Kiszona rzodkiewka na ostro

(aktualizacja: 2018-01-02)
kategoria: kiszonki
tagi: chrzan, czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, koper, papryka ostra, papryka pepperoni, rzodkiewka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Ci z Was, którzy znają mnie lepiej, wiedzą, że jestem maniaczką kiszonek. ☺ Kiszę na okrągło, w domu jest zawsze słoik czegoś pysznego. Dzisiaj chcę wam pokazać mojego nowego faworyta – kiszone rzodkiewki. Tak, tak, rzodkiewki. Ja swoje ukisiłam na ostro, ale dodanie pepperoni nie jest obowiązkowe, wyjdą równie pyszne bez papryki.

Fotografia kiszonej rzodkiewki na ostro

Czytaj dalej…

Grillowane malinowe crumble


kategoria: grill
tagi: cynamon, deser, kardamon, kokos, maliny, masło, owoce, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Fantastyczny, aromatyczny deser, do przyrządzenia na grillu posiadającym zamykającą klapę lub w piekarniku. To moja kolejna propozycja z finału konkursu Broil King, która cieszy się dużą pularnością. (Mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem).

Soczyste maliny w towarzystwie chrupiącej kruszonki, idealne połączenie na zwieńczenie długiej grillowej uczty. Polecam wszystkim amatorom słodkości. Ilość składników jest uzależniona od wielkości naczyń, w jakich będziemy grillować. Ja podaję proporcje dla dwóch kokilek o średnicy 10 cm.

Fotografia grilowanego malinowego crumble

Czytaj dalej…

Szaszłyki łososiowo-ananasowe


kategoria: grill
tagi: ananas, cukinia, łosoś, ryba
autor: Joanna Komorowska

Pogoda sprzyja spotkaniom towarzyskim, a co lepiej niż grill umili nam te wieczorne rozmowy… W niedzielę zaprezentowałam wam szaszłyki z polędwicy wieprzowej z grilla. Dzisiaj proponuję delikatnego cytrynowego łososia z nutką czerwonego, świeżo tłuczonego pieprzu. Kto lubi ryby, temu ten przepis na pewno się spodoba, ryba jest soczysta, aromatyczna, całość dopełnia orzeźwiający ananas, cukinia i delikatny czerwony pieprz.

Ci z Was, którzy kibicują mi w konkursie Broil King (mój finałowy blog dostępny pod linkiem: Grilluj gotuj z Charliem) znają już ten przepis, dzisiaj prezentuję go tutaj, na moim „Apetycie Na Kuchnię”. Szaszłyki te przygotowałam na wygranym już w półfinale gazowym grillu Broil King, ale z powodzeniem możecie je przyrządzić na najzwyklejszym grillu ogrodowym.

Fotografia szaszłyków łososiowo-ananasowych

Czytaj dalej…

Wstążki imbirowo-pomarańczowe z pomidorami koktajlowymi


kategoria: grill
tagi: chilli, czosnek, imbir, miód, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, polędwica wieprzowa, pomarańcza, pomidory koktajlowe, sos sojowy, wieprzowina
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj pierwsze prawdziwie mięsne danie na moim blogu. ☺

Proponuję wam łatwy przepis na bardzo soczyste i aromatyczne szaszłyki z polędwicy wieprzowej. Mięso można zamarynować dzień wcześniej, ale marynowanie przez 2 godziny też będzie wystarczające. Do mięsa możecie podać grillowane ziemniaki i ulubione warzywa. Świetnie komponuje się miks sałat z sezonowymi warzywami i lekkim sosem winegret.

