Wiosenny obiad z jajkiem w koszulce
26 maja 2015
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
U mnie kolejny klasyk. Szybki obiad, przepyszny, wiosenny. Szparagi na parze, młode ziemniaki z koperkiem i do tego jajko w koszulce, które – jeśli postąpicie krok po kroku z przepisem – to wam się na pewno uda. Mniam!
Wiosenny omlet z botwinką i jajkiem w koszulce
18 maja 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Dzisiaj proponuję wam lekki, wiosenny omlet z botwinką, pomidorem i jajkiem w koszulce. Pyszne, pożywne śniadanie, na dobry początek dnia. Jeśli nie robiliście jeszcze jajka w koszulce, nie bójcie się. Jeśli zachowacie kroki z mojego przepisu na pewno wam się uda.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
14 maja 2015
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Czym byłaby wiosna bez tego ciasta. Dzisiaj u mnie klasyk: ciasto z rabarbarem. Pyszne, rozpływające się w ustach. Dzięki dodaniu rabarbaru przyjemnie kwaskowate. Kto jeszcze nie piekł go w tym roku, polecam wypróbowanie mojego przepisu. Ciasto zniknęło zanim zdążyło wystygnąć. ☺
Tarta ze szparagami i serem kozim
6 maja 2015
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dzisiaj u mnie coś pysznego, szybkiego i bardzo efektownego. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, ceny są coraz niższe. Trzeba więc korzystać póki są ogólnie dostępne i smakiem pokonują te zimowe z importu. Moje danie jest łatwe w przygotowaniu, potrzebujecie tylko kilku składników. Warto poświęcić te 30–40 minut, a zobaczycie, że tarta zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
Przed serwowaniem warto zaczekać ok. 10 minut, aby farsz się ustabilizował. Tarta idealna jest także na zimno.
Makaron z pesto i krewetkami
5 maja 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Moje dzisiejsze danie możecie przygotować z groszku świeżego lub mrożonego. Groszek jest cudownym warzywem, które mrożone smakuje równie dobrze jak to świeże. ☺ Mój makaron przygotujecie szybciutko po pracy. Zajmie wam to mniej niż 20 minut.
Przepis opublikowałam także w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł, zapraszam do lektury wiosennego, piątego numeru.
Kocioł nr 5
4 maja 2015
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
I… wylądował! Piąty numer Kotła, a w nim:
- przepisy z groszkiem i rabarbarem w roli głównej
- wywiad z Piotrem Bikontem i Robertem Makłowiczem
- nowy odcinek domowej piekarni
- reportaż o naturalnych mięsach i wędlinach z „Galicji” w Niemczy
- wywiad z Tomkiem Hartmanem, szefem kuchni Szajnochy 11 i członkiem kolektywu Food Think Tank
i wiele innych atrakcji! Zapraszamy do lektury! ☺ Wszystkie numery Kotła można pobrać w formie PDF-a lub przeczytać na smartfonie/tablecie/komputerze w Issuu. Miłej lektury! ☺
W bieżącym numerze znajdziecie także i mój przepis. Makaron z pesto i krewetkami jutro na blogu. Zapraszam!
Współpraca z Tesco
30 kwietnia 2015
kategoria:
współpraca
tagi:
autor:
Po majówkowo–grillowe przepisy zapraszam do najnowszego magazynu Tesco Kulinarium. Znajdziecie w nim wiele inspiracji na nadchodzący długi weekend, m.in. burgera z indyka z pesto z bobu, bruschettę z bakłażanem i gorgonzolą, stek wołowy w różowym pieprzu. Są też desery, m.in. szaszłyki owocowe z sosem miętowym, grillowany arbuz z salsą z mango i truskawek. Dla ochłody: shake kokosowo-egzotyczny, sorbet z mango i inne pyszności. ☺
To już trzecie wydanie magazynu, gdzie znajdziecie nasze zdjęcia i przepisy. W tym numerze jest ich aż 16. Oraz, co nas bardzo cieszy – kolejna okładka ze zdjęciem naszego autorstwa. Nasze zdjęcia i przepisy znajdziecie też na innych witrynach i w aplikacjach Tesco: Smaczna Strona oraz Zdrowy Apetyt, dostępnych na komputerze, tablecie i smartfonie.
Grillowane owocowe szaszłyki z sosem miętowym
Awokado zapiekane z jajkami przepiórczymi i boczkiem
21 kwietnia 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Jedliście kiedyś awokado na ciepło? Pysznie komponuje się z jajkami i boczkiem. Jest kremowe, idealne gdy żółtko jest płynne. Danie to świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i na kolację.
