Zupa gołąbkowa


kategoria: zupa
tagi: gołąbki, kapusta, marchewka, mięso mielone, pomidory, ryż, zupa
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj coś dla miłośników gołąbków. Ale nie ukrywajmy, nie zawsze chce nam się przy nich stać i pracowicie zawijać. Dzisiaj proponuję więc szybką, dietetyczną zupę o smaku gołąbków. Przy dobrej organizacji czasu po 40 minutach macie gotowe danie. Wyśmienicie smakuje także dnia następnego, gdy składniki przegryzą się.

Fotografia zupy gołąbkowej

Czytaj dalej…

Rosół według Sebastiana Olmy


kategoria: zupa
tagi: bezglutenowe, bulion, cebula, kurczak, lubczyk, marchewka, rosół, zupa
autor: Joanna Komorowska

Rosół najczęściej gotuję z kilku rodzajów mięs. Najczęściej jest to indyk, kurczak, wołowina i jak uda mi się kupić – dodaję także kaczkę, pod koniec gotowania dodaję lubczyk, w sezonie świeży, po sezonie mrożony. Dzisiaj jednak chcę z Wami podzielić się przepisem, który pochodzi z warsztatów kulinarnych z Sebastianem Olmą, o których pisałam niedawno. Jest to rosół składający się tylko z jednego rodzaju mięsa – z kurczaka kukurydzianego, wykończony już na talerzach lubczykiem. Rosół ugotowany wg tego przepisu jest klarowny, ma piękną bursztynową barwę i jest naprawdę bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!

Fotografia rosołu wg Sebastiana Olmy

Czytaj dalej…

Pierniczki świąteczne o aromacie herbaty „Opowieść Wigilijna”


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: Boże Narodzenie, Czas Na Herbatę, herbata, jajka, mąka pszenna, miód
autor: Joanna Komorowska

Do Świąt zostały dwa tygodnie, to najwyższa pora aby przygotować pierniczki. Przygotowane teraz i przechowywane w szczelnym pojemniku – w ciągu 1–2 tygodni zmiękną. Pierniczki wzbogacone herbatą są jeszcze bardziej aromatyczne.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem Czas Na Herbatę.

Fotografia Pierniczków świątecznych o aromacie herbaty Opowieść Wigilijna

Czytaj dalej…

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą. Kurczak kukurydziany firmy Drosed


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

Dzisiejsza relacja pochodzi z warsztatów kulinarnych, które odbyły się 7.11.2015 w Warszawie w Cook Up Studio. Prowadził je zwycięzca II edycji Top Chef – Sebastian Olma. Tematem warsztatów dla blogerów kulinarnych był kurczak kukurydziany. Mieliśmy przyjemność gotować i na koniec degustować kurczaka firmy Drosed. Grupa Drosed to jeden z największych producentów drobiu i wyrobów drobiowych w Polsce.

Warsztaty kulinarne z Sebastianem Olmą

Czytaj dalej…

Warsztaty Nespresso Olympus z Kubą Kaźmierczykiem


kategoria: warsztaty
autor: Rafał Komorowski

27 listopada uczestniczyłem w warsztatach fotograficznych współorganizowanych przez firmy Nespresso, Olympus, sklep fotograficzny Notopstryk.pl, prowadzonych przez fotografa Kubę Kaźmierczyka, a odbywających się w Hotelu Monopol we Wrocławiu.

Warsztaty Nespresso Olympus z Kubą Kaźmierczykiem

Na warsztatach tych, przeznaczonych dla blogerów kulinarnych, mogliśmy poznać podstawy fotografii kulinarnej i zapoznać się ze sprzętem Olympusa, wypróbować różne obiektywy tej firmy oraz wykorzystać podczas ćwiczeń sprzęt oświetleniowy udostępniony przez Notopstryk.pl. Goszczący nas salon Nespresso pozwolił nam utrzymać nasze serca na odpowiednio wysokich obrotach, a jedzenie, które fotografowaliśmy podczas ćwiczeń, zapewnili kucharze z hotelu Monopol.

