Panna cotta gruszkowo-jabłkowa z owocami goji i chipsem karmelowym


kategoria: deser
tagi: cukier trzcinowy, cytryna, deser, gruszki, owoce, owoce goji, pomarańcza, skórka pomarańczowa, śmietana
autor: Joanna Komorowska

Polubicie ten przepis. Fantastyczne połączenie serka, owoców i karmelu. Do tego uznawana za najzdrowszy owoc na świecie – goja (o owocach goji możecie przeczytać tutaj: owoce goji). Czyż nie brzmi fantastycznie? Przepis ten bierze udział w konkursie Almette (konkurs dla blogerów).

Fotografia panna cotty gruszkowo-jabłkowej z owocami goji i chipsem karmelowym

Czytaj dalej…

Szybki hummus


kategoria: dodatki
tagi: cieciorka, cytryna, czosnek, do kanapek, hummus, olej sezamowy, oliwa, pasta sezamowa, sezam, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Z hummusem nie jest łatwa sprawa. Każdy, kto go jadł, wyrobił sobie określony jego smak. Mój hummus robi się szybko, jest lekko sezamowy, delikatnie czosnkowy, kremowy. Idealnie łączy się pieczywem, oliwą extra vergine i warzywnymi dodatkami. Aby był szybki, wystarczy użyć cieciorkę z puszki, aby było bardziej zdrowo – ale mniej szybko – cieciorkę suszoną. Suszoną płuczemy, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez ok. 12 godzin (np. przez noc). Po tym czasie płuczemy ją, zalewamy świeżą wodą i gotujemy 1–2 godziny (sprawdzając stopień ugotowania, pojedyncze ugotowane ziarenko powinno mieć kremową konsystencję), albo szybciutko w szybkowarze, przez ok. 10 minut. Cieciorka podczas gotowania i namaczania podwaja swoją objętość.

Kto z Was nie ma jeszcze ulubionego przepisu na hummus, zapraszam do wypróbowania mojego.

Fotografia szybkiego hummusu

Czytaj dalej…

Pasta sezamowa – tahini


kategoria: dodatki
tagi: olej sezamowy, pasta sezamowa, sezam, tahini, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Tahini czy inaczej tahina, to pasta z nasion sezamu i oleju sezamowego. W mojej najbliższej okolicy nie mam gdzie kupić tej pasty, ale teraz już na pewno na taką kupną się nie skuszę, ta domowa po prostu jest przepyszna i o wiele tańsza. Wystarczy delikatnie uprażyć nasiona sezamu, zmielić je w silnym blenderze i dodać olej, najlepiej sezamowy, choć inny roślinny, np. rzepakowy, też do tego się nada, pasta będzie odrobinę mniej aromatyczna.

Na bazie tej pasty robimy hummus, chałwę, można ją dodać do wypieków, sosów, dressingów, do past czy deserów.

Fotografia pasty sezamowej – tahini

Czytaj dalej…

Makaron żytnio-razowy z cieciorką i suszonymi pomidorami


kategoria: makaron
tagi: bazylia, cieciorka, cytryna, czosnek, makaron, oliwa, parmezan, płatki chilli, pomidory, pomidory suszone, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Oto danie, które spełnia trzy podstawowe kryteria w mojej kuchni. Jest ekspresowe, pożywne i pyszne! Mój dzisiejszy makaron jest bardzo bogaty w białko, mimo że nie ma w nim ani grama mięsa. To cieciorka robi za jego źródło – dostarcza nam pełnowartościowego białka. Moim zdaniem jest ona bardzo niedoceniana w naszych kuchniach, a przecież jest nie tylko doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, ale i wielu witamin, żelaza czy błonnika.

Aby danie było szybkie, wykorzystałam cieciorkę z puszki, ale zdrowszym rozwiązaniem jest użycie suszonego ziarna. Wówczas ziarno należy namoczyć w zimnej wodzie na ok. 12 godzin (np. na noc), po czym gotujemy je 1–2 godziny sprawdzając stan twardości. Ja jednak najczęściej używam szybkowaru i gotowanie trwa wówczas ok. 10 minut. Cieciorkę solimy na końcu. Tyle o cieciorce.