O tym, że awokado to cudowny owoc – wiedzą wszyscy. Warto przypomnieć, że jedząc awokado dostarczamy swojemu organizmowi m.in. kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Penne z tuńczykiem
14 kwietnia 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Jeśli nie macie czasu na gotowanie, a macie ochotę na coś pysznego, pożywnego, to mam dla Was kolejną propozycję. Dzisiaj u mnie makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Przygotowanie tego dania zajmie wam tyle czasu, ile potrzebujecie na ugotowanie makaronu, czyli mniej niż 10 minut. Idealnie sprawdzi się spakowane do pudełka i zabrane do pracy. Do zjedzenia na ciepło jak i na zimno. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Tarta cytrynowa z malinami
10 kwietnia 2015
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Dzisiaj mam dla Was przepis na idealną tartę cytrynową. Świetnie sprawdzi się w cieplejszy weekend. Dodatek malin czyni ją bardzo aromatyczną, lekko kwaskową. Możecie ją podać z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Polędwica wołowa z octem balsamicznym
9 kwietnia 2015
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Wiosna na razie nas nie rozpieszcza, temperatury są raczej niskie. Tęskniąc za ciepłym latem ze swoją kuchnią przenoszę się coraz częściej do słonecznych Włoch. I stamtąd pochodzi moja dzisiejsza propozycja. Proste, pyszne, lekkie i pełnowartościowe danie. Jeżeli do obtoczenia mięsa użyjemy mąki np. ziemniaczanej, wówczas danie to jest idealne dla bezglutenowców. Ja proponuję wam dwa warianty podania: 1. ze szparagami gotowanymi na parze; 2. z rukolą. Oba obłędnie pyszne!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą
8 kwietnia 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiaj zapraszam do słonecznej Italii. A tam pachnące, na słońcu suszone pomidory, rozpływająca się gorgonzola i chrupiąca rukola. Prawda, że brzmi pysznie? I tak naprawdę jest. Idealne danie na szybki obiad czy leniwą kolację tylko we dwoje. I zapewniam Was, że nawet zagorzali mięsożercy też będą zadowoleni. ☺ Życzę wam smacznego!
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Krewetkowa przystawka
7 kwietnia 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Święta, święta i po świętach… Zapewne tak jak ja, macie już dosyć ciężkich, opływających w majonez i tłuszcz dań. Dzisiaj proponuję wam lekką sałatkę, pięknie podaną w łódeczkach z cykorii. Przystawka ta jest chrupiąca, lekko pikantna i dzięki dodaniu Glassy słodko-kwaśna. Idealne połączenie dla osób na diecie ograniczającej kalorie, a jeśli liczycie IG, to danie też jest dla Was. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Majonez, który zawsze się udaje
26 marca 2015
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten majonez, sklepowego już w zasadzie nie kupuję. Zawsze to trochę mniej konserwantów na naszym talerzu. Tę wersję, którą wam prezentuję – pokochacie. Zawsze, ale to zawsze się udaje. Zrobiłam go już dziesiątki razy i ani razu nie zważył się. Tajemnica tkwi w dodaniu w pierwszym kroku nie oleju/oliwy, a octu/soku z cytryny.
Dzisiejsza wersja zawiera musztardę rosyjską, bardzo pikantną. Dzięki temu mój majonez ma charakterek, ale nie jest za ostry, nawet dla dzieci. Z musztardami możecie eksperymentować i dodawać do majonezu różne ich rodzaje. My uwielbiamy wersję z musztardą francuską, z całymi ziarenkami gorczycy. Dodanie szczypty kurkumy sprawi, że wasz majonez będzie miał piękny, żółty kolor. Możecie też część oleju (np. 50 ml) zastąpić oliwą extra vergine, ale wówczas majonez jest bardzo wyrazisty i nie każdemu będzie taki smakował. Zrobienie tego majonezu nie zajmie wam więcej niż 5 minut.
Zioła mrożone Frosta
25 marca 2015
kategoria:
recenzje
tagi:
autor:
W mojej kuchni pachnie ziołami przez cały rok. Używam ich w bardzo dużych ilościach bazując głównie na świeżych ziołach w doniczce. Latem uprawiam za oknem. Jednak kilka dni temu zadzwonił do mnie kurier z przesyłką od Frosty. A w niej zioła, zamrożone świeżo po zbiorach. Dla takiej miłośniczki przypraw jak ja – to niezła gratka. Bo nie zawsze jest czas aby kupić świeże zioła, a już osobom, które nie lubią jak im palce pachną czosnkiem, produkt Frosty powinien bardzo przypaść do gustu. Zioła te są bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, barwników czy aromatów – po prostu w czystej formie. W ofercie firmy Frosta znajdziecie: bazylię, pietruszkę, koperek, mieszankę 8 ziół i czosnek, w bardzo przystępnych cenach. Do kupienia w dobrych sklepach spożywczych.
