Tagliatelle z klopsami wołowymi
10 lutego 2015
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Oto moja propozycja na wieczór Walentynkowy. Proste, pyszne i szybkie danie dla ukochanej osoby. Aby je przygotować nie trzeba być wirtuozem w kuchni, wystarczy kilka dobrej jakości produktów, szczypta uczucia i mniej niż 30 minut. Danie to zadowoli niejednego łasucha, a zwłaszcza tych, którzy kochają kuchnię włoską.
Dzisiaj proszę Was o opinię odnośnie zdjęć, zrobiliśmy mały eksperyment ze zmianą ich formatu na pionowy. Jaki układ zdjęć lepiej się sprawdza na waszych monitorach, tabletach, telefonach? Pionowy? Czy poziomy, jak do tej pory? Każda opinia będzie bardzo cenna. ☺ Prosimy o komentarze pod tym wpisem.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Conchiglioni rigati z ricottą i łososiem
7 lutego 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Makaron, który dziś proponuję, najczęściej podaje się zapiekany. Z taką formą serwowania najczęściej się spotykałam. Ja postanowiłam przygotować danie, które można śmiało wziąć do ręki i zjeść w miłym towarzystwie stojąc. Jako nadzienie użyłam sera ricotta połączonego z czosnkiem, wędzonym łososiem, tymiankiem oraz pieczonymi pomidorami. W prezentowanym daniu wykorzystałam makaron firmy De Cecco, wyprodukowany z mąki durum, dzięki której makaron pięknie zachowuje swój kształt i jest sprężysty.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Carpaccio z buraków z owczym serem
6 lutego 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Carpaccio to tradycyjne danie kuchni włoskiej. Przygotowuje się je z bardzo cienko pokrojonego surowego mięsa: wołowiny, cielęciny, dziczyzny i ryb, np.: łososia, tuńczyka. Serwowane jest jako przystawka, a podawane jest z sałatami i cienko pokrojonymi serami.
Dzisiaj proponuję wam nie mniej pyszne carpaccio w wersji wegetariańskiej. Przygotowałam je z wcześniej upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz rukoli i pestek dyni. Całość skropiłam dresingiem na bazie octu balsamicznego, oraz oliwy z oliwek. To właśnie dresing nadaje ostatecznego szlifu temu daniu. Warto więc użyć tylko najwyższej klasy składników.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Łosoś dziki z pesto bazyliowym na parze
3 lutego 2015
kategoria:
danie rybne
tagi:
autor:
Witam Was serdecznie po przymusowej przerwie, spowodowanej gipsem na nodze, który ograniczał moje działania kulinarne do minimum.
Dzisiaj prezentuję wam naprawdę bardzo smaczny i lekki pomysł na rybę. Ugotowany na parze łosoś z aromatycznym pesto i cytryną. Do tego lekka sałatka i grzanki z pieczywa. Pyszne, dietetyczne danie, które przygotujecie w mniej niż 20 minut. W dzisiejszym daniu użyłam łososia dzikiego, który różni się od tego hodowlanego bogatszymi walorami odżywczymi i smakowymi. Poznacie go po jasnym, nie różowym kolorze. Swój kolor zawdzięcza naturalnemu sposobowi odżywiania.
Oliwki panierowane z Grana Padano
8 stycznia 2015
kategoria:
przystawka
tagi:
autor:
Pierwsze zabawy karnawałowe przed nami. Jeśli przygotowujecie je w domu to w kilku kolejnych wpisach znajdziecie u mnie kilka propozycji przekąsek. Łatwych do zjedzenia (np. na stojąco), a do tego bardzo smacznych oraz – co ważne – szybkich w przygotowaniu.
Taka jest dzisiejsza moja propozycja – hiszpańskie oliwki w chrupiącej skorupce z serem Grana Padano. Użyłam dwa warianty oliwek – z nadzieniem z ostrej papryki oraz z nadzieniem cytrynowym. Możecie oczywiście użyć oliwek z dowolnym nadzieniem, np. z anchois czy serem pleśniowym. Wszystkie te oliwki znajdziecie w ofercie firmy Index Food. Jest to idealna propozycja do pochrupania, np. na szwedzki stół. Danie to przygotujecie w mniej niż 10 minut. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną
6 stycznia 2015
kategoria:
sałatki
tagi:
autor:
Co zrobić – lubimy kasze, pod wszelkimi postaciami. Łączę je z różnymi dodatkami i powstają naprawdę fajne, pożywne dania. Dzisiaj prezentuję wam sałatkę z warzywami, z dodatkiem kaszy gryczanej niepalonej oraz chrupiącymi chipsami z boczku. Wegetarianie mogą boczek zastąpić np. serem halloumi. Bezglutenowcy również mogą się nią z czystym sumieniem zajadać.
Przepis ten znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.
