Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą


kategoria: makaron
tagi: czosnek, gorgonzola, Index Food, makaron, makaron, oliwa, pomidory suszone, rukola, spaghetti, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj zapraszam do słonecznej Italii. A tam pachnące, na słońcu suszone pomidory, rozpływająca się gorgonzola i chrupiąca rukola. Prawda, że brzmi pysznie? I tak naprawdę jest. Idealne danie na szybki obiad czy leniwą kolację tylko we dwoje. I zapewniam Was, że nawet zagorzali mięsożercy też będą zadowoleni. ☺ Życzę wam smacznego!

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Spaghetti z suszonymi pomidorami, gorgonzolą i rucolą

Czytaj dalej…

Krewetkowa przystawka


kategoria: przystawka
tagi: cykoria, czosnek, glassa, Index Food, krewetki, oliwa, orzechy, orzechy piniowe, owoce morza, płatki chilli, rodzynki
autor: Joanna Komorowska

Święta, święta i po świętach… Zapewne tak jak ja, macie już dosyć ciężkich, opływających w majonez i tłuszcz dań. Dzisiaj proponuję wam lekką sałatkę, pięknie podaną w łódeczkach z cykorii. Przystawka ta jest chrupiąca, lekko pikantna i dzięki dodaniu Glassy słodko-kwaśna. Idealne połączenie dla osób na diecie ograniczającej kalorie, a jeśli liczycie IG, to danie też jest dla Was. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia krewetkowej przystawki

Czytaj dalej…

Majonez, który zawsze się udaje


kategoria: dodatki
tagi: cytryna, majonez, musztarda, oliwa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Od kiedy po raz pierwszy zrobiłam ten majonez, sklepowego już w zasadzie nie kupuję. Zawsze to trochę mniej konserwantów na naszym talerzu. Tę wersję, którą wam prezentuję – pokochacie. Zawsze, ale to zawsze się udaje. Zrobiłam go już dziesiątki razy i ani razu nie zważył się. Tajemnica tkwi w dodaniu w pierwszym kroku nie oleju/oliwy, a octu/soku z cytryny.

Dzisiejsza wersja zawiera musztardę rosyjską, bardzo pikantną. Dzięki temu mój majonez ma charakterek, ale nie jest za ostry, nawet dla dzieci. Z musztardami możecie eksperymentować i dodawać do majonezu różne ich rodzaje. My uwielbiamy wersję z musztardą francuską, z całymi ziarenkami gorczycy. Dodanie szczypty kurkumy sprawi, że wasz majonez będzie miał piękny, żółty kolor. Możecie też część oleju (np. 50 ml) zastąpić oliwą extra vergine, ale wówczas majonez jest bardzo wyrazisty i nie każdemu będzie taki smakował. Zrobienie tego majonezu nie zajmie wam więcej niż 5 minut.

Fotografia majonezu, który zawsze się udaje

Czytaj dalej…

Zioła mrożone Frosta


kategoria: recenzje
tagi: Frosta, mrożonki, zioła
autor: Joanna Komorowska

W mojej kuchni pachnie ziołami przez cały rok. Używam ich w bardzo dużych ilościach bazując głównie na świeżych ziołach w doniczce. Latem uprawiam za oknem. Jednak kilka dni temu zadzwonił do mnie kurier z przesyłką od Frosty. A w niej zioła, zamrożone świeżo po zbiorach. Dla takiej miłośniczki przypraw jak ja – to niezła gratka. Bo nie zawsze jest czas aby kupić świeże zioła, a już osobom, które nie lubią jak im palce pachną czosnkiem, produkt Frosty powinien bardzo przypaść do gustu. Zioła te są bez zbędnych dodatków, wzmacniaczy smaku, barwników czy aromatów – po prostu w czystej formie. W ofercie firmy Frosta znajdziecie: bazylię, pietruszkę, koperek, mieszankę 8 ziół i czosnek, w bardzo przystępnych cenach. Do kupienia w dobrych sklepach spożywczych.

Fotografia ziół mrożonych Frosta

Fotografia ziół mrożonych Frosta

Czytaj dalej…

Muffinki limonkowe z białą czekoladą o nucie mandarynek


kategoria: deser
tagi: babeczki, cytryna, czekolada, czekolada biała, deser, limonka, mandarynka, masło, muffiny, skórka limonkowa, skórka mandarynkowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Święta zbliżają się coraz bliżej. Moja propozycja spokojnie może znaleźć się na świątecznym stole. Proponuję wam lekkie, wilgotne (następnego dnia też) babeczki o smaku limonkowym. Aby szczęścia było więcej, lukier, czyli białą czekoladę, wzbogaciłam aromatem świeżo otartej skórki z mandarynki i soku z niej. Delicje!