Muffinki limonkowe z białą czekoladą o nucie mandarynek
14 marca 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Święta zbliżają się coraz bliżej. Moja propozycja spokojnie może znaleźć się na świątecznym stole. Proponuję wam lekkie, wilgotne (następnego dnia też) babeczki o smaku limonkowym. Aby szczęścia było więcej, lukier, czyli białą czekoladę, wzbogaciłam aromatem świeżo otartej skórki z mandarynki i soku z niej. Delicje!
Ale bez okazji też można je upiec. ☺
Bezglutenowe muffiny podwójnie czekoladowe
6 marca 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Jeśli jesteście na diecie ograniczającej kalorię, to ten przepis musicie skrzętnie ominąć. Jeśli jednak upieczecie te muffinki, to wpadliście. One wciągają i znikają z talerza w mgnieniu oka.
Dzisiaj u mnie pyszne, proste w przygotowaniu, bezglutenowe muffinki. Aby szczęścia było więcej, są podwójnie czekoladowe. Użyjcie dobrej jakości czekolady, bo znacząco wpływa to na smak końcowy. Gratka dla smakoszy, uwielbiających czekoladę. Aby wykonać te babeczki nie musicie posiadać miksera, wystarczy łyżka i trzepaczka.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Hotel Novotel od kuchni
4 marca 2015
kategoria:
warsztaty
autor:
W dniach 20–21 lutego 2015, wraz z siedmioma innymi blogerami, na zaproszenie Joasi Krzewińskiej z Królestwa garów, uczestniczyliśmy w zorganizowanych przez nią warsztatach kulinarnych Hotelu Novotel Warszawa Airport, połączonych z degustacją dań z nowej karty oraz win. Po zakwaterowaniu w pojedynczych pokojach i odświeżeniu się zostaliśmy zaproszeni na kolację połączoną z degustacją win. Kolacja nie odbywała się tradycyjnie pojętej restauracji, lecz obszernej sali połączonej z kawiarnią. NOVO2 to nowy pomysł połączenia restauracji i kawiarni w jedno przestronne pomieszczenie. Model ten funkcjonuje we wszystkich hotelach tej sieci w Polsce.
Dietetyczne szaszłyki z polędwicy wołowej
25 lutego 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Dobrze mnie już poznaliście i wiecie, że jestem miłośniczką szybkich, lekkich dań. Nie przepadam za ciężkimi sosami, golonkami, czy zasmażkami w zupie. Może to przesyt z czasów dzieciństwa, gdy w naszych domach panowała właśnie taka kuchnia? Nie żeby mama czy babcie źle gotowały, wprost przeciwnie, ale jednak ciężko, zawiesiście, z boczkiem czy słoninką na zasmażkę. Zupy były często dla mnie dużym wyzwaniem, aby je zjeść. Ale gdy wyfrunęłam na swoje, przez dwa lata byłam wegetarianką. Nawiasem mówiąc, moje dwie siostry od lat są nadal zagorzałymi wegetariankami. ☺ U mnie jednak miłość do kiełbaski z ogniska czy grilla zwyciężyła – i od czasu do czasu pozwalam sobie na coś treściwszego. Ale na co dzień staram się jeść lekko, z przewagą warzyw, owoców, świeżych soków czy kasz.
Dzisiaj proponuję wam lekką kolację, czy też przekąskę, doskonałą do wypróbowania w miłym towarzystwie. Do cienko pokrojonej w plasterki (ok. 0,5 cm) polędwicy wołowej dodałam sos sojowy, nie byle jaki, bo połączony z octem balsamicznym z Modeny. Ma on gęstą, kremową konsystencję i świetnie nadaje się do marynat, sosów, warzyw czy po prostu do ozdobienia talerza. Jako dodatek warzywny dodałam chrupiącą, pokrojoną w słupki cukinię (wraz ze skórką). Całość wraz z sosem stanowi naprawdę wykwintne danie.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Pączki hiszpańskie z pomarańczową nutą
11 lutego 2015
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Nie jestem miłośniczką smażenia w głębokim tłuszczu ale raz w roku, na Tłusty Czwartek, pozwalam sobie na taką rozpustę. ☺ Na ogień poszły dziś pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym. Bardzo smaczne połączenie. Rodzinka zajadała się ze smakiem i obawiam się, że będę musiała powtórzyć dla nich ten przepis w czwartek.
Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga tyle pracy co tradycyjne pączki. Dzięki dodaniu do ciasta alkoholu lub octu pączki nie nasiąkają tłuszczem, a olej nie pieni się.