzję Browaru Chrząstawa.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: naleśniki ze szpinakiem, łososiem i ricottą, szaszukę ze szpinakiem i pomidorami, podudzia kurczaka w ciemnym piwie oraz tosty francuskie na śniadanie. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 11, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Sernik z rabarbarem


kategoria: ciasto
tagi: deser, jajka, rabarbar, ser biały, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miałam naprawdę bardzo trudny tydzień, wczoraj dla zapomnienia o problemach zabrałam się za porządki i upiekłam coś naprawdę pysznego, na osłodę. Sernik, ale jaki? Z wiosennym zwiastunem ciepła, truskawek, szparagów itp. – z rabarbarem! Coś fantastycznego. A po dobrym cieście, dzisiaj od rana dobre wieści. ☺ Po prawie dwóch tygodniach odnalazł się nasz kochany kotek Kropka. Szczęśliwie nam się maj zapowiada.

Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu, bo warto. Sernik jest delikatny z nutą wanilii i kwaskowatym rabarbarem. Szybki w przygotowaniu. Nie musicie nic miksować, ucierać. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Tylko kilka minut pracy!

Fotografia sernika z rabarbarem

Czytaj dalej…

Grillowe przepisy dla Tesco


kategoria: grill
tagi: bazylia, boczek, botwinka, bruschetta, camembert, cieciorka, dietetyczne, fenkuł, grzyby, imbir, kasza, kasza jaglana, łosoś, maliny, mozzarella, oliwki, pesto, pomidory, rabarbar, roszponka, ryba, sałata, Smaczna Strona, stek, szybkie danie, Tesco, truskawki, wegańskie, wegetariańskie, wieprzowina, wino, wołowina, Zdrowy Apetyt
autor: Joanna Komorowska

Pogoda w długi majowy weekend miała nas nie rozpieszczać. Ale jednak we Wrocławiu temperatura i słoneczko dziś zagościły. Może zostaną z nami na kilka kolejnych dni. Dla Tesco Polska przygotowaliśmy kilka przepisów grillowych, które możecie wypróbować. Przepisy sprawdzone i bardzo smaczne! Zapraszam na Smaczną Stronę.

Kolaż zdjęć 7 przepisów

Czytaj dalej…

Mercato, gwarancja dobrego, włoskiego smaku


kategoria: recenzje
autor: Joanna Komorowska

Na początku marca, wraz z mężem i zaprzyjaźnioną blogerką Joanną Krzewińską (Królestwo Garów) i jej mężem – Piotrem, mieliśmy okazję gościć w restauracji Mercato na ulicy Pięknej 15 w Warszawie. Drugą lokalizację restauracji znajdziecie na ulicy Próżnej 7. Dwie restauracje w centrum Warszawy, w uroczych kamieniczkach.

Mercato, gwarancja dobrego, włoskiego smaku

Czytaj dalej…

Wielkanocne przepisy dla Tesco


kategoria: Wielkanoc
tagi: anchois, awokado, babeczki, bazylia, bezglutenowe, boczek, budyń, bulion, ciasto drożdżowe, ciasto francuskie, cukinia, cytryna, czekolada, deser, dietetyczne, do kanapek, galaretka, gorgonzola, groszek, grzyby, jajka, jajka przepiórcze, jogurt grecki, kajmak, kakao, kapusta, kasza, kasza pęczak, krewetki, ksylitol, Kulinarium, kurczak, łosoś, majonez, mąka kukurydziana, mąka pszenna, mąka ryżowa, marchewka, migdały, olej rzepakowy, orientalne, owoce morza, papryka, pascha, pasta, polędwica wieprzowa, pomidory, pomidory koktajlowe, roszponka, rozmaryn, ryba, rzodkiewka, ser biały, skórka pomarańczowa, słonecznik, Smaczna Strona, szpinak, szybkie danie, tartaletki, Tesco, truskawki, twaróg, wanilia, wegetariańskie, Wielkanoc, wieprzowina, wieprzowina, wiśnie, wysokobiałkowe, wysokobłonnikowe, Zdrowy Apetyt, ziemniaki
autor: Joanna Komorowska

Święta Wielkanocne już za kilka dni. Zapraszam Was do galerii zdjęć i przepisów przygotowanych przez nas dla Tesco. Nasze zdjęcia i przepisy znajdziecie na witrynach i aplikacjach Tesco: Smaczna Strona oraz Zdrowy Apetyt. Znajdziecie też je w nowym wydaniu Kulinarium Tesco. Wszystkie przepisy są przepyszne, przetestowane przez moją rodzinę i warte grzechu! ☺