Czytaj dalej…

Makaron marchewkowo-cukiniowy z roladkami z kurczaka


kategoria: danie mięsne
tagi: bazylia, bezglutenowe, chilli, cukinia, cytryna, czosnek, kurczak, Magazyn Kocioł, marchewka, oliwa, pomidory suszone, prosciutto
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj proponuję wam coś lekkiego, a mimo że przepis wygląda na skomplikowany, przygotujecie danie w niecałe 50 minut. Przy czym większa część czasu to pieczenie roladek w piekarniku. Bardzo lubię takie dania, warzywne, z aromatycznym, wilgotnym mięsem. To kiedy gotujecie? ☺

Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia makaronu marchewkowo-cukiniowego z roladkami z kurczaka

Czytaj dalej…

Cynamonowo-gruszkowe muffinki


kategoria: deser
tagi: cynamon, deser, gruszki, kardamon, Magazyn Kocioł, olej rzepakowy, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

A może by tak coś na słodko, na dobry początek dnia? Ja połączyłam cynamon z kardamonem na rozgrzanie, do tego soczyste, sezonowe gruszki. I wyszły przepyszne babeczki, które z powodzeniem możecie zabrać do pracy, czy spakować dzieciom do szkoły. Przepis przygotowałam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia cynamonowo-gruszkowych muffinek

Czytaj dalej…

Kocioł nr 8


kategoria: współpraca
tagi: Magazyn Kocioł
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam do 8. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, w którym znajdziecie między innymi:

  • przepisy z marchewką i cynamonem w roli głównej
  • wywiad z Tomkiem Jakubiakiem
  • chlebki odrywane
  • recenzję restauracji Olszewskiego 128.

Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺

W bieżącym numerze znajdziecie także i moje przepisy: cynamonowo-gruszkowe muffinki oraz makaron marchewkowo-cukiniowy z roladkami z kurczaka. Niebawem na blogu. Zapraszam!

Okładka Kotła nr 8, Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego

Czytaj dalej…

Na zdrowe życie! Hotel Wellness ProVita w Kołobrzegu


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

W dniach 23–25.10 na zaproszenie Hotelu ProVita Wellness miałam zaszczyt przebywać z kilkoma blogerami w Kołobrzegu. Zakwaterowani zostaliśmy w pokojach z dużym tarasem, co jest dużym plusem zwłaszcza latem nad morzem. Dodatkowym atutem mojego pokoju był widok na park i morze. Kładąc się spać, słyszałam jego kojący szum.

Na zdrowe życie! Hotel Wellness ProVita w Kołobrzegu

Na zdrowe życie! Hotel Wellness ProVita w Kołobrzegu

Hotel ProVita stawia na zdrowy styl życia. Począwszy od kuchni, gdzie bazuje się na produktach lokalnych, wprost z pola, sadu czy rybackiego kutra. Jedzenie jest bardzo atrakcyjnie podane, jest smaczne, w bardzo dużej ofercie. Gotują tu najlepsi kucharze, dla nas gotowali i nam towarzyszyli Piotr Buryło i Wiktor Ignaczak. Podczas naszego pobytu ogłoszono, że dwoje kucharzy z Hotelu, Karolina Wiśniewska i Damian Dawidowicz, wzięli udział w V Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Ale Pasztet” w Kliczkowie. Dzięki swoim autorskim daniom zdobyli wszystkie możliwe nagrody podczas konkursu: nominacje do półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016, I miejsce w konkursie głównym i I miejsce za najlepszy tytułowy pasztet. Głównymi składnikami, jakie musiały być zawarte w daniach były: comber z królika, grzyby, owoce leśne i kasza jaglana.

Na zdrowe życie! Hotel Wellness ProVita w Kołobrzegu

Czytaj dalej…

Bruschetta z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiórczym


kategoria: kanapki
tagi: anchois, bruschetta, cebula, cebula czerwona, jajka przepiórcze, kolendra, Lidl, natka pietruszki, oliwa, oliwki, pomidory koktajlowe, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Na początku zeszłego tygodnia Lidl Polska zaskoczył mnie mega paczką produktów z kuchni włoskiej. Niestety choroba nie pozwoliła mi wcześniej powalczyć z tymi produktami.

Dzisiaj na pierwszy ogień poszły produkty proste, ale jak szlachetne. Przygotowałam bruschetę z pysznymi włoskim dodatkami. Całość nie zajmie wam więcej niż 15 minut.