Fotografia wstążek imbirowo-pomarańczowych z pomidorami koktajlowymi

Czytaj dalej…

Sorbet wiśniowo-cytrynowy


kategoria: deser
tagi: cytryna, deser, lody, owoce, wegetariańskie, wiśnie, wiśniówka
autor: Joanna Komorowska

Bardzo orzeźwiający sorbet, mocno owocowy. Idealne lody dla dbających o linię, pod warunkiem, że nie zje się od razu całego kilograma. ;) Co jest możliwe, bo lody te wciągają…

Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Fotografia sorbetu wiśniowo-cytrynowego

Czytaj dalej…

Sorbet mojito


kategoria: deser
tagi: deser, limonka, lody, mięta, owoce, rum, skórka limonkowa, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Popularny drink w formie lekkiego sorbetu. Idealne połączenie limonek z miętą i odrobiną rumu. Lody na upalne letnie wieczory, których nam ostatnio nie brakuje… Sorbet ten dodatkowo jest niskokaloryczny, co jest istotne dla osób dbających o linię.

Lody te przyrządziłam bez użycia maszyny do lodów, tylko z użyciem miksera. Gotowe są po 10–12 godzinach. Miksowanie przez pierwsze godziny zapobiega tworzeniu się kryształków lodu. Mając maszynę do lodów, można je w niej przygotować. Schłodzoną mieszankę przelać do maszyny i dalej postępować zgodnie z instrukcją.

Fotografia sorbetu mojito

Czytaj dalej…

Makaron ryżowy z krewetkami, mini kolbami kukurydzy i trawą cytrynową


kategoria: makaron
tagi: bezglutenowe, groszek cukrowy, imbir, krewetki, kukurydza mini, makaron, makaron ryżowy, orientalne, owoce morza, papryka, trawa cytrynowa
autor: Joanna Komorowska

Propozycja dla miłośników kuchni orientalnej – tajski makaron z chrupiącymi warzywami. Jeśli wykorzystujemy krewetki mrożone, wtedy ich wcześniejsze rozmrożenie czyni danie posiłkiem ekspresowym. Całość nie powinna zająć nam więcej niż 15 minut pracy. Danie to świetnie sprawdzi się również jako sałatka do pracy. Możemy je przygotować dzień wcześniej, rano makaron z sosem wymieszać i spakować do pudełka. Nie wymaga podgrzewania.

Fotografia makaronu ryżowego z krewetkami, mini kolbami kukurydzy i trawą cytrynową

Czytaj dalej…

Pierogi z jagodami


kategoria: pierogi
tagi: jagody, jogurt grecki, mąka pszenna, masło, śmietana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Po prostu – pierogi z jagodami. Nieodzowne danie latem. Przepis na ciasto jest ten sam, który użyłam w pierogach z malinami. Dzięki dodaniu roztopionego masła ciasto jest delikatne, stworzone do owoców.

Fotografia pierogów z jagodami

Czytaj dalej…

Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym


kategoria: naleśniki
tagi: bób, mąka żytnia, mięta, ricotta, słonecznik, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przepyszne naleśniki w chrupiącej panierce, dla miłośników bobu i nie tylko. Dodatek sera ricotta czyni farsz bardzo delikatnym. Natomiast sos miętowy podkreśla subtelność dania.

Naleśniki żytnie z bobem, ricottą i sosem miętowym

Czytaj dalej…

Szaszłyki caprese


kategoria: przystawka
tagi: bazylia, kuchnia włoska, mozzarella, pomidory koktajlowe, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Tradycyjne caprese w lekkiej odsłonie. Szybka i efektowna przekąska lub przystawka. Danie ekspresowe, pięknie prezentujące się na stole.

Fotografia szaszłyków caprese

Czytaj dalej…

Kompot rabarbarowo-miętowy


kategoria: napoje
tagi: kompot, lemoniada, mięta, miód, rabarbar, stewia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kompot pachnący latem. Zamiast cukru użyłam świeżej stewii, dzięki czemu napój jest mało kaloryczny. Zamiast stewii można dodać miód lub po prostu cukier (miód najlepiej po uprzednim schłodzeniu kompotu). Najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.