Kolaż zdjęć 25 przepisów

Czytaj dalej…

Jajka marynowane z anchois


kategoria: Wielkanoc
tagi: anchois, jajka, koperek, majonez, rzodkiewka, szybkie danie, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj mam dla Was propozycję na Wielkanocne śniadanie – marynowane jajka z anchois. Pyszne i do tego pięknie prezentujące się na świątecznym stole. Przygotowanie ich to 10 minut, plus czas marynowania, np. cała noc. Do zamarynowania możecie użyć samodzielnie ukiszonego barszczu lub po prostu barszcz z kartonu.

Fotografia jajek marynowanych z anchois

Czytaj dalej…

Aromatyczna zupa na koniec zimy


kategoria: zupa
tagi: cebula, chilli, cieciorka, curry, czosnek, groszek, kumin, kurkuma, passata pomidorowa, pomidory, szybkie danie, wegańskie, wegetariańskie, zupa
autor: Joanna Komorowska

Na końcówkę zimy polecam wam pyszną, rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę. Pomysł na nią pojawił się podczas jednej z sesji fotograficznych dla Ikei. Próbując sos do wegańskich klopsików, pachnących kuchnią orientalną, stwierdziłam, że można temat pociągnąć dalej i stworzyć samodzielne danie, które będzie nawiązywało do tego sosu i kuchni hinduskiej. W zupie znajdziecie moc warzyw i aromatyczne przyprawy. Zupa jest wegańska, ale zapewniam – zadowoli niejednego łasucha. Jeśli najdzie Was ochota, możecie zupę wzbogacić dodając kleks mleczka kokosowego.

Fotografia aromatycznej zupy na koniec zimy

Czytaj dalej…

Jesienny Kołobrzeg – zdrowo, naturalnie i regionalnie


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Za oknami szaruga, mgły, deszcz, gdzieniegdzie śnieg… A ja chcę zaprosić Was do pełnego słońca jesiennego Kołobrzegu, na drugą część relacji ze spotkania blogerskiego, które odbyło się w dniach 23–25.10.2015 w Hotelu ProVita Wellness. Pobyt nasz to nie tylko relaks, ale i zapoznanie się z lokalnymi produktami, ich dostawcami, producentami oraz ze wspaniałą kuchnią hotelową oraz bogatą ofertą win. Pierwsza część relacji, dotycząca hotelu i jego oferty i osiągnięć kulinarnych – tutaj.

Fotografia Jesiennego Kołobrzegu

Czytaj dalej…

Suflet czekoladowy z chilli


kategoria: deser
tagi: chilli, czekolada, czekolada gorzka, deser, jajka, Magazyn Kocioł, masło, suflet, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Upieczenie idealnego sufletu to nie lada wyzwanie. A jeszcze jego sfotografowanie, gdy opada on w mgnieniu oka, to dopiero problem. Mój suflet jest lekko płyny w środku, z wyczuwalną nutką chilli. Przepyszny. Podawajcie go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia sufletu czekoladowego z chilli

Czytaj dalej…

Naleśniki od podstaw


kategoria: kuchenne ABC
tagi: jajka, Magazyn Kocioł, masło klarowane, naleśniki
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj znowu coś dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Będzie to przepis na naleśniki idealne. Jeśli wykonacie krok po kroku, to na pewno naleśniki wam wyjdą i naprawdę będą smakowały. Możecie przełożyć je owocami, twarożkiem, konfiturą czy w wersji wytrawnej podać z farszem mięsnym lub warzywnym.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia naleśników

Czytaj dalej…

Szybka polędwica z tapenadą i szynką Prosciutto


kategoria: danie mięsne
tagi: czosnek, kapary, Lidl, makaron, oliwa, oliwki, papryka ostra, papryka pepperoni, parmezan, polędwica wieprzowa, prosciutto, szpinak, szybkie danie, tapenada, wieprzowina
autor: Joanna Komorowska

Mam dla Was pyszne, szybkie danie, które zaspokoi podniebienia największych smakoszy. Wraz z firmą Lidl przygotowałam aromatyczną polędwicę z pikantnym makaronem. Szybko, smacznie i aromatycznie. Wypróbujcie ten przepis, a nie zawiedziecie się.

Produkty z serii Italiamo potrzebne do wykonania dania kupicie do końca tygodnia w sklepach Lidl. Przepis powstał we współpracy z firmą Lidl.