Ale bez okazji też można je upiec. ☺

Fotografia bezglutenowych muffin podwójnie czekoladowych

Czytaj dalej…

Bezglutenowe muffiny podwójnie czekoladowe


kategoria: deser
tagi: babeczki, bezglutenowe, czekolada, deser, Index Food, masło, muffiny, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jeśli jesteście na diecie ograniczającej kalorię, to ten przepis musicie skrzętnie ominąć. Jeśli jednak upieczecie te muffinki, to wpadliście. One wciągają i znikają z talerza w mgnieniu oka.

Dzisiaj u mnie pyszne, proste w przygotowaniu, bezglutenowe muffinki. Aby szczęścia było więcej, są podwójnie czekoladowe. Użyjcie dobrej jakości czekolady, bo znacząco wpływa to na smak końcowy. Gratka dla smakoszy, uwielbiających czekoladę. Aby wykonać te babeczki nie musicie posiadać miksera, wystarczy łyżka i trzepaczka.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia bezglutenowych muffin podwójnie czekoladowych

Czytaj dalej…

Hotel Novotel od kuchni


kategoria: warsztaty
autor: Joanna Komorowska

W dniach 20–21 lutego 2015, wraz z siedmioma innymi blogerami, na zaproszenie Joasi Krzewińskiej z Królestwa garów, uczestniczyliśmy w zorganizowanych przez nią warsztatach kulinarnych Hotelu Novotel Warszawa Airport, połączonych z degustacją dań z nowej karty oraz win. Po zakwaterowaniu w pojedynczych pokojach i odświeżeniu się zostaliśmy zaproszeni na kolację połączoną z degustacją win. Kolacja nie odbywała się tradycyjnie pojętej restauracji, lecz obszernej sali połączonej z kawiarnią. NOVO2 to nowy pomysł połączenia restauracji i kawiarni w jedno przestronne pomieszczenie. Model ten funkcjonuje we wszystkich hotelach tej sieci w Polsce.

Fotografia restauracji i kawiarni NOVO2 Hotelu Novotel Warszawa Airport

Czytaj dalej…

Dietetyczne szaszłyki z polędwicy wołowej


kategoria: przystawka
tagi: cukinia, glassa, Index Food, oliwa, polędwica wołowa, rozmaryn, szałwia, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Dobrze mnie już poznaliście i wiecie, że jestem miłośniczką szybkich, lekkich dań. Nie przepadam za ciężkimi sosami, golonkami, czy zasmażkami w zupie. Może to przesyt z czasów dzieciństwa, gdy w naszych domach panowała właśnie taka kuchnia? Nie żeby mama czy babcie źle gotowały, wprost przeciwnie, ale jednak ciężko, zawiesiście, z boczkiem czy słoninką na zasmażkę. Zupy były często dla mnie dużym wyzwaniem, aby je zjeść. Ale gdy wyfrunęłam na swoje, przez dwa lata byłam wegetarianką. Nawiasem mówiąc, moje dwie siostry od lat są nadal zagorzałymi wegetariankami. ☺ U mnie jednak miłość do kiełbaski z ogniska czy grilla zwyciężyła – i od czasu do czasu pozwalam sobie na coś treściwszego. Ale na co dzień staram się jeść lekko, z przewagą warzyw, owoców, świeżych soków czy kasz.

Dzisiaj proponuję wam lekką kolację, czy też przekąskę, doskonałą do wypróbowania w miłym towarzystwie. Do cienko pokrojonej w plasterki (ok. 0,5 cm) polędwicy wołowej dodałam sos sojowy, nie byle jaki, bo połączony z octem balsamicznym z Modeny. Ma on gęstą, kremową konsystencję i świetnie nadaje się do marynat, sosów, warzyw czy po prostu do ozdobienia talerza. Jako dodatek warzywny dodałam chrupiącą, pokrojoną w słupki cukinię (wraz ze skórką). Całość wraz z sosem stanowi naprawdę wykwintne danie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia dietetycznych szaszłyków z polędwicy wołowej

Czytaj dalej…

Pączki hiszpańskie z pomarańczową nutą


kategoria: deser
tagi: deser, jajka, mąka pszenna, masło, pączki, pomarańcza, skórka pomarańczowa, tłusty czwartek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Nie jestem miłośniczką smażenia w głębokim tłuszczu ale raz w roku, na Tłusty Czwartek, pozwalam sobie na taką rozpustę. ☺ Na ogień poszły dziś pączki hiszpańskie z lukrem pomarańczowym. Bardzo smaczne połączenie. Rodzinka zajadała się ze smakiem i obawiam się, że będę musiała powtórzyć dla nich ten przepis w czwartek.

Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga tyle pracy co tradycyjne pączki. Dzięki dodaniu do ciasta alkoholu lub octu pączki nie nasiąkają tłuszczem, a olej nie pieni się.