Fotografia kompotu rabarbarowo-miętowego

Czytaj dalej…

Pierogi z malinami i mascarpone z wanilią


kategoria: pierogi
tagi: jogurt grecki, mąka pszenna, maliny, mascarpone, masło, śmietana, wanilia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Przepyszne pierożki z malinami, mascarpone i wanilią, idealne na upalny dzień. Dodatkowym atutem pierogów jest ciasto, które dzięki dodaniu roztopionego masła jest delikatne, idealne do owoców.

Fotografia pierogów z malinami i mascarpone z wanilią

Czytaj dalej…

II etap konkursu Broil King – Gotuj z pasją


kategoria: o blogu
autor: Joanna Komorowska

Część z Was już wie, że znalazłam się w finałowej rozgrywce konkursu „Broil King – Gotuj z pasją. Grilluj i gotuj z Charliem”. Półfinał odbył się 14 czerwca w Osadzie Firleje pod Warszawą, gdzie wygrałam rewelacyjny, gazowy grill Broil King i wraz z czwórką innych osób przeszłam do finału.

Teraz, przez 2 miesiące zapraszam Was również na mój blog grillowy, gdzie będę zamieszczać przepisy na finał konkursu, z potrawami wykorzystującymi grilla. Pojawiły się już moje dwie nowe propozycje. Jeśli potrawa wam się podoba – zapraszam do głosowania. ☺

Finałowa, decydująca rozgrywka we wrześniu w Warszawie…

Więcej szczegółów o przebiegu półfinału pod linkami:
http://grillujgotuj.pl/aktualnosci/szczegoly/aktualnosci_id/90
Galeria zdjęć na Facebooku

Czytaj dalej…

Pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym


kategoria: makaron
tagi: bezglutenowe, bób, czosnek, makaron, makaron ryżowy, natka pietruszki, parmezan, pesto, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Danie dla miłośników bobu i nie tylko. Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe, pisać chyba nie trzeba. Warto jednak pamiętać, że bób to warzywo, które dostarcza nam potężną dawkę m.in. witamin z grupy B, wzmacniających nasz układ nerwowy. A kto w dzisiejszych, zwariowanych czasach nie potrzebuje jego wzmacniania…

Połączenie tego pesto z makaronem ryżowym czyni danie lżejszym i w pełni bezglutenowym.

Fotografia pesto z bobu z pomidorami koktajlowymi i makaronem ryżowym

Czytaj dalej…

Aromatyczna zupa truskawkowa


kategoria: zupa
tagi: cynamon, kardamon, kokos, makaron, truskawki, wanilia, wegetariańskie, wiórki kokosowe, zupa
autor: Joanna Komorowska

Na specjalne zamówienie dzisiaj pachnąca przyprawami zupa truskawkowa. Z lekką nutą waniliowo-cynamonową, z dodatkiem pikantnego kardamonu. Do tego chrupiące wiórki kokosowe. Idealna na lekką przystawkę, czy kolację. Sprawdza się na ciepło jaki i jako chłodnik.

Dawno jej nie gotowałam, a po wczorajszym gotowaniu moje dzieci już złożyły zamówienie na kolejny garnek. ☺ Jeżeli jesteście owocowymi łasuchami, lubicie zupy, to jest to coś dla Was…

Fotografia aromatycznej zupy truskawkowej

Czytaj dalej…

Tagliatelle razowe z pesto pietruszkowym i szparagami


kategoria: makaron
tagi: czosnek, makaron, natka pietruszki, olej rzepakowy, pesto, szparagi, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Makaron razowy z pesto, ale w innej, pietruszkowej odmianie. Do tego słonecznik prażony zamiast orzeszków piniowych. Lekkie, letnie danie, które ekspresowo możemy przygotować po całym dniu pracy. Wykorzystanie makaronu razowego dostarczy nam długo uwalniających się węglowodanów i na długo będziemy syci. Natomiast olej rzepakowy dostarczy nam dużej dawki niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – omega-6 i omega-3. Olej rzepakowy ma jeszcze jedną bardzo ważną zaletę – kwas oleinowy. Jest on pogromcą złego cholesterolu, a jednocześnie poprawia stosunek dobrego do złego. Jeżeli jeszcze tego oleju nie używacie w swojej kuchni, warto to szybko zrobić.