Dziękujemy firmie Lidl Polska za produkty do przepisu.

Fotografia Bruschety z pastą z oliwek, anchois i jajkiem przepiorczym

Czytaj dalej…

Ciasto róża jabłkowa


kategoria: ciasto
tagi: ciasto francuskie, cynamon, cytryna, deser, jabłka, miód, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Macie tak czasami, że chodzi i chodzi za Wami nieokreślony głód? Śledzie nie pomogły, ogórek kiszony też, zajrzałam do szafki, a tam paczka ciasteczek. Oj, nie, nie. Nie będziemy się zapychać byle czym. Zabrałam się za robotę. Jeśli wcześniej przygotowaliście porcje ciasta francuskiego, to teraz jest idealna pora aby je wykorzystać. Ostatecznie można użyć ciasto gotowe. Upieczenie tego ciasta zajmie wam nie więcej niż 60 minut. A jest świetne. ☺

Fotografia ciasta jabłkowego

Czytaj dalej…

Warsztaty kulinarne o smaku dyni. Przepisy


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

W dniu 24.09 miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych, w podwarszawskim Powsinie, na Farmie Dyń (farmadyn.pl). Warsztaty kulinarne prowadzone były pod okiem doświadczonych kucharzy, których nadzorował Sebastian Gołębiewski. Sponsorami przedsięwzięcia byli KikkomanTabasco.

Warsztaty kulinarne o smaku dyni.

Czytaj dalej…

Jesienne warzywa kiszone


kategoria: kiszonki
tagi: cebula, chilli, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalarepa, koper, ogórek, papryka, patison, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj Was zaskoczę. I wrzucę do jednego słoika kilka warzyw, dodam przyprawy, wodę, a po około 10 dniach będziecie mogli zajadać się ze smakiem pysznymi, jesiennymi, kiszonymi warzywami. Ta kiszonka to mój kolejny eksperyment, udany, pyszny i mega zdrowy. Może to potwierdzić moja koleżanka Agnieszka, bo też słoik dostała i już go ze smakiem opróżniła. ☺

Podczas wyjadania pamiętać jedynie należy o tym, aby warzywa były cały czas zakryte wodą. Najlepiej je czymś cięższym, np. butelką z wodą, czy większą szklanką obciążyć, albo tak ułożyć, aby nie pływały, tylko były przykryte wodą. Zapobiega to ich gniciu.

W składnikach nie podaję konkretnych ilości użytych warzyw, zależy to od Waszej fantazji i wielkości słoja czy kamionki. Ważne jest zachowanie proporcji soli do wody. Ja używam tylko 1 łyżkę na litr wody (używam wodę surową, filtrowaną). Wodę spod kiszonki wypijamy, bo to samo zdrowie, z maksymalną ilością naturalnych probiotyków. Ilość przypraw podaję na słoik 3-litrowy.

Fotografia jesiennych warzyw kiszonych

Czytaj dalej…

Bloger tygodnia


kategoria: o blogu
autor: Joanna Komorowska

Z pewną nieśmiałością zachęcam Was do przeczytania wywiadu ze mną na portalu gotujmy.pl, gdzie zostałam zaprezentowana jako bloger tygodnia. ☺ Jeśli macie chwilkę, zachęcam do przeczytania wywiadu i poznania mnie i moich inspiracji.

Gotujmy.pl – bloger tygodnia

Czytaj dalej…

Makaron marchewkowo-cukiniowy z tuńczykiem i warzywami


kategoria: makaron
tagi: cukinia, Index Food, kuchnia włoska, marchewka, papryka ostra, papryka pepperoni, pomidory koktajlowe, prawdziwki, szybkie danie, tuńczyk
autor: Joanna Komorowska

Mam dzisiaj dla Was szybki, bezglutenowy, bez mąki i jajek makaron. ☺ Czy jest to możliwe? A i owszem. Proponuję wam makaron z marchewki i cukinii w towarzystwie tuńczyka, pomidorów koktajlowych, prawdziwków i kilku innych drobiazgów. Całe danie to tylko ok. 325 kcal, a najecie się nim naprawdę do syta. Do tego ma niskie IG, więc nieszybko będziecie po nim głodni. Do zrobienia makaronu użyłam specjalnej temperówki do warzyw, ale możecie też użyć obieraczki do jarzyn typu julienne lub po prostu warzywa cieniutko pokroić nożem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Makaronu marchewkowo-cukiniowego z tuńczykiem i warzywami