Fotografia pączków hiszpańskich z pomarańczową nutą

Czytaj dalej…

Tagliatelle z klopsami wołowymi


kategoria: makaron
tagi: bazylia, czosnek, Index Food, kuchnia włoska, makaron, oliwa, papryka ostra, papryka pepperoni, parmezan, płatki chilli, pomidory, szybkie danie, tymianek, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Oto moja propozycja na wieczór Walentynkowy. Proste, pyszne i szybkie danie dla ukochanej osoby. Aby je przygotować nie trzeba być wirtuozem w kuchni, wystarczy kilka dobrej jakości produktów, szczypta uczucia i mniej niż 30 minut. Danie to zadowoli niejednego łasucha, a zwłaszcza tych, którzy kochają kuchnię włoską.

Dzisiaj proszę Was o opinię odnośnie zdjęć, zrobiliśmy mały eksperyment ze zmianą ich formatu na pionowy. Jaki układ zdjęć lepiej się sprawdza na waszych monitorach, tabletach, telefonach? Pionowy? Czy poziomy, jak do tej pory? Każda opinia będzie bardzo cenna. ☺ Prosimy o komentarze pod tym wpisem.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tagliatelle z klopsami wołowymi

Czytaj dalej…

Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem


kategoria: przystawka
tagi: czosnek, Index Food, łosoś, pomidory koktajlowe, ricotta, szybkie danie, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Makaron, który dziś proponuję, najczęściej podaje się zapiekany. Z taką formą serwowania najczęściej się spotykałam. Ja postanowiłam przygotować danie, które można śmiało wziąć do ręki i zjeść w miłym towarzystwie stojąc. Jako nadzienie użyłam sera ricotta połączonego z czosnkiem, wędzonym łososiem, tymiankiem oraz pieczonymi pomidorami. W prezentowanym daniu wykorzystałam makaron firmy De Cecco, wyprodukowany z mąki durum, dzięki której makaron pięknie zachowuje swój kształt i jest sprężysty.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem

Czytaj dalej…

Carpaccio z buraków z owczym serem


kategoria: przystawka
tagi: bezglutenowe, buraki, Index Food, ocet balsamiczny, oliwa, pestki dyni, rukola, ser owczy, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa: wołowiny, cielęciny, dziczyzny i ryb, np.: łososia, tuńczyka. Serwowane jest jako przystawka, a podawane jest z sałatami i cienko pokrojonymi serami.

Dzisiaj proponuję wam nie mniej pyszne carpaccio w wersji wegetariańskiej. Przygotowałam je z wcześniej upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz rukoli i pestek dyni. Całość skropiłam dresingiem na bazie octu balsamicznego, oraz oliwy z oliwek. To właśnie dresing nadaje ostatecznego szlifu temu daniu. Warto więc użyć tylko najwyższej klasy składników.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia Carpaccio z buraków z owczym serem

Czytaj dalej…

Łosoś dziki z pesto bazyliowym na parze


kategoria: danie rybne
tagi: bazylia, cytryna, czosnek, dietetyczne, grzanki, limonka, łosoś, oliwa, orzechy, orzechy piniowe, roszponka, ryba, szybkie danie
autor: Joanna Komorowska

Witam Was serdecznie po przymusowej przerwie, spowodowanej gipsem na nodze, który ograniczał moje działania kulinarne do minimum.

Dzisiaj prezentuję wam naprawdę bardzo smaczny i lekki pomysł na rybę. Ugotowany na parze łosoś z aromatycznym pesto i cytryną. Do tego lekka sałatka i grzanki z pieczywa. Pyszne, dietetyczne danie, które przygotujecie w mniej niż 20 minut.

W dzisiejszym daniu użyłam łososia dzikiego, który różni się od tego hodowlanego bogatszymi walorami odżywczymi i smakowymi. Poznacie go po jasnym, nie różowym kolorze. Swój kolor zawdzięcza naturalnemu sposobowi odżywiania.

Fotografia Łososia dzikiego z pesto bazyliowym na parze

Czytaj dalej…

Oliwki panierowane z Grana Padano


kategoria: przystawka
tagi: grana padano, Index Food, oliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pierwsze zabawy karnawałowe przed nami. Jeśli przygotowujecie je w domu to w kilku kolejnych wpisach znajdziecie u mnie kilka propozycji przekąsek. Łatwych do zjedzenia (np. na stojąco), a do tego bardzo smacznych oraz – co ważne – szybkich w przygotowaniu.