Suszone pomidory dają daniu lekko słodki smak, ale jest on przełamany świeżymi pomidorami i sokiem z cytryny oraz lekko pikantny dzięki dodaniu chilli. Bazylia i parmezan dokańczają dzieła. Zachęcam do wypróbowania dania również przez osoby niebędące wegetarianami, myślę, że polubicie je. ☺

Fotografia makaronu żytnio-razowego z cieciorką i suszonymi pomidorami

Czytaj dalej…

Finał konkursu Grilluj gotuj z Charliem – relacja


kategoria: o blogu
autor: Joanna Komorowska

Oto krótka relacja z niedzielnego finału konkursu „Grilluj gotuj z Charliem”, organizowanego przez dystrybutora produktów Broil King, firmę Agrimpex. Atmosfera była iście rodzinna. Humory wszystkim dopisywały, pogoda również. Organizatorzy zadbali, aby zawodnikom niczego nie zabrakło. Dla mnie było to fantastyczne przeżycie, poznałam wielu fajnych ludzi. Dziękuję wam wszystkim za tę piękną niedzielę. No i najważniejsze, zajęłam 2 miejsce w konkursie – został doceniony mój blog grillowy. Wszystkim tym, którzy głosowali na moje przepisy serdecznie dziękuję. Gratuluję Monice Lemko (monikismakolyki.blogspot.com) pierwszego miejsca (najlepsza potrawa przyrządzona podczas finału) oraz Rafałowi Nawackiemu (grilujemy.blogspot.co.uk) trzeciego miejsca (najładniejsza aranżacja potrawy). Całusy i uściski dla Joanny Krzewińskiej (krolestwogarow.pl) i Alicji Drzewieckiej (wielkiapetyt.com) za rywalizację i współpracę.

Fotografia uczestników finału konkursu Grilluj gotuj z Charliem

Czytaj dalej…

Tort czekoladowy z malinami i bitą śmietaną


kategoria: ciasto
tagi: bita śmietana, cytryna, czekolada, czekolada gorzka, deser, galaretka, maliny, owoce, Raffaello, tort, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Według opinii gości tort był przepyszny! Ja się tylko napracowałam, nawąchałam i oblizałam ze smakiem ☺ Taki los człeka na diecie… Ale wtedy najlepiej mi się tworzy. Ten tort to istne szaleństwo smaków. Czekoladowy biszkopt, bita śmietana z malinami, gorzka czekolada, a na koniec jeszcze… Raffaello. Biszkopt wychodzi wysoki, z tego przepisu zawsze mi się udaje. Przepis po babci i mamie.

Fotografia tortu czekoladowego z malinami i bitą śmietaną

Czytaj dalej…

Grillowane gruszki z sosem z jeżyn


kategoria: grill
tagi: deser, gruszki, jeżyny, oliwa, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Miły, słodki akcent na kończący się sezon letni. Przyjemne połączenie słodkich gruszek z kwaskowatymi jeżynami oraz lodami. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo naprawdę jest to pyszne danie! Możemy je przyrządzić na tradycyjnym grillu, jak i też na patelni grillowej.

To moja przedostatnia propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania. Wielki finał już 14.09.2014 pod Warszawą w Osadzie Firleje.

Fotografia grillowanych gruszek z sosem z jeżyn

Czytaj dalej…

Gulasz wieprzowy z fasolką szparagową


kategoria: danie mięsne
tagi: czosnek, fasolka szparagowa, oliwa, papryka, papryka ostra, papryka pepperoni, pomidory, rozmaryn, wieprzowina, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Aromatyczny, pyszny, z mnóstwem warzyw. Taki jest mój gulasz. Bogactwo smaków zaspokoi każdego łasucha. Idealnie sprawdza się dnia następnego. Dzięki dużej ilości warzyw sos jest gęsty i nie wymaga dodatkowego zagęszczania mąką. Gulasz doskonale komponuje się z kaszami, ja swój podałam z kaszą gryczaną niepaloną.

Fotografia gulaszu wieprzowego z fasolką szparagową

Czytaj dalej…

Pasta z papryki z orzechami


kategoria: kanapki
tagi: cytryna, do kanapek, oliwa, orzechy, papryka, papryka ostra, papryka pepperoni, pasta, pesto, pistacje, wegańskie, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Pasta-pesto, alternatywa dla sera czy kiełbasy na kanapce. Idealna do pieczywa, mięsa, warzyw czy do makaronu. Świetnie smakuje z chlebem i ziołami, np. pietruszką czy bazylią. Jest lekko słodka od papryki, z wyczuwalną nutą pieczonych orzechów. Bardzo bogata w dobre tłuszcze nienasycone oraz łatwo przyswajalne białko pochodzące z orzechów. Stworzona dla wegetarian. Lubię to!

Fotografia pasty z papryki z orzechami

Czytaj dalej…

Lekki omlet z prawdziwkami


kategoria: śniadanie
tagi: grzyby, omlet, pomidory koktajlowe, prawdziwki, roszponka, rukola, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Bardzo lekki, biszkoptowy omlet z sezonowymi grzybami. Dzięki użyciu tylko jednej łyżki mąki i oliwy (zamiast masła) jest doskonałym daniem dla osób dbających o linię ale lubiących solidne śniadanie. Połączenie grzybów, pomidorów i chrupiącej, słonej szynki doskonale współgra z sałatą.