Czytaj dalej…

Knedle ze śliwkami


kategoria: obiad
tagi: cynamon, kluski, knedle, mąka pszenna, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj u mnie na blogu będzie bardzo tradycyjnie. Skłania ku temu aura oraz stragany, które wprost uginają się od śliwek różnej maści. Ja przygotowałam dla Was knedle z węgierkami według receptury, która w moim domu rodzinnym była stosowana od lat. Chociaż nie przypominam sobie, aby moja mama nam je lepiła. Specjalistkami były babcie. ☺

Fotografia knedli ze śliwkami

Czytaj dalej…

Włoska lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cukinia, czosnek, Index Food, kuchnia włoska, lasagne, mozzarella, pomidory suszone, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam Was do słonecznej Italii, na pyszną, lekko zmodyfikowaną lasagne. Wzbogaciłam ją pomidorami suszonymi i plastrami cukinii. Wbrew pozorom pracy nie ma wiele przy tym daniu, a efekt końcowy naprawdę jest bardzo zadowalający. Te lasagne znika w mgnieniu oka. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia włoskiej lasagne z cukinią i pomidorami suszonymi

Czytaj dalej…

Pizza orkiszowo-razowa, rustykalna, z cukinią i oliwkami


kategoria: pizza
tagi: cukinia, gorgonzola, kuchnia włoska, mąka orkiszowa, mąka razowa, mozzarella, oliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Na dobry początek tygodnia proponuję wam pyszną, zdrową i aromatyczną pizzę. Do jej przyrządzenia użyłam mąkę orkiszową razową oraz pszenną razową. Jeśli szukacie zdrowszej alternatywy dla pizzy, to ten przepis powinien wam się spodobać. Jako dodatki użyłam tylko cukinię, oliwki oraz dwa rodzaje sera. Prosto, ale jak pysznie!

Fotografia pizzy orkiszowo-razowej, rustykalnej, z cukinią i oliwkami

Czytaj dalej…

Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem – Kuchnia pełna namiętności. Warsztaty Paclan


kategoria: warsztaty
tagi: chilli, cytryna, masło, ostrygi, owoce morza, parmezan, szalotka, szpinak
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj będzie namiętnie. Zapraszam na zapiekane ostrygi. Przepis ten pochodzi z warsztatów Paclan – Kuchnia pełna namiętności, które odbyły się w Studio Culinary Solutions na wrocławskich Bielanach. Na początku lipca, wraz z innymi blogerkami, miałam przyjemność brać udział w warsztatach pod okiem mistrza kuchni slow food Łukasza Terlikowskiego. Łukasz Terlikowski jest wyznawcą idei slow food i makrobiotycznego podejścia do gotowania. Jest propagatorem naturalnych i lokalnych produktów oraz właściwego odżywiania jako profilaktyki zdrowotnej.

Ostrygi zapiekane z masłem szalotkowym i szpinakiem – Kuchnia pełna namiętności. Warsztaty Paclan

Czytaj dalej…

Zdrowe crumble śliwkowe z czekoladą pod kruszonką owsianą


kategoria: deser
tagi: bezglutenowe, cynamon, deser, masło, otręby, owoce, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po nieznośnych upałach nastał przyjemny chłodek. Wykorzystałam więc moment, włączyłam piekarnik i zapiekłam w nim śliwki z gorzką czekoladą, pod zdrową, chrupiącą kruszonką. Przygotowałam ją z otrębów owsianych, co czyni danie bombą błonnikową. Dodatkowo, nie użyłam ani grama mąki – po prostu ją odważyłam i… zapomniałam dodać. Dzięki temu powstał bezglutenowy, pyszny, aromatyczny deser! I wcale tej mąki w nim nie brakowało. Więc kto piecze z nami? ☺

Fotografia zdrowych śliwek z czekoladą pod kruszonką owsianą

Czytaj dalej…

Strona 18 z 24 << >>