Fotografia Szybkiej polędwicy z tapenadą i szynką Prosciutto

Czytaj dalej…

Konkurs na karnawałowe danie w stylu włoskim – wyniki


kategoria: konkursy
tagi: kuchnia włoska, Lidl
autor: Joanna Komorowska

Nadszedł czas na rozwiązanie naszego konkursu. Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia. Zaprezentowaliście wiele możliwości przygotowania dania, które będzie smaczne, ale czas spędzony w kuchni nie będzie długi. Przekrój pomysłów był szeroki, od prostych przekąsek, które łatwo wziąć do ręki podczas imprezy i schrupać między tańcami, aż po dania wymagające talerza i widelca, w zamian za co odwdzięczające się wspaniałym smakiem.

Czytaj dalej…

Konkurs na karnawałowe danie w stylu włoskim


kategoria: konkursy
tagi: kuchnia włoska, Lidl
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam Was na konkurs. Szybki i smaczny, w stylu włoskim, moim ulubionym.

Przygotuj ekspresowe danie w stylu włoskim, które mógłbyś podać na karnawałowym przyjęciu. Przyślij przepis i zdjęcie swojej potrawy.

Do wygrania 3 zestawy produktów z linii włoskiej, ufundowane przez Lidl Polska. Zwycięzców konkursu wyłonię wraz z rodziną. Liczy się pomysł, oryginalność i atrakcyjność podania. Nie jest to jednak konkurs fotograficzny, nie oczekujemy profesjonalnych zdjęć, chodzi o udowodnienie, że przepis zrealizowaliście. Dania trójki zwycięzców ugotuję i zaprezentuję wam na blogu, oczywiście z zachowaniem autorstwa zwycięzców. Szczegóły w regulaminie konkursu. Przepisy i zdjęcia wysyłajcie na adres mailowy konkurs@apetyt-na-kuchnie.pl. Na zgłoszenia czekamy od jutra (12 stycznia) do 17 stycznia (włącznie). Powodzenia!

Oferta włoska startuje w Lidlu 18 stycznia – wtedy każdy, kto nie zwyciężył w konkursie, będzie mógł zaopatrzyć się w ulubione produkty włoskie samodzielnie w sklepie i przygotować karnawałową imprezę w stylu włoskim.

Włoski konkurs Lidl

Czytaj dalej…

Idealny biszkopt bez proszku do pieczenia


kategoria: kuchenne ABC
tagi: biszkopt, jajka, Magazyn Kocioł, tort
autor: Joanna Komorowska

Od dzisiaj co jakiś czas będę prezentowała wam przepisy od podstaw, dla tych z nas, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią. Przepisy te znajdą się w blogowej kategorii „Kuchenne ABC”.

Na pierwszy ogień idzie biszkopt pszenny, bez proszku do pieczenia. Przepis jest prosty w realizacji, jeżeli wykonacie dokładnie – na pewno wypiek wam się uda. Ciasto pięknie wyrasta, nie wybrzusza się.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia idealnego biszkoptu bez proszku

Czytaj dalej…

Kocioł nr 9


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do dziewiątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • dania z czekoladą w roli głównej
  • dania z soczewicą w roli głównej
  • wywiad z Barbarą Jakimowicz-Klein (zdjęcia robił mój Rafał)
  • reportaż z młyna w Jordanowie
  • recenzję restauracji Marina.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W numerze tym znajdziecie także i moje przepisy: suflet czekoladowy z chili, naleśniki z mąki pszennej oraz biszkopt. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 9, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Świąteczny piernik z herbatą „Chwila przy kominku” i konfiturą pomarańczową


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, cytryna, Czas Na Herbatę, herbata, jajka, kakao, konfitura pomarańczowa, mąka pszenna, miód, piernik
autor: Joanna Komorowska

Ja już na urlopie świątecznym, ale wam podsyłam piernik last minute, przygotujecie go naprawdę szybko, nie musi dojrzewać, a jest naprawdę przepyszny. Aromat ciasta wzmocniłam herbatą Chwila przy kominku, która znacznie poprawiła smak. Ostudzone ciasto przekładamy konfiturą pomarańczową, polewamy czekoladą oraz ozdabiamy plasterkami pomarańczy. Gotowe ciasto przenieś na ok. 1 godzinę do lodówki, aby konfitura i polewa czekoladowa stężały.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.

Fotografia Świątecznego piernika z herbatą Chwila przy kominku i konfiturą pomarańczową

Czytaj dalej…

Strona 17 z 24 << >>