Fotografia lekkiego omleta z prawdziwkami

Czytaj dalej…

Kiszony kalafior

(aktualizacja: 2018-01-02)
kategoria: kiszonki
tagi: chrzan, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, kalafior, koper, papryka ostra, papryka pepperoni, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy ktoś z Was kisił kiedyś kalafiora? Jak nie, to polecam. Kiszony jest fantastycznie kruchy i lekko kwaśny, a mój dodatkowo delikatnie pikantny. O właściwościach kiszonek rozpisywałam się we wpisie dotyczącym kiszonej rzodkiewki.

Kalafiora można już jeść po ok. 10 dniach od przyrządzenia, jeśli jednak chcemy go zachować na zimę, to po tym czasie przenosimy słoiki w chłodne miejsce. Ukiszony kalafior ma swój specyficzny aromat, im dłużej się kisi tym aromat jest intensywniejszy. Przez pierwsze dni zawartość słoika dosyć mocno buzuje, nie musicie się tego obawiać, ale trzeba zwrócić uwagę na płyn, który może wypływać ze słoika, niszcząc nam półkę czy stół. Kalafior ukiszony świetnie sprawdza się w sałatkach, solo do obiadu, czy jako przekąska sama w sobie. Zachęcam Was bardzo do wypróbowania tego przepisu, łatwo dzięki niemu zaskoczyć gości serwując taką kiszonkę.

Fotografia kiszonego kalafiora

Czytaj dalej…

Grzanki z serem camembert i szynką z grilla


kategoria: grill
tagi: camembert, grzanki, papryka, szynka długodojrzewająca
autor: Joanna Komorowska

Szybkie danie z grilla lub patelni grillowej. Połączenie chrupiącej grzanki harmonizuje z rozpływającym się serem, całość podkreślona jest grillowaną papryką i szynką długodojrzewającą. Danie może być ekspresową przekąską dla zgłodniałych gości. Wegetarianie mogą po prostu pominąć w przepisie szynkę i będzie to danie wegetariańskie, a równie smakowite.

Grzanki z serem camembert i szynką z grilla

Czytaj dalej…

Włoski chlebek – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami


kategoria: chleb
tagi: focaccia, kuchnia włoska, mąka pszenna, oliwa, oliwki, pomidory suszone, rozmaryn, tymianek, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Moje najnowsze odkrycie – pyszny placek, którego podstawą jest ciasto drożdżowe i oliwa z oliwek. Doskonałe na ciepło, jak i zimno. Upieczone z podwójnej porcji może stanowić bazę do kanapek. Cudownie sprawdza się na rozpoczęcie długiej biesiady, jak i po prostu na przegryzienie czegoś pysznego, aromatycznego. Chlebek po upieczeniu jest chrupiący z góry i mięciutki, puszysty w środku, a uzupełniają go pomidory i oliwki. Podczas pieczenia przeniesiecie się do słonecznej Italii, mieszkanie jest wprost przesiąknięte tamtejszymi zapachami. Jeżeli nie macie pomysłu na kolację we dwoje, to ten chlebek jest strzałem w dziesiątkę, a dopełnieniem niech będzie lampka schłodzonego białego wina…

Włoski chlebek – focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Czytaj dalej…

Placuszki z cukinii z miętą i majerankiem


kategoria: placki
tagi: bezglutenowe, cukinia, majeranek, mięta, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Jedliście kiedyś cukinię z miętą? Jeśli nie, a lubicie eksperymentować z ziołowymi smakami, to spróbujcie moich placuszków. Zaskakująco dobre połączenie cukinii, mięty, majeranku i szczypiorku. Rewelacyjnie smakują na słodko z jogurtem lub śmietaną i cukrem, czy też z grillowanymi pomidorami. Takie placuszki to także atrakcyjny dodatek do ryby czy kurczaka.

Fotografia placuszków z cukinii z miętą i majerankiem

Czytaj dalej…

Sałatka z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką


kategoria: grill
tagi: cytryna, miód, musztarda, pomidory koktajlowe, sałata, śliwki, stek, wołowina
autor: Joanna Komorowska

Lekka, letnia, pyszna sałatka z grillowaną wołowiną. Całości dopełnia aromatyczna grillowana śliwka i pikantny sos winegret. Jeśli planujecie grilla na ten dłuższy weekend, to polecam. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.