Fotografia tagliatelle razowego z pesto pietruszkowym i szparagami

Czytaj dalej…

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki


kategoria: śniadanie
tagi: naleśniki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Amerykańskie naleśniki na maślance najlepiej smakują z owocami sezonowymi. Idealne danie na leniwe śniadanie czy szybką kolację. Ja swoje podałam z serkiem mascarpone, z odrobiną miodu, truskawkami oraz daktylami. Truskawki powoli się kończą, pojawiły się już polskie maliny, więc jedzmy je, póki są, bo mrożone nie smakują tak dobrze, jak te w pełni sezonu…

Fotografia pancakes

Czytaj dalej…

Ciasto babkowe z czereśniami pod kruszonką z orzechami


kategoria: ciasto
tagi: cytryna, czereśnie, deser, jagody, maliny, masło, orzechy, owoce, porzeczki, poziomki, skórka cytrynowa, śliwki, truskawki, wanilia, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

Ciasto ekspresowe, które zawsze się udaje. Doskonałe dla niezapowiedzianych gości albo na szybki deser, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego i domowego. Niewiele składników, do tego sezonowe soczyste owoce. Rewelacyjnie nadają się wszystkie owoce jagodowe (truskawki, poziomki, jagody, maliny, porzeczki) jak i pestkowe (czereśnie, wiśnie czy śliwki jesienią).

Fotografia ciasta babkowego z czereśniami pod kruszonką z orzechami

Czytaj dalej…

Zielona zupa krem


kategoria: zupa
tagi: brokuł, cukinia, cytryna, czosnek, lubczyk, natka pietruszki, por, szczypior, szpinak, wegetariańskie, ziemniaki, zupa
autor: Joanna Komorowska

Wczoraj zaszalałam z pizzą, dzisiaj czas na coś ekspresowego. Zupa gotowa w 15 minut. Zupę tę można zjeść w dwóch wariantach – na ciepło albo jako chłodnik. Można zrobić ją dzień wcześniej, schłodzić i mamy następnego dnia pożywny chłodnik. Pyszna, z mnóstwem smaków i witamin zupa krem z zielonych warzyw.

Zielona zupa krem, brokuł, szpinak, cukinia

Czytaj dalej…

Mini pizza z pomidorami koktajlowymi i prosciutto lub ze szpinakiem i gorgonzolą


kategoria: pizza
tagi: bazylia, czosnek, gorgonzola, kuchnia włoska, mozzarella, oliwki, oregano, pomidory koktajlowe, prosciutto, szpinak
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam na pizzę w wersji mini i to dwa warianty naraz. Tym razem jest sporo kroków, ale przepis nie jest bardzo skomplikowany, dużo jest czekania, tarcia, mieszania, a efekty warte wysiłku. Zresztą dla smakoszy pizzy, zwłaszcza domowej, nic nie jest straszne. Upały na razie nas opuściły, przed nami długi weekend, można więc zaszaleć! Kibicom sportu szykuje się sporo emocji, doskonały więc to moment na coś dobrego, domowego i pożywnego.

W przepisie użyta jest mąka razowa, która czyni danie bardziej wartościowym i korzystniej wpływającym na nasz organizm. Ja do większości wypieków, naleśników, czy innych wyrobów mącznych dodaję choć odrobinę tej mąki albo otrębów. Danie nie traci na atrakcyjności, a organizm jest wdzięczny. Zwłaszcza nasze żyły, gdzie dzięki temu małemu zabiegowi nie będzie odkładał się cholesterol.

Fotografia mini pizzy z pomidorami koktajlowymi i prosciutto lub ze szpinakiem i gorgonzolą

Czytaj dalej…

Strona 23 z 24 << >>