Kasza kukurydziana z mango i granatem
5 stycznia 2015
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Moja dzisiejsza propozycja zaspokoi wszystkich łasuchów. Proponuję wam pyszne, lekkie i pożywne śniadanie z kaszą kukurydzianą w roli głównej. Podana na słodko z miodem, mleczkiem kokosowym oraz owocami: mango i granatem, stanowi przepyszne danie, które z chęcią zjedzą bardziej wybredne maluchy oraz te starsze łasuchy. ☺ Kasza kukurydziana jest lekkostrawna i dodatkowym jej plusem jest fakt, że nie zawiera glutenu, co ważne dla osób unikających go.
Mój autorski przepis znalazł się w Dolnośląskim Magazynie Kulinarnym Kocioł. Poznacie tam więcej przepisów z kaszami w roli głównej oraz wiele innych inspirujących dań. Zapraszam do lektury trzeciego numeru.
Wszystkiego najlepszego w 2015 roku!
3 stycznia 2015
kategoria:
o blogu
autor:
Pełnego kuchennych inspiracji roku 2015 wszystkim Czytelnikom życzy Apetyt na kuchnię! ☺
Tort bezglutenowy z frużeliną z mango
19 grudnia 2014
kategoria:
ciasto
tagi:
autor:
Ten tort jest pyszny, lekki, owocowy i może być bezglutenowy. Połączyłam w nim owoce dostępne teraz (późną jesienią) z bitą smietaną. Obecnie, gdy dostępność owoców jest niewielka, wspomagam się dobrej jakości sokami. W swoim dzisiejszym przepisie, przygotowując frużelinę, wzbogaciłam smak i aromat sokiem z mango firmy Sunquick. Sok ten stosuję w swojej kuchni od dawna i wiem, że mogę mu zaufać. Ma dobry smak, aromat, kolor i… skład. ☺
Aby biszkopt był wilgotny warto nasączyć go przed udekorowaniem. Ja użyłam dziś po prostu przegotowanej, chłodnej wody i soku z cytryny firmy Limmi. Sok ten niemal w 100% składa się z cytryny i – co dla mnie ważne – jest bez dodatku cukru czy innych substancji słodzących.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Biszkopt bezglutenowy, kakaowy, bez proszku
19 grudnia 2014
kategoria:
kuchenne ABC
tagi:
autor:
Ten biszkopt niczym w smaku nie odbiega od tego tradycyjnego na mące pszennej. Jest lekki, puszysty, idealny na tort. Jeżeli będziecie postępować zgodnie z moimi krokami, biszkopt zawsze wam się uda.
Kotlety z kaszy gryczanej z sosem grzybowym
14 grudnia 2014
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Moja rodzina to kaszożercy, robię więc kaszę na różne sposoby. Moja dzisiejsza propozycja jest świetnym sposobem na szybki (jeśli ugotujemy kaszę wcześniej, np. w przeddzień wieczorem), pełnowartościowy obiad. Kotleciki są chrupiące z zewnątrz i delikatne, wilgotne w środku z lekko rozpływającym się serem. Idealnym dopełnieniem dania jest sos grzybowy, który teraz przyrządzicie z grzybów suszonych, natomiast w sezonie można wykorzystać do tego celu grzyby świeże.
Bezglutenowe ciasto pierogowe kukurydziane
12 grudnia 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Bezglutenowcy, to jest przepis dla Was. Przyda się i na zbliżające Święta jak i na co dzień. Ciasto jest bardzo plastyczne, łatwo się lepi. Nakładając farsz należy jednak pamiętać o tym, aby nie nakładać go zbyt dużo, gdyż pierożki będą pękać. Ciasto pozbawione glutenu nie jest tak elastyczne jak tradycyjne. Idealnie nadaje się do farszu na słodko jak i do wytrawnego. Ja przyrządziłam z niego pierogi z kapustą i grzybami.
Kurczak w ostrej przyprawie cajun z sosem tzatziki
8 grudnia 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Jeśli nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad, to proponuję wam piersi kurczaka w domowej, ostrej przyprawie cajun. Przyprawa ta jest bardzo aromatyczna, w tej wersji lekko pikantna. Do tego chrupiące warzywa oraz domowy sos tzatziki. Przepyszne, delikatnie pikantne, lekkie danie, które przygotujecie w mniej niż 25 minut.
Włoska zupa z groszkiem i cukinią
4 grudnia 2014
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Mimo zdecydowanego ochłodzenia aury u mnie w kuchni nadal królują lekkie, warzywne zupy. Taka jest i dzisiejsza propozycja dla Was. Wykorzystałam w niej mrożony groszek, który jest równie dobry jak świeży. Uzupełniłam zupę pachnącym pesto. W sezonie robię je sama, teraz częściej korzystam z dobrej jakości gotowego produktu. Użyte przeze mnie pesto utarte jest z bazylii, orzechów piniowych i serów – Grana Padano, Peccorino. Bogactwo smaku i aromatu. Gotową zupę, już na talerzu wzbogacamy łyżką pesto oraz polewamy łyżeczką oliwy extra vergine. Ta, którą użyłam, bardzo podniosła walory smakowe i zdrowotne dania.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Zakwas buraczany
2 grudnia 2014
(aktualizacja: 2018-01-02)
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Święta zbliżają się coraz większymi krokami. Warto już teraz zadbać o przygotowanie zakwasu buraczanego, który wykorzystamy do wigilijnej zupy. Dodanie kiszonej wody spod ogórków lub kapusty powoduje przyspieszenie procesu kiszenia. Oczywiście możecie pominąć ten krok, zwłaszcza jeśli nie macie do dyspozycji dobrej kiszonki. Wówczas proces kiszenia trwa 2–3 dni dłużej. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce. Do zupy dodajemy go na końcu, po wyłączeniu już płomienia pod garnkiem – nie zagotowujemy zupy po dodaniu zakwasu. Warto o tym pamiętać podczas odgrzewania potrawy. Nie straci wówczas swego pięknego koloru jak i zdrowotnych właściwości. Zakwas ten można też pić samodzielnie, rozcieńczony wodą w stosunku 1:1, można go podgrzać do ok. 40°C. Dzięki temu zachowa prozdrowotne właściwości.
Tagliatelle z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
28 listopada 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Dzisiejszy przepis, jak i kilka następnych, powstał we współpracy z firmą Index Food. Firma ta zajmuje się importem i dystrybucją markowych produktów spożywczych. Od 1997 roku misją firmy stała się promocja walorów zdrowotnych, kulinarnych i smakowych, zwłaszcza kuchni śródziemnomorskiej. Z bogatej oferty produktów w dzisiejszym daniu wykorzystałam trzy. Najbardziej do serca przypadł mi i mojej rodzinie tuńczyk, który nie jest zapakowany standardowo w puszkę, lecz znajduje się w słoiczku. Tuńczyk w takim opakowaniu pozbawiony jest niebezpiecznego bisfenolu A, który w niektórych krajach uznany jest za toksyczny. Tuńczyk ten doskonale połączył się z makaronem Arrighi, wytwarzanym z mąki durum. Ugotowany al dente jest sprężysty i bardzo smaczny. Do mojego włoskiego dania dodałam także pomidory suszone na słońcu. Mają one bardzo intensywny, lekko dymny aromat i nawet niewielka ich ilość w daniu bardzo podwyższa jego walory smakowe.
Danie to przyrządzicie w 10 minut, a bardziej wprawni nawet szybciej. ☺ Jeśli zdążymy uporać się z pozostałymi składnikami podczas gotowania makoronu, to możemy cieszyć się pysznym, zdrowym posiłkiem już po sześciu minutach.
Dietetyczne pulpety z indyka z warzywami
25 listopada 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Proponuję wam dzisiaj danie dietetyczne, jednogarnkowe. Nie napracujecie się przy nim za dużo, a efekt powinien bardzo zadowolić. Danie to bardzo dobrze smakuje również następnego dnia, po podgrzaniu. Możecie je także rano spakować do pudełka i zjeść na lunch w pracy. Użyłam w nim niskotłuszczowego, wysokobiałkowego mięsa indyczego oraz warzyw, co czyni danie lekkim, pełnowartościowym – idealnym dla osób na diecie. Posiłek przygotujecie w mniej niż godzinę.
Makaron z gorgonzolą, gruszkami i orzechami
24 listopada 2014
kategoria:
makaron
tagi:
autor:
Jeśli nie macie czasu, a naszła Was ochota na coś dobrego i energetycznego, to polecam moje dzisiejsze danie. Propozycja na dziś to klasyczne połączenie makaronu, gorgonzoli, gruszek i orzechów. Szybkie danie, przygotowanie jego zajmie wam tyle czasu, ile ugotowanie makaronu.
Polędwica z migdałami i makaronem z cukinii
14 listopada 2014
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
Jeśli nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad, to zapraszam na aromatyczną polędwicę z chrupiącymi migdałami i wstążkami cukinii. Jest to lekkie, pełne smaków danie. Przyrządziłam je bez dodatków węglowodanowych, jeśli jednak macie na nie ochotę, to proponuję część cukinii zastąpić grubszymi wstążkami makaronu. Danie to przyrządzicie w mniej niż 25 minut. Podaję całą propozycję z dodatkami, ale możecie do mięsa dodać np. gotowane warzywa, ziemniaki czy zjeść tylko z surówką.
Bezglutenowe ciasto pierogowe gryczane
13 listopada 2014
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
W odzewie na wasze sygnały, dzisiaj prezentuję wam przepis na ciasto do pierogów – gryczane, bezglutenowe. Ciasto to świetnie nadaje się do farszów warzywnych, owocowych (dzisiaj robiłam właśnie z niego pierożki z truskawkami mrożonymi) czy do klasycznych ruskich. Robiąc je należy bezwzględnie pamiętać, aby woda do niego dolewana była wrząca, ciasto musi się zaparzyć. Ciasto to jest delikatne i wymaga pewnej wprawy w lepieniu pierogów. Pierogi z niego przyrządzone świetnie nadają się do odsmażenia następnego dnia.