Taka jest dzisiejsza moja propozycja – hiszpańskie oliwki w chrupiącej skorupce z serem Grana Padano. Użyłam dwa warianty oliwek – z nadzieniem z ostrej papryki oraz z nadzieniem cytrynowym. Możecie oczywiście użyć oliwek z dowolnym nadzieniem, np. z anchois czy serem pleśniowym. Wszystkie te oliwki znajdziecie w ofercie firmy Index Food. Jest to idealna propozycja do pochrupania, np. na szwedzki stół. Danie to przygotujecie w mniej niż 10 minut. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia oliwek panierowanych z Grana Padano

Czytaj dalej…

Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną


kategoria: sałatki
tagi: bezglutenowe, bezmleczne, boczek, kasza, kasza gryczana, Magazyn Kocioł, ogórek, rukola, rzodkiewka, szczypior
autor: Joanna Komorowska

Co zrobić – lubimy kasze, pod wszelkimi postaciami. Łączę je z różnymi dodatkami i powstają naprawdę fajne, pożywne dania. Dzisiaj prezentuję wam sałatkę z warzywami, z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej oraz chrupiącymi chipsami z boczku. Wegetarianie mogą boczek zastąpić np. serem halloumi. Bezglutenowcy również mogą się nią z czystym sumieniem zajadać.

Przepis ten znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.

Fotografia sałatki z kaszą gryczaną niepaloną

Czytaj dalej…

Kasza kukurydziana z mango i granatem


kategoria: śniadanie
tagi: bezglutenowe, bezmleczne, granat, kasza, kasza kukurydziana, Magazyn Kocioł, mango, miód, mleczko kokosowe, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moja dzisiejsza propozycja zaspokoi wszystkich łasuchów. Proponuję wam pyszne, lekkie i pożywne śniadanie z kaszą kukurydzianą w roli głównej. Podana na słodko z miodem, mleczkiem kokosowym oraz owocami: mango i granatem, stanowi przepyszne danie, które z chęcią zjedzą bardziej wybredne maluchy oraz te starsze łasuchy. ☺ Kasza kukurydziana jest lekkostrawna i dodatkowym jej plusem jest fakt, że nie zawiera glutenu, co ważne dla osób unikających go.

Mój autorski przepis znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Poznacie tam więcej przepisów z kaszami w roli głównej oraz wiele innych inspirujących dań. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.

Fotografia kaszy kukurydzianej z mango i granatem

Czytaj dalej…

Wszystkiego najlepszego w 2015 roku!


kategoria: o blogu
autor: Joanna Komorowska

Pełnego kuchennych inspiracji roku 2015 wszystkim Czytelnikom życzy Apetyt na kuchnię! ☺

Wszystkiego najlepszego w 2015 roku!

Czytaj dalej…

Tort bezglutenowy z frużeliną z mango


kategoria: ciasto
tagi: bezglutenowe, cytryna, deser, Index Food, owoce, tort, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten tort jest pyszny, lekki, owocowy i może być bezglutenowy. Połączyłam w nim owoce dostępne teraz (późną jesienią) z bitą smietaną. Obecnie, gdy dostępność owoców jest niewielka, wspomagam się dobrej jakości sokami. W swoim dzisiejszym przepisie, przygotowując frużelinę, wzbogaciłam smak i aromat sokiem z mango firmy Sunquick. Sok ten stosuję w swojej kuchni od dawna i wiem, że mogę mu zaufać. Ma dobry smak, aromat, kolor i… skład. ☺

Aby biszkopt był wilgotny warto nasączyć go przed udekorowaniem. Ja użyłam dziś po prostu przegotowanej, chłodnej wody i soku z cytryny firmy Limmi. Sok ten niemal w 100% składa się z cytryny i – co dla mnie ważne – jest bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia tortu bezglutenowego z frużeliną z mango

Czytaj dalej…

Biszkopt bezglutenowy, kakaowy, bez proszku


kategoria: kuchenne ABC
tagi: bezglutenowe, kakao, ksylitol, tort, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ten biszkopt niczym w smaku nie odbiega od tego tradycyjnego na mące pszennej. Jest lekki, puszysty, idealny na tort. Jeżeli będziecie postępować zgodnie z moimi krokami, biszkopt zawsze wam się uda.

Fotografia biszkoptu bezglutenowego, kakaowego, bez proszku

Czytaj dalej…

Kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym


kategoria: obiad
tagi: grzyby, kasza, kasza gryczana, rozmaryn, ser biały, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Moja rodzina to kaszożercy, robię więc kaszę na różne sposoby. Moja dzisiejsza propozycja jest świetnym sposobem na szybki (jeśli ugotujemy kaszę wcześniej, np. w przeddzień wieczorem), pełnowartościowy obiad. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i delikatne, wilgotne w środku z lekko rozpływającym się serem. Idealnym dopełnieniem dania jest sos grzybowy, który teraz przyrządzicie z grzybów suszonych, natomiast w sezonie można wykorzystać do tego celu grzyby świeże.

Fotografia kotletów z kaszy gryczanej z sosem grzybowym

Czytaj dalej…

Strona 20 z 24 << >>