Sałatka z grillowanym rostbefem wołowym i śliwką

Czytaj dalej…

Egzotyczny kurczak z grilla w ziołach


kategoria: grill
tagi: ananas, kurczak, mandarynka, nektarynka, papryka ostra, papryka pepperoni, szałwia, tymianek, wino
autor: Joanna Komorowska

Mięso i ananas? Idealne połączenie. Ja użyłam tego owocu do marynaty. Dzięki zawartemu w ananasie enzymowi bromelina, mięso jest soczyste i kruche, idealne na grilla. Danie mocno aromatyczne, dzięki owocom oraz świeżym ziołom. Dla amatorów takich owocowo-mięsnych połączeń. Na koniec uczty mandarynka dla odświeżenia smaku przed następnym daniem. ☺ To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zachęcam do głosowania.

Fotografia egzotycznego kurczaka z grilla w ziołach

Czytaj dalej…

Pomidory z jajkami i bazylią


kategoria: śniadanie
tagi: bazylia, jajka, masło klarowane, pomidory, szakszuka, szybkie danie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pyszne, przepyszne! Idealne na niedzielne, letnie śniadanie. Aromatyczne, soczyste, pachnące latem jajka z pomidorami malinowymi. Uwielbiamy!

Szakszuka, jajka, pomidory, bazylia

Czytaj dalej…

Bruschetta z salsą z bobu i jajkiem przepiórczym w koszulce


kategoria: kanapki
tagi: bób, bruschetta, cytryna, grzanki, jajka przepiórcze, limonka, pomidory koktajlowe, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Prosta, ale pyszna kanapka z salsą z bobu i z jajkiem przepiórczym w koszulce. Sezon na bób jeszcze trwa, warto więc przygotować takie śniadanie czy kolację. A jeśli jeszcze nie robiliście jajka w takiej formie, to naprawdę nie ma się czego bać, nie jest to trudne. Warto jedynie pamiętać o dwóch rzeczach: jajko powinno być świeże oraz woda nie powinna mocno się gotować. Powodzenia i smacznego!

Bruschetta z salsą z bobu i jajkiem przepiórczym w koszulce

Czytaj dalej…

Quesadilla z kukurydzą z grilla


kategoria: grill
tagi: kukurydza, mozzarella, tortilla, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiący starter z grilla, do przygotowania w 30–40 minut (jeżeli korzystamy z kukurydzy z puszki, danie mamy gotowe w 10 minut). Doskonałe dla dzieci jaki i dla dorosłych, dodatkowym atutem jest brak mięsa, dzięki czemu goście nie jedzący go będą mieli co schrupać na naszym grillu.

To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King. Danie dla miłośników sera, placków tortilla z kuchni meksykańskiej. (Mój finałowy blog dostępny jest pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem). Zapraszam do głosowania.

Fotografia quesadilii z kukurydzą z grilla

Czytaj dalej…

Makaron dietetyczny Fettuccine po azjatycku


kategoria: makaron
tagi: bezglutenowe, dietetyczne, groszek cukrowy, konjac glucomannan, kukurydza mini, makaron, orientalne, pomidory koktajlowe, wegetariańskie, wysokobłonnikowe
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj chcę wam zaprezentować makaron, który wygrałam w jednym z konkursów Jem Radio. Nie jest to zwykły makaron, to makaron praktycznie bez kalorii (6,4 kcal w 100 g), w pełni roślinny, 100% naturalny z wysoką zawartością błonnika rozpuszczalnego w wodzie, bez tłuszczy, cukru, skrobi i białka, bez pszenicy i glutenu. Wprost stworzony dla osób na diecie niskokalorycznej, wegetarian, wegan, cukrzyków jak i dla osób z nietolerancją pszenicy albo alergią na gluten lub soję. Makaron wytwarzany jest z rośliny zwanej konjac, uprawianej w Chinach i Japonii od ponad 2000 lat. Ich głównym składnikiem jest rodzaj błonnika zwany glucomannan. Makarony są przezroczyste, bez własnego smaku, łatwo przejmują aromat dodatków i sosów.

Makarony które posiadam mają 4 kształty – są noodles, spaghetti, fettuccine i ryż. Pakowane są po 200 g, wystarczą na dwa posiłki albo dla dwóch osób. Są bardzo proste w przygotowaniu, wystarczy je przepłukać ciepłą wodą i gotować 2–3 minuty.

Połączyłam ten makaron z prostym i szybkim sosem, zawierającym mnóstwo świeżych warzyw oraz tofu. Łączna ilość kalorii na dwa talerze wynosi 380 kcal (jeden talerz: 190 kcal). Mocno tę wartość podwyższa tofu (50 g to 130 kcal) ale dzięki niemu mamy zastrzyk białka oraz posiłek będzie bardziej sycący i zbilansowany.

Fotografia makaronu Diet Food po azjatycku

Czytaj dalej…

Strona 22 z 